Curs gratuit pentru profesorii de gimnaziu și liceu despre analizarea datelor, citirea de grafice, statistici și rapoarte, sau crearea acestora – DataCamp Classrooms. Se oferă și certificare recunoscută internațional / Înscrierile debutează în curand (P)

6.835 de vizualizări
Foto: © Vadym Pastukh | Dreamstime.com
Profesorii care predau la gimnaziu și la liceu, din România, se pot înscrie gratuit la un curs de analiza și interpretarea datelor pe o platformă unde pot lucra pe acest subiect și cu elevii lor, se arată în comunicatul transmis de DataCamp România. Proiectul necesită o cunoaștere a limbii engleze la un nivel începător spre intermediar, dar și un calculator ori laptop cu o conexiune la Internet, spun organizatorii.

Platforma are curriculum cuprinzător de știință a datelor cu peste 380 de cursuri care pot ajuta pe oricine, de la nivelul de începător la expert. Totodată, aceasta cuprinde de la cursuri de teorie de bază la toate tehnologiile de codare proeminente, cum ar fi Python, SQL, R și multe altele. Participanții pot alege să obțină o certificare recunoscută la nivel internațional, mai transmit reprezentanții companiei.

  • Orice curs din platformă are o durată medie de aproximativ 4 ore. Un curs teoretic care acoperă elementele de bază ale conceptelor științei datelor durează de exemplu 2 ore. Peste 700.000 de profesori și studenți din întreaga lume au beneficiat de acces gratuit la educație în știința datelor până acum.

Am decis să acordăm prioritate lansării platformei pentru învățământul preuniversitar din România deoarece este a doua țară care primește cei mai mulți refugiați ucraineni după Polonia“, spun reprezentanții. Acest program este deschis tuturor profesorilor de învățământ superior din întreaga lume, cât și profesorilor de liceu din State Unite, Marea Britanie, Belgia și, începând cu aprilie 2022 și în Polonia. Toți profesorii universitari din România sunt deja eligibili pentru DataCamp Classrooms.

Rezultatele unui studiu al McKinsey din anul 2021 au arătat că abilitățile legate de analiza și interpretarea datelor, cât și cele de programare sunt printre cele mai importante pe care fiecare persoană trebuie să le aibă în viitor. Aceste abilități sunt utile oricărui profesor care dorește să ofere feedback relevant elevilor și părinților. În plus, orice tip de subiect poate necesita abilități solide de Excell și Google Sheets. Aceste programe de calcul sunt utilizate pe scară largă în toate domeniile. Accesarea gratuită a unei platforme care vă poate ajuta să deveniți un expert în utilizarea acestor instrumente este decisivă, motivează coordonatorii proiectului.

Cum se face înscrierea și care sunt facilitățile platformei

Procesul de înregistrare necesită câteva informații, precum adresa de e-mail oficială a școlii, iar timpul de înregistrare este de aproximativ 5 minute. Profesorii vor avea acces la contul lor în termen de 3-5 zile lucrătoare, mai precizează organizatorii.

Înscrierile debutează în curând, potrivit reprezentanților platformei.

Singura limitare a platformei este că nu pot fi acceptate adresele de mail de tip – yahoo, gmail, hotmail deoarece nu se pot identifica ca aparținând unei instituții de învățământ. Recomandăm folosirea adreselor de email care au domeniul școlii – exemplu mircea.popescu@liceulteoretic.ro.

După ce au acces, participanții primesc gratuit:

  • Acces complet la un curriculum cuprinzător de știință a datelor cu peste 380 de cursuri care pot ajuta pe oricine, de la nivelul de începător la expert. Platforma cuprinde de la cursuri de teorie de bază la toate tehnologiile de codare proeminente, cum ar fi Python, SQL, R și multe altele.
  • Proiecte de știință a datelor care utilizează seturi de date și scenarii din lumea reală, care oferă elevilor experiență în aplicarea noilor lor abilități către un obiectiv final.
  • Sarcini și instrumente de raportare pentru a îmbunătăți capacitățile de management ale profesorilor. Aceștia vor ști exact care dintre studenți și-au finalizat temele și când. Se vor arăta chiar și rezultatele evaluărilor lor de competențe.
  • Certificări de Data Scientist și Data Analyst, recunoscute în industrie, pentru cei cu performanțe mari.
  • Un spațiu creativ care le permite profesorilor să creeze sarcini personalizate și le permite elevilor să-și împărtășească portofoliile de lucrări bazate pe date

„Toți profesorii și clasa lor din listă se vor putea înscrie la programul DataCamp Classrooms și vor primi un abonament gratuit reînnoibil după 6 luni. Mai mult, profesorilor nu li se va cere niciodată să introducă un card de credit și își pot reînnoi abonamentul gratuit pe termen nelimitat. De asemenea, nu vom vinde niciodată direct elevilor de liceu„, subliniază organizatorii.

