În contextul războiului din Ucraina și al nevoii de integrare a elevilor ucraineni în sistemul de învățământ, organizația neguvernamentală Narada derulează, în perioada octombrie – 15 noiembrie 2022, un proiect dedicat profesorilor români și elevilor ucraineni. Cursul de limba română îi ajută pe copiii refugiați să învețe expresii utile, necesare în limba română pentru a se putea descurca la școală, iar profesorii români primesc sprijin emoțional pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni să se integreze în clase, după cum transmite organizația prin intermediul formularelor completate în cadrul EduCare.
- Amintim că organizațiile umanitare și asociațiile își pot promova inițiativele de ajutor pentru refugiații ucraineni completând acest formular pe Edupedu.ro, în parteneriat cu Fundația Bosch România. Noi le putem promova în mod centralizat către potențialii beneficiari în secțiunea informațională și educațională EduCare.
Cursul dedicat profesorilor români care predau și copiilor ucraineni reprezintă un ajutor emoţional, încercând să integreze elevilor de diferite naționalități și / sau elevi ucraineni, în sistemul educațional românesc. Cursul este împărțit pe două paliere: despre toleranță și despre ajutor emoțional pentru copii.
Cursurile sunt gratuite în format online și pot fi accesate aici.
La finalul cursului, profesorii primesc o adeverință, care atestă parcurgerea programei de cursuri.
Cursurile pentru copii ucraineni sunt menite să îi ajute pe aceștia să se integreze în sistemul de învățământ românesc și să învețe expresii uzuale. Cursurile sunt gratuite, fiind conturate printr-o serie de exerciții care ajută la crearea unei baze de cuvinte și expresii utile într-o comunicare de bază în limba română.
În prezent acest curs online este folosit de profesori la clasă. Printre ei și Anastasia Konovalova, care era profesoară de limba engleză în Ucraina. Refugiată la București din Odessa, a cerut sprijinul Ministerului Educației și a înființat în doar câteva luni 22 de hub-uri educaționale în toată țara pentru copiii ucraineni, printre care și cel de la Colegiul Mihai Viteazul din București. Acolo predă și Olga, o femeie de 44 de ani, profesoară de limba engleză care în urmă cu șase luni a plecat din Harkov orașul care era sub bombardament, împreună cu cei doi copii ai ei, în vârstă de 9 și 12 ani. Vrea să ajute copiii ucraineni să meargă la școală aici și să învețe limba română și folosește la clasă cursul online.
La scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina și după ce refugiații au ajuns cu sutele de mii în România, directoarea unei grădinițe private din Galați, Carmen Talaba a scris pe platforma HartaEdu.ro. Avea nevoie de sprijin din punct de vedere tehnologie deoarece a înființat o clasă pentru copii ucraineni în propria grădiniță, oferind 3 locuri de muncă pentru trei mame din Ucraina pe care le-a angajat ca educatoare. Acum, acolo copiii ucraineni merg la școală în spațiul amenajat.
În Focșani, o bibliotecă a fost transformată în școală pentru copiii ucraineni. Directoarea școlii Ion Basgan, din Focșani, Alina Dima a transformat biblioteca într-o sală de recreere unde copiii ucraineni să se poată întâlni, să socializeze, să se joace și să învețe.