Cursuri online cu preșcolarii – 10 sfaturi de la profesorii British Council

Foto: Pexels.com

I-am întrebat pe profesorii British Council care lucrează cu preșcolari ce le-ar recomanda profesorilor care doresc să predea online copiilor de această vârstă.

Care ar fi cele mai importante 10 sfaturi în viziunea profesorilor British Coucil?

  1. Dă-ți timp să te obișnuiești cu predarea online, și dă-le timp și copiilor din grupele cu care lucrezi. Nu nu fi prea dur cu tine însuți/ însăți, este o experiența de învățare noua pentru noi toți.
  2. Familiarizează-te cu funcțiile platformei pe care se desfășoară lecțiile. Dacă este posibil, exersează lecția înainte de a o preda prima oară, astfel încât să știi ce ai de făcut și să fii mai relaxat(ă). Înainte de lecție, asigură-te că totul funcționează.
  3. Concentrează-te în primul rând pe relația cu copiii din clasă. Cel mai important este să se simtă relaxați și în siguranță, apreciați și încurajați, altfel încât să se poată bucura de lecție. 
  4. Copiii simt energia ta chiar dacă nu se află în aceeași cameră ca tine, așa că ai încredere în tine.  Fii răbdăto(a)r(e), vesel(ă) și energic(ă), deoarece starea ta de spirit o va influența pe cea a copiilor, și nu uita să te distrezi la oră.
  5. Fii flexibil(ă) și pregătit(ă) pentru mai multe scenarii posibile. O listă cu activități de urgență din care să poți alege te va ajuta să iei o decizie rapidă în cazul în care apar probleme tehnice sau de altă natură. Cântecele și activitățile de mișcare și dans pot fi de asemenea de mare ajutor atunci când ai probleme tehnice cu o activitate planificată, sau când copiii nu raspund așa cum te așteptai.
  6. Asigură-te că știi cum să rezolvi problemele tehnice uzuale, astfel încât să-i poți ajuta pe părinți dacă au probleme. E util să ai o modalitate de contacta părinții în timpul lecției în caz de probleme tehnice, dar și după, pentru a împărtăși cu ei ceea ce ați făcut în timpul lecțiilor.
  7. Părinții sunt aliații tăi, deci spune-le cum te pot ajuta (de exemplu, să fie disponibili pentru a-i ajuta pe cei mici dacă au probleme tehnice, să-i încurajeze pe copii să ia parte la activități, să repete și să se miște etc.). E bine să clarifici și ce să nu facă, de exemplu să nu traducă totul în română, să nu le spună copiiilor ce să răspundă, sau să nu-i critice pe cei mici.
  8. Folosește-te de interesele copiilor, întreabă-i despre ei și despre hobby-urile lor sau despre ce îi frământă. Poți introduce în structura lecției o activitate de show and tell ( arată și spune) pentru a le da copiilor ocazia de a împărtăși interesele lor cu ceilalți copii.
  9. Încearcă să creezi aceeași atmosferă pozitivă pe care ar avea-o în mod normal în clasă,  prin rutine, laude, pictograme cu fețe zâmbitoare, stele sau thumbs up, bătând palma pe ecran sau cu ei înșiși, dându-le opțiuni din care să aleagă, astfel încât să simtă că au un cuvânt de spus, încurajându-i să se exprime, și tratându-i ca pe indivizi diferiți.
  10. Cere-le copiilor să-ți spună cum li s-a părut activitatea sau lecția, la finalul ei. Nu numai că vei știi ce să folosești din nou, sau să adaptezi, ci le vei și da ocazia să se simtă ascultați. Îi poți ruga să ridice mâna dacă le-a plăcut activitatea, sau în funcție de platforma folosită, pot folosi sondaje și reacții pre-definite pentru a-ți da feedback.

În articolul următor ne vom concentra pe soluțiile profesorilor de la British Council pentru lucrul în clasă cu grupele de preșcolari.

Autor: Andreea Iorga – Senior Teacher Early Years & Primary în cadrul British Council

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale. De peste 80 de ani, oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice şi stabileşte relaţii durabile prin activitatea sa în domeniul educației, al limbii engleze și al artei.

De la predarea inovativă a limbii engleze pentru a modela noi generații și a susține valori umane universale, la programe care susțin formarea profesorilor în toate mediile, încrederea în puterea educației de a ne conecta și a crea oportunități și înțelegere sunt la baza activității British Council în lume și în România, iar acum sunt mai importante ca niciodată. 

În această perioadă, rețeaua globală British Council a convenit asupra unui obiectiv major: facilitarea accesului la diverse materiale și resurse culturale și educaționale, atât în sprijinul celor care doresc să învețe limba engleză și să acceseze noi oportunități, cât și al profesorilor și specialiștilor din sectorul educațional.

Photo by Julia M Cameron from Pexels

Citește și:
Exit mobile version