Cursurile de prim-ajutor, obligatorii în formarea continuă a profesorilor și personalului didactic din școli și grădinițe, prin Legea educației, completate de „noțiuni” de prim-ajutor printr-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății

Foto: Pexels.com

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică. De altfel, prevederea apare și ca obligație în actuala lege a Educației la secțiunea de formare continuă, fără să apară o precizare de când ar intra în vigoare. Edupedu.ro a scris recent că o educatoare care a lucrat la o grădiniță privată din București a semnalat faptul că niciuna dintre colegele sale nu făcuse cursuri de prim ajutor.

Personalul didactic din școli, grădinițe și creșe va fi instruit cu noțiuni de prim ajutor, propune Ministerului Sănătății în modificarea ordinului de ministru nr. 1456/2020 privind normele de igienă din școli. Profesorii, educatorii și învățătorii vor primi un proces verbal care să ateste instruirea.

Art. 3 după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4) cu următorul cuprins:

”Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate. Personalul care a asigurat instruirea personalului didactic va întocmi un proces verbal care să ateste instruirea și care va fi contrasemnat și de personalul didactic instruit.”

Ce prevede legea Educației nr. 198/2023

Cursul de prim-ajutor face parte din formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, potrivit legii Educației.

Art. 188 – „(11) Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim-ajutor”.

Nu este precizat în lege de când se aplică prevederea.

Informații de context

O educatoare care a lucrat la o grădiniță privată din București, după ce a lucrat în Suedia, a povestit interviu acordat Andreei Daraban de la Radio Iași că “niciuna dintre colegele mele nu avea curs de prim-ajutor. Noi lucram cu copii micuți. Copiii se accidentează, se întâmplă să le rămână mâncare în gâttrebuie să știm cum să acționăm în astfel de situațiiEu nu pot să spun unor părinți: aduceți-vă la noi copiii, când pur și simplu nu putem să le garantăm siguranța. Eu am făcut, anual, în Suedia, cursuri de prim-ajutor. Noi toți ar trebui să avem niște cursuri de prim ajutor, dar când lucrezi în învățământ cu atât mai mult”, atrage atenția cadrul didactic.

Profesorul Cătălin Ciupală remarca faptul că cei mai “mulți dintre noi avem sentimentul că nu există un suport pentru profesori. Nu avem cursuri de specialitate. Suntem aruncați și fiecare se descurcă. De exemplu, o chestie banală, eu nu știu să dau un prim ajutor unui coleg de-al meu sau unui elev”, spunea profesorul de matematică.

În 27 septembrie 2023, a avut loc o acțiune a comunității Declic, în fața Ministerului Educației, prin care i s-a cerut ministrei Ligia Deca să organizeze de anul acesta cursuri de prim ajutor pentru elevi și profesori.

Conform unui comunicat Declic, după discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației, elevii și profesorii nu vor avea parte de cursuri de prim ajutor nici în acest an: „În urma protestului, la care au participat zeci de oameni, reprezentanții Ministerului au anunțat că amână, din nou, finalizarea normelor, până în 2024”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „acțiunea de miercuri a venit după ce, în luna august, membrii Declic au fost în audiență la secretarul de stat Florian Lixandru. Atunci, reprezentantul Ministerului Educației și-a asumat că instituția va prioritiza cursurile de prim ajutor și va înființa un grup de lucru, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii”.

Cât privește noțiuni de prim ajutor pentru elevi acestea ar trebui să fie incluse în noile planuri cadru pentru liceu care întârzie să apară.

Acestea ar trebui să fie gata până la data de 31 martie 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Însă

Inițial, ordinul cu noile planuri-cadru pentru liceu ar fi trebuit finalizat până pe 29 februarie, ceea ce înseamnă o întârziere de o lună de zile.

Vezi aici ce mai prevede proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică.

Citește și:
Educator în București la o grădiniță privată, versus educator în Stockholm: Colegele mele nu aveau neapărat studii. Ce m-a șocat a fost că niciuna dintre ele nu avea curs de prim-ajutor / Trebuia să facem doar activități care costă bani, dacă mergeam într-un parc, care nu costa bani, nu era bine

Toți profesorii vor participa obligatoriu și periodic la un curs de prim ajutor, după cum prevede noua lege a Educației la secțiunea de formare continuă
Petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile / Inițiatorii cer senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației, aflate acum în Senat

Profesorul Cătălin Ciupală: Cei mai mulți dintre noi avem sentimentul că nu există un suport pentru profesori. Nu avem cursuri de specialitate. Suntem aruncați și fiecare se descurcă
Exit mobile version