Certificările care se pot obține la final de curs

După terminarea fiecărui curs în platformă, se acordă un certificat de absolvire. Aceste certificate pot fi publicate pe profilul social al unei platforme de recrutare, cum ar fi Linkedin. “Ele arată ceea ce ați învățat, sunt similare cu diplomele de participare la cursurile organizare de Inspectoratul Școlar, Primărie sau alte platforme de învățare online”.

Pe platformă există și posbilitatea de a obține o certificare recunoscută în industrie. Puteți obține certificarea de „Analist de date” (data analyst) și „Cercetător de date” (data scientist). Aceste certificări sunt mult mai complexe și necesită parcurgerea unui program specific. Pot fi și situații în care, dacă un profesor sau elev este deja expert în domeniu, poate să aplice pentru certificare înainte de a parcurge curicula recomandată. Sunt mai multe etape ce trebuie parcurse, inclusiv un studiu de caz care este revizuit de către un expert care va evalua si aproba sau nu rezultatele.

Redăm răspunsurile integrale primite de la reprezentanții platformei, cu explicații pentru profesorii interesați:

1. Sunt profesor in România, de ce aș avea nevoie de analiză de date și de o certificare în acest domeniu?

Compania de consultanță McKinsey a publicat în anul 2021 rezultatele unui studiu, în care care s-a evaluat abilitățile de care vor avea nevoie cetățenii în viitor. 

Numărul participanților a fost de 18,000 de respondenți din 15 țări. 

Rezultatele au arătat că abilitățile legate de analiza și interpretarea datelor, cât și cele de programare sunt printre cele mai importante pe care fiecare persoană trebuie să le aibă în viitor.

Aceste abilități sunt utile oricărui profesor care dorește să ofere feedback relevant elevilor și părinților. Ne-am întâlnit recent cu o școală americană din Columbia, care dorea ca profesorii lor să învețe abilități de date. Au o mulțime de informații disponibile, dar nu știu cum să le traducă în concluzii plăcute vizual și de înțeles. 

În plus, orice tip de subiect poate necesita abilități solide de Excel și Google Sheets. Aceste programe de calcul sunt utilizate pe scară largă în toate domeniile. Accesarea gratuită a unei platforme care vă poate ajuta să deveniți un expert în utilizarea acestor instrumente este decisivă. 

2. Ce înseamnă de fapt abilitatea de analiză a datelor?

Este o competență esențială în ziua de azi și care descrie abilitatea de a citi, de a lucra, de a interpreta și de a comunica informații care conțin date. De exemplu, cum calculăm și interpretăm procentul de promovabilitate la examenul de capacitate sau bacalaureat, și care sunt acțiunile pe care le putem lua la nivelul fiecărei insituții de învățământ pentru a avea rezultate mai bune sau a ne menține.

3. Contează ce disciplină predau că să mă pot înscrie în acest program? 

Te poți înscrie în program indiferent de disciplină. De fapt, ne place să auzim poveștile profesorilor care nu sunt neapărat din domeniul informaticii și care utilizează DataCamp pentru ei înșiși și elevii lor.

Un profesor pe care l-am intervievat recent ne-a spus că a folosit platforma pentru o clasă de asistență socială în ultimul an, deoarece știa că adunarea și analiza simplă a datelor trebuia făcută de toți angajații noi din acest domeniu, deși miezul muncii lor este de a furniza acțiuni pentru bunăstarea socială. Toți studenții au fost extrem de fericiți să folosească o platformă care le oferă abilități pe care le pot folosi din prima zi.

4. Ce nivel de competențe digitale și lingvistice trebuie să am pentru a fi participant?

Pentru a putea beneficia de conținutul existent în paltformă aveți nevoie de un nivel de înțelegere începător spre intermediar al limbii engleze, de a avea acces la un calculator sau stație de lucru, inclusiv telefon mobil, și o conexiune la internet. 

