Cursurile de prim-ajutor, obligatorii în formarea continuă a profesorilor și personalului didactic din școli și grădinițe, prin Legea educației, completate de „noțiuni” de prim-ajutor printr-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății

5.701 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică. De altfel, prevederea apare și ca obligație în actuala lege a Educației la secțiunea de formare continuă, fără să apară o precizare de când ar intra în vigoare. Edupedu.ro a scris recent că o educatoare care a lucrat la o grădiniță privată din București a semnalat faptul că niciuna dintre colegele sale nu făcuse cursuri de prim ajutor.
  • Profesorul Cătălin Ciupală: Cei mai mulți dintre noi avem sentimentul că nu există un suport pentru profesori. Nu avem cursuri de specialitate. Suntem aruncați și fiecare se descurcă

Personalul didactic din școli, grădinițe și creșe va fi instruit cu noțiuni de prim ajutor, propune Ministerului Sănătății în modificarea ordinului de ministru nr. 1456/2020 privind normele de igienă din școli. Profesorii, educatorii și învățătorii vor primi un proces verbal care să ateste instruirea.

Art. 3 după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4) cu următorul cuprins:

”Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate. Personalul care a asigurat instruirea personalului didactic va întocmi un proces verbal care să ateste instruirea și care va fi contrasemnat și de personalul didactic instruit.”

Ce prevede legea Educației nr. 198/2023

Cursul de prim-ajutor face parte din formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, potrivit legii Educației.

Art. 188 – „(11) Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim-ajutor”.

Nu este precizat în lege de când se aplică prevederea.

Informații de context

O educatoare care a lucrat la o grădiniță privată din București, după ce a lucrat în Suedia, a povestit interviu acordat Andreei Daraban de la Radio Iași că “niciuna dintre colegele mele nu avea curs de prim-ajutor. Noi lucram cu copii micuți. Copiii se accidentează, se întâmplă să le rămână mâncare în gâttrebuie să știm cum să acționăm în astfel de situațiiEu nu pot să spun unor părinți: aduceți-vă la noi copiii, când pur și simplu nu putem să le garantăm siguranța. Eu am făcut, anual, în Suedia, cursuri de prim-ajutor. Noi toți ar trebui să avem niște cursuri de prim ajutor, dar când lucrezi în învățământ cu atât mai mult”, atrage atenția cadrul didactic.

Profesorul Cătălin Ciupală remarca faptul că cei mai “mulți dintre noi avem sentimentul că nu există un suport pentru profesori. Nu avem cursuri de specialitate. Suntem aruncați și fiecare se descurcă. De exemplu, o chestie banală, eu nu știu să dau un prim ajutor unui coleg de-al meu sau unui elev”, spunea profesorul de matematică.

În 27 septembrie 2023, a avut loc o acțiune a comunității Declic, în fața Ministerului Educației, prin care i s-a cerut ministrei Ligia Deca să organizeze de anul acesta cursuri de prim ajutor pentru elevi și profesori.

Conform unui comunicat Declic, după discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației, elevii și profesorii nu vor avea parte de cursuri de prim ajutor nici în acest an: „În urma protestului, la care au participat zeci de oameni, reprezentanții Ministerului au anunțat că amână, din nou, finalizarea normelor, până în 2024”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, „acțiunea de miercuri a venit după ce, în luna august, membrii Declic au fost în audiență la secretarul de stat Florian Lixandru. Atunci, reprezentantul Ministerului Educației și-a asumat că instituția va prioritiza cursurile de prim ajutor și va înființa un grup de lucru, care să elaboreze planuri concrete de implementare a legii”.

Cât privește noțiuni de prim ajutor pentru elevi acestea ar trebui să fie incluse în noile planuri cadru pentru liceu care întârzie să apară.

Acestea ar trebui să fie gata până la data de 31 martie 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Însă

Inițial, ordinul cu noile planuri-cadru pentru liceu ar fi trebuit finalizat până pe 29 februarie, ceea ce înseamnă o întârziere de o lună de zile.

Vezi aici ce mai prevede proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihnă şi recreerea copiilor şi tinerilor, pus în dezbatere publică.

Citește și:
Educator în București la o grădiniță privată, versus educator în Stockholm: Colegele mele nu aveau neapărat studii. Ce m-a șocat a fost că niciuna dintre ele nu avea curs de prim-ajutor / Trebuia să facem doar activități care costă bani, dacă mergeam într-un parc, care nu costa bani, nu era bine

Toți profesorii vor participa obligatoriu și periodic la un curs de prim ajutor, după cum prevede noua lege a Educației la secțiunea de formare continuă
Petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile / Inițiatorii cer senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației, aflate acum în Senat

Profesorul Cătălin Ciupală: Cei mai mulți dintre noi avem sentimentul că nu există un suport pentru profesori. Nu avem cursuri de specialitate. Suntem aruncați și fiecare se descurcă

10 comments
  1. E regretabil felul în care vorbiți/răspundeți. Cursurile de prim-ajutor ar trebui făcute de fiecare dintre noi. Accidentele pot apărea oricând, oricui, iar noi trebuie să putem sau măcar să încercăm să salvăm o viață! Mi-am salvat copilul folosind manevra Heimlich. Dacă mai contează, da, lucrez și în învățământ.

