„Refugiații din Ucraina vor să intre pe piața muncii, doar că este foarte greu. Sunt multe mame singure care nu au cu cine să lase copiii și nu reușesc să se angajeze și atunci ne-am gândit să le învățăm să facă ceva de acasă, să comercializeze prin intermediul unui PFA produse și să-i includem în același timp și pe copii cu activități educaționale. Părinții pot fi atenți la cursuri și copiii au ceva făcut și nu mai trag de părinți”, a declarat pentru Edupedu.ro Alina Ipate, director Asociația Bucurie și Speranță.
„Inițial, când ajung în România refugiații din Ucraina sunt temători, chiar și faptul că îi înregistrează pe copii la direcțiile pentru protecția copilului îi sperie. Unii chiar cred că li se vor lua copiii. Se vede că au trecut printr-un șoc. Este greu pentru că trebuie să o ia pur și simplu de la capăt. Apoi, se deschid treptat și încearcă să se integreze, vor să învețe limba, să o înțeleagă”, spune Alina Ipate.
- EduCare este un proiect Edupedu.ro în parteneriat cu Fundația Bosch România care asigură informații și date corecte din domeniul educației, date obținute din surse oficiale, verificate și mai ales utile. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților cuprinde și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestora. Vocea comunității se va face și ea auzită, pentru că interacțiunea cu refugiații ucraineni trebuie să fie reală și firească.
„În Iași este o comunitate foarte mare de ucraineni, au grupuri în care comunică și așa află de oportunitățile pentru ei. Mai au avantajul că avem în zona aceasta mulți basarabeni și se înțeleg în limba rusă. Copiii sunt foarte activi, creativi și stau bine pe motricitate, probabil că au făcut mult mai multe lucruri practice în școală”, spune Alina Ipate, care a realizat activități și ateliere de științe pentru copiii din Ucraina și anul trecut în cadrul altor proiecte.
„Mulți copii fac școala online în sistemul din Ucraina, pentru că părinții spun că nu le este recunoscută școala din România. Speră că se va termina războiul și poate se întorc. E ca o pandemie prelungită pentru ei și o mare nesiguranță în ceea ce privește viitorul”, remarcă Alina Ipate.
Despre proiectul Practici creative de integrare
Asociatia “Bucurie şi Speranţă” în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași oferă cursuri și consiliere pentru părinții de naționalitate ucraineană și ateliere de științe pentru copiii lor, în cadrul proiectului Practici creative de integrare, administrat de Fundația Comunitară Iași.
Activitățile din cadrul proiectului Practici creative de integrare se desfășoară în perioada decembrie 2022 – mai 2023:
Cursuri pentru părinți
Părinții de naționalitate ucraineană vor învăța să realizeze produse cosmetice (unguente, strugurel de buze, săpun cosmetic, lumânări parfumate, bile efervescente, parfumant de cameră și altele).
Vor primi consiliere privind integrarea pe piața muncii, dar și în cazul altor probleme juridice, sprijin pentru înființarea un PFA și consiliere psihologică.
Ateliere practice de științe pentru copii:
1. Ploaia în pahar
2. Corpul uman
3. Experimente distractive
4. Fabricarea lumânărilor parfumate
5. Vizualizare la microscop a preparatelor din regnul animal și vegetal
6. Experimente de electronică
7. Efectele fumatului asupra sănătății.