5. Cine a făcut programul și care este legătura lui cu școala, cu profesorii, l-ați mai implementat și în alte țări?

În 2017, DataCamp, una dintre cele mai recunoscute platforme la nivel internațional pentru educația în știința datelor, a lansat DataCamp Classrooms. Astfel am oferit acces gratuit la platformă tuturor studenților și profesorilor din învățământul superior din întreaga lume. 

Acest program a însemnat reducerea cu 10% a veniturilor anuale la acea vreme, dar a urmat respectarea a trei principii de bază: 

i) educația este un drept fundamental al omului

ii) democratizarea științei datelor la scară globală este misiunea noastră

iii) respectarea integrității profesorilor și a elevilor fără a avea așteptări financiare de la aceștia

În acest an, platforma dedicată școlilor sărbătorește a 5-a aniversare, și peste 700.000 de profesori și studenți din întreaga lume au beneficiat de acces gratuit la educație în știința datelor.

Astăzi programul este gratuit pentru toți profesorii și studenții din învățământul superior din întreaga lume. Scopul nostru este să lansăm programul la nivel mondial și pentru toate liceele. 

Începând de anul acesta, platforma este disponibilă gratuit pentru toate instituțiile secundare din SUA, Marea Britanie, Belgia și Polonia și sperăm că foarte curând și în România.

6. Care sunt avantajele unui profesor sau elev dacă alege să se înscrie în program

În primul rând este o platformă ușor de utilizat, accesibilă din orice browser fără a fi nevoie să descărcați vreun software sau să aveți nevoie de o licență.

Are curriculum cuprinzător de știință a datelor cu peste 380 de cursuri care pot ajuta pe oricine, de la nivelul de începător la expert. 

Platforma cuprinde de la cursuri de teorie de bază la toate tehnologiile de codare proeminente, cum ar fi Python, SQL, R și multe altele.

Puteți alege să obțineți o certificare recunoscută la nivel internațional. 

7. Ce certificare primesc după curs, ce înseamnă această certificare pentru mine (la ce mă va ajuta) și daca e recunoscută și în alte școli, cum ar fi școli private/companii/alte domenii?

După terminarea fiecărui curs în platformă, primiți un certificat de absolvire. 

Aceste certificate pot fi publicate pe profilul social al unei platforme de recrutare, cum ar fi Linkedin. Ele arată ceea ce ați învățat, sunt similare cu diplomele de participare la cursurile organizare de Inspectoratul Școlar, Primărie sau alte platforme de învățare online.

Pe platformă există și posbilitatea de a obține o certificare recunoscută în industrie. Puteți obține certificarea de „Analist de date” (data analyst) și „Cercetător de date”(data scientist).

Aceste certificări sunt mult mai complexe și necesită parcurgerea unui program specific. Pot fi și situații în care dacă un profesor sau eleve este deja expert în domeniu poate să aplice pentru certificare înainte de a parcurge curicula recomandată. Sunt mai multe etape ce trebuie parcurse, inclusiv un studiu de caz care este revizuit de către un expert care va evalua si aproba sau nu rezultatele. La final, se primește un certificat care atestă că ești pregătit să lucrezi ca Data Analyst sau Data Scientist. 

Includerea acestui certificat pe profilul dvs. de LinkedIn și pe CV, oferă certitudinea companiilor angajatoare că aveți de fapt abilitățile necesare pentru a îndeplini postul. Mulți dintre cursanții noștri au obținut un loc de muncă datorită acestei certificări.

8. Ce îmi puteți spune despre comunitatea voastră, câți profesori au urmat cursurile și dacă păstrați legătura cu ei pentru a actualiza metodele și explicațiile?

Avem mii de profesori din întreaga lume care folosesc platforma așa că nu putem păstra o legătură cu fieare dintre aceștia. Trimitem însă chestionare profesorilor care sunt parte din program și intrăm în contact cu respondenți specifici.

9. Oferiți adeverință de participare/diploma de absolvire pentru a putea folosi aceasta certificare și pentru dosarele de obținere a gradelor sau a indemnizațiilor specifice profesiei?

Așa cum am menționat anterior, după încheierea fiecărui curs în platformă, primiți un certificat de absolvire. Acesta poate fi folosit pentru obținerea de puncte care să contribuie la evaluara de performanță sau promovare.