    1. Cursurile de prim-ajutor ar trebui făcute de fiecare dintre noi.

      Corect. Dar NU ca obligație în fișa postului. NU pentru ca profesorul să înlocuiască un medic sau paramedic. NU pentru ca guvernul să mai bifeze ceva realizat dar pentru care nu vrea să investească un leu în plus. Refuz să fiu eu factotum ca să se facă niște economii la buget, iar când va fi nevoie – pentru că va fi nevoie – să existe un om bun de tras la răspundere pentru că n-a salvat o viață când NU era treaba lui și nici pregătirea lui să salveze acea viață. Dacă voiam să mă fac medic, mă duceam la medicină.

      1. Buna ziua,
        Nu sunt cadru didactic, sunt doar mama, fiica sotie, simplu cetatean…
        Sa stiti ca nu are dreptul nimeni sa va traga la raspundere, daca oferiti primul ajutor( asta in cazul in care stiti ce faceti), dimpotrivă, exista lege, art 203, in care scrie ca putem fi amendati, sau inchisoare de la 3 luni la 1 an, pentru lasarea fara ajutor a unei persoane in dificultate.
        Zi frumoasă!

        1. De la intenție la realitate drumul e lung.

          ”N-are nimeni dreptul” nu înseamnă că n-o vor face. O fac deja! Pentru orice prostie, pentru orice aberație emanată de mințile celor din minister, pe care alunecă musca de netede ce sunt, profesorii răspund! În fața ”societății”, care ne judecă cum o taie capul (nu prea o taie capul, între noi fie spus), în fața presei, care e mereu pusă pe căutarea de senzațional și ”nedreptăți”, ca să adune vizualizări, nu contează că mint de rup, în fața părinților, care se spală pe mâini de orice răspundere când copilul ajunge de vârsta școlară etc. Chiar dacă nu există prevedere legală, există justiția oarbă a gloatei, care ne pune la zid pentru orice minune.

          Nu am pregătire de medic, nu vreau să-mi asum responsabilitatea pentru salvarea unei vieți. Pentru asta e nevoie de cabinet medical școlar, cu personal bine instruit, în școală! Pentru asta, e nevoie de fonduri suficiente în învățământ. E foarte simplu. În loc de pensii speciale, câte un asistent sau medic în fiecare școală!

          O zi bună!

      2. Articolul Bunului Samaritean 

        Conform art. 94 din Legea Sănătății: „Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.”

        Ar fi bine ca orice persoana sa aibe cunoștințe minime în acordarea primului ajutor.

  2. Paramedic nu mai ajunsesem.

    Pe când cursurile de pompier, șofer de microbuz școlar, vopsitor-tencuitor, etc?

    1. Domniță, vorbești (scrii) bălării! Dacă asta n-o consideri utilă,, nu ințeleg ce cauți in invățământ (dacă chiar ai tangență cu domeniul)

      1. Mergi cu cercul, madam. Am intrat în învățământ pentru a fi profesor. Nu medic, nu pompier, nu tehnician, nu polițist, nu paznic, nu bodyguard, nu agent secret antidrog, , nu secretar, nu asistent social, nu mama răniților.

        Pentru EDUCAȚIE când ne facem timp?

        Scutește-mă cu lacrimogenele. Să te văd pe d-ta cum te duci să dai primul ajutor unui om căzut în stradă și după aia să vii să-mi ții mie cursuri de etică și morală. Dă d-ta ”primul ajutor” unui copil cu o problemă medicală majoră, să te văd cum te trag părinții și apoi societatea în general la răspundere dacă nu-l salvezi chiar dacă e imposibil de salvat. Zic să ne vedem fiecare de profesia aleasă și să nu mai aruncăm în spatele profesorului îndatoririle a 100 de alți profesioniști.

        E nevoie de prim-ajutor în școală? MEDIC și CABINET MEDICAL ȘCOLAR. Scurt pe doi, Gata cu cârpelile.

        Altfel, fă-te d-ta erou, îți vor face statuie lângă cea a lui Spiru Haret.

        1. Absolut Corect! Se vrea ca profesorul sa mai faca alte zece job-uri care nu au nici o tangents cu invatamantul, dar care atrag raspundere foarte mare , de profesionist. Si bineinteles, neplatite…. ca doar … te faci professor sa traiesti pentru copiii altora, parintii sa iti dea ordine ce sa faci ( daca nu faci, au dreptul sa te injured) si , cel mai important , sa nu ai pretentii financiare, sa mori sarac , ca oricum …. nu faci “nimic” ca professor.
          PS: Am o sila imensa de societatea imbecilizata din ziua de astazi!
          Parintii care nu stiti decat sa loviti in profesori, intr-o zi , veti primiti de la plozii pe care ii pupati in dos, “rasplata”… Va rog, in acel moment care va veni inevitabil in vietile voastre, sa va duceti rasplata, in tacere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Ne opunem categoric acestui act unilateral, emis de către minister” – Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, despre declarațiile pe propria răspundere pentru școala online

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a scris pe Facebook președintele asociației, Iulian Cristache, în…
Vezi articolul
Joi, 30 septembrie 2021, de la ora 15:30 la 17:30, dezbaterea "Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media" organizată de Edupedu.ro și Dove

Eveniment online Edupedu.ro - Dove

Dezbatere online – Ministrul Cîmpeanu: Decizia de menținere a școlilor deschise a fost luată în unanimitate, exclusiv de către persoane cu competențe medicale / Urmărește discuțiile despre impactul social media în evoluția școlară a adolescenților

Încrederea în sine a unui elev adolescent, în era social media și în contextul în care peste 167.000 de elevi fac astăzi școala online, este supusă presiunii “digitale”? Unde se…
Vezi articolul