Curs de înțelegere și analiză a textului, pentru elevii care intră în toamnă în clasele a VII-a și a VIII-a (P)

664 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Vrei să îți susții copilul să descopere tainele lecturii și înțelegerii în profunzime a unui text? Elevii de gimnaziu sunt invitați să „întâlnească“ autori celebri, să descopere diferite genuri literare și să se lase purtați de imaginația lor, într-un curs online de lectură unde o vor avea ca ghid pe tânăra profesoară Cornelia Pascu, în comunitatea profesorilor Teach4u.

Cu experiență de zece ani în predarea limbii și literaturii române, mai ales copiilor de gimnaziu, aceasta le va oferi cursanților cadrul de a pune întrebări, de a iscodi în cărți după răspunsuri, de a explora adâncimile gândirii umane prin prisma cuvintelor scrise și le va fi un real sprijin pentru susținerea examenului de Evaluare Națională.

Acest curs a fost conceput pentru a-i ghida pe elevi prin tainele lecturii, ajutându-i să descopere plăcerea de a citi, să-și dezvolte abilitățile de înțelegere și analiză a textelor.

Cursul este format din trei module individuale, fiecare modul conține trei ședințe interactive de câte o oră și jumătate fiecare, fără legătură între ele și fără teme pentru acasă.

Modulul I – Textul Epic cuprinde exerciții de înțelegere și rezumare a textului, de identificare a trăsăturilor specifice, rezentarea modalităților de caracterizare a personajelor, evidențierea valorilor culturale sau morale, asocierea cu alte cărți citite din perspectiva unor teme comune.

  • În sesiunea din 16 iulie discutăm despre Școală și educație
  • În sesiunea din 17 iulie discutăm despre Familie și valorile morale
  • În sesiunea din 18 iulie discutăm despre Prietenia și iubirea față de animale

Modulul II – Textul Liric – cuprinde exerciții de notare a unor impresii personale de după lectură, identificarea elementelor de versificație, a sentimentelor transmise, interpretarea figurilor de stil, formularea ideilor poetice, evidențierea mesajului textului.

  • În sesiunea din 5 august discutăm despre Natura în textele poetice
  • În sesiunea din 6 august discutăm despre Tema iubirii
  • În sesiunea din 7 august discutăm despre Interpretări ale textului liric

Modulul III – Textul dramatic – cuprinde citirea pe roluri, realizarea de predicții, identificarea trăsăturilor textului dramatic, prezentarea modalităților de caracterizare a personajelor, comentarea rolului didascaliilor, evidențierea valorilor umane, reprezentări scenice.

  • În sesiunea din 26 august discutăm despre Trăsături ale textului dramatic
  • În sesiunea din 27 august discutăm despre Valori culturale și morale
  • În sesiunea din 28 august discutăm despre Dramaturgi celebri

Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Engleză-Română, din cadrul Universității din București, Cornelia Pascu are o experiență de zece ani în predarea limbii și literaturii române, lucrând mai ales cu copii de gimnaziu. Deschisă față de nevoile de înțelegere și comunicare ale tinerei generații, Cornelia Pascu a introdus cu succes în relația din clasă elemente care să atragă elevii spre descoperirea cu plăcere a universului cunoașterii: metode din arta spectacolului, jocuri de improvizație, storytelling, precum și tehnologia digitală.


You May Also Like

Știința distractivă și interactivă pentru copii la atelierele de vară – duminică 11 iunie și sâmbătă 17 iunie! Prima serie cuprinde cursuri și workshopuri de fizică, chimie, biologie și un curs de negociere pentru copii (P)

Ai copii și vrei să experimenteze știința distractivă și interactivă prin workshopuri unice? LearnGate, un start-up în domeniul educației, lansează duminică 11 iunie și sâmbătă 17 iunie, cursurile și atelierele…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul

Subiectele integrale de la Limba și literatura română 2019: Genul dramatic, la prima compunere, și prezentarea unei întâmplări petrecute în timpul unei activități de lectură, la ultimul subiect

Subiectele de la examenul de Limbă și literatură română susținut în această dimineață la Evaluarea Națională 2019 le cer absolvenților de clasa a VIII-a să realizeze o compunere în care…
Vezi articolul

Copiii mei, unii de 11 ani, clasa a V-a, nu citesc, nu calculează, scriu greu de mână. Ei sigur ar fi rămas repetenți în clasele 1-4, scrie Cristiana Ionescu, EDULIER

Una dintre reacțiile marcante la declarațiile ministrului Educației, despre repetenția de la clasa I, este cea a Cristianei Ionescu, fondatoarea Asociației EDULIER. Cristiana scrie, într-o postare pe contul său de…
Vezi articolul