10. Cât durează cursul și cum mă înscriu? 

Orice curs din platformă are o durată medie de aproximativ 4 ore. Un curs teoretic care acoperă elementele de bază ale conceptelor științei datelor durează de exemplu 2 ore.

Mai jos regăsiți pașii pe care fiecare școală trebuie să îi urmeze. 

Procesul de înregistrare este unul facil, necesitând câteva informații, precum adresa de e-mail oficială a școlii, iar timpul de înregistrare este de aproximativ 5 minute. Singura limitare a platformei este că nu pot fi acceptate adresele de mail de tip – yahoo, gmail, hotmail deoarece nu se pot identifica ca aparținând unei instituții de învățământ. Recomandăm folosirea adreselor de email care au domeniul școlii – exemplu mircea.popescu@liceulteoretic.ro.

Profesorii vor avea acces la contul lor în termen de aproximativ 3-5 zile lucrătoare. 

11. Ce spun alți profesori despre voi?

Profesorii intervievați de echipa noastră au spus următoarele:

Brian Perron – profesor de asistență socială la Universitatea din Michigan: „În cea mai mare parte, studenții iubesc DataCamp, deoarece ajung să lucreze în ritmul lor. Simt imediat că au învățat ceva care îi ajută. Și dacă este un exercițiu pe care nu îl stăpânesc din prima, se pot întoarce la el, fără să se simtă jenați sau îngrijorați că au ratat. M-am ocupat mai mult de căutarea conținutului potrivit pentru studenții mei, decât de dezvoltarea de conținut nou, pentru că nivelul instructorilor și al curiculei este unul foarte bun și ușor de accesat. Este platforma care mi-a oferit ocazia să vorbesc cu elevii și să-mi dau seama unde sunt, dar, mai important, unde vor să meargă cu dezvoltarea lor profesională”

 Marcus Birkenkrahe – Profesor asociat de Data Science la Lyon College: „Conținutul platformei este foarte bun. În cea mai mare parte, am învățat R prin acest program și cursurile sunt actualizate frecvent, așa că mă ține mereu acolo. Cursurile sunt foarte relevante pentru industrie. Primesc o mulțime de aprecieri de la studenții care merg la interviurile de angajare.”

Deidra Stephens – Director, MBA Plus Leadership Program la Universitatea din Texas: „Am un student care a spus că experiența cu platforma a fost decisivă în a-l ajuta să-și lanseze propria afacere. Deci, în locul unui stagiu în această vară, el este student în primul an de MBA. Lucrează 100% la lansarea propriei afaceri și folosește ce a învățat pentru a-l ajuta să facă asta. Am un alt student care este cunoscut drept expertul în Tableau în locul unde și lucrează. Este un student profesionist care lucrează cu normă întreagă în timp face cursurile de MBA. Mi-a spus că experiența aceasta l-a făcut și mai de încredere, că oamenii îi laudă în mod continuu abilitățile, chiar mai mult decât înainte, pentru că știe mult mai multe.”

Foto: © Vadym Pastukh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


14 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Cum evaluăm profesorii în așa fel încât această evaluare să fie una axată pe valoarea adăugată pe care o aduc la clasă și nu pe hârtii, spune consilierul de stat Ligia Deca. Cere un profil adoptat legislativ al cadrului didactic, „din care să poată fi declinate standarde de formare și profesionale”

Avem nevoie de un profil clar asumat, adoptat legislativ al cadrului didactic, din care să poată fi declinate standarde de formare, dar și standarde profesionale, a declarat Ligia Deca, consilier…
Vezi articolul

Definitivat 2023: Perioada de înscriere a fost redusă la jumătate față de anul trecut. Înscrierea ține până pe 14 octombrie, anunță Ministerul Educației. Calendarul complet

Calendarul de organizare și desfășurare a examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar în anul școlar 2022-2023 a fost trimis către inspectoratele școlare de Ministerul Educației. Înscrierea profesorilor se desfășoară…
Vezi articolul

Rezultatele finale de la Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie. Lucrările contestate sunt reevaluate de alte persoane decât cele care au notat inițial lucrările scrise, prevede metodologia

Rezultatele finale de la concursul național de Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie, de către Ministerul Educației, potrivit calendarului oficial. Rezultatele inițiale de la proba scrisă au fost…
Vezi articolul