Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor care nu au parcurs ultimii doi ani școlari în România vor depune o cerere la inspectoratul școlar pentru participarea elevului la grupe de acomodare în cadrul cărora sunt predate noțiuni de limbă, cultură și civilizație românească, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 3.899 din 28 martie 2023, ordin ce aprobă metodologia pentru organizare acestor cursuri.
În metodologie se arată că inspectoratele școlare vor pune la dispoziția părinților un model de cerere care să cuprindă informații în vederea alegerii grupei și unității de învățământ la care să se desfășoare cursurile, cum ar fi adresa de domiciliu a elevului, unitatea de învățământ frecventată de elev, intervalele de timp în care poate participa la cursurile de acomodare.
Tot inspectoratele școlare vor desemna școlile la care se face repartizarea elevilor pentru care s-a solicitat înscrierea în grupe de acomodare și stabilirea formei de organizare și desfășurare a cursurilor.
Art. 5. — „Grupele de acomodare se constituie, de regulă, la începutul anului școlar. În cazul în care se constată creșterea numărului de elevi veniți pe parcursul unui an școlar, astfel încât ar deveni imposibilă înscrierea acestora în grupele existente, în condițiile actualei metodologii, inspectoratele școlare pot decide constituirea de grupe de acomodare noi pe parcursul anului școlar.”
Numărul elevilor care formează o grupă
Conform metodologiei, grupele sunt formate, în medie, din 11 elevi, dar nu mai puțin de 8 elevi și nu mai mult de 14 elevi. În cazuri justificate, cu avizul și la propunerea ISJ/ISMB, Ministerul Educației poate aproba organizarea de grupe al căror efectiv depășește numărul maxim sau este sub numărul minim de participanți prevăzut mai sus, astfel încât să fie asigurat dreptul de participare la grupele de acomodare pentru solicitanți.
Art. 6 – „(3) Elevii pot fi organizați în cadrul a 3 grupe/categorii de vârstă/niveluri de studiu, ținându-se cont de nivelul inițial de cunoaștere a limbii, culturii și civilizației românești de către elevi, după cum urmează:
a) grupa/categoria de vârstă 6—10 ani/nivelul învățământului primar;
b) grupa/categoria de vârstă 11—14 ani/nivelul învățământului gimnazial;
c) grupa/categoria de vârstă 15—18 ani/nivelul învățământului liceal.”
Cursurile pot fi organizate față în față, online sau în format hibrid
„Forma de organizare și desfășurare a cursurilor poate fi cu prezență fizică/față în față, online sau în format hibrid. Forma de organizare și desfășurare se stabilește de către inspectoratul școlar, în baza unei analize și a consultării unităților de învățământ preuniversitar care organizează cursul, ținând cont de situația elevilor care sunt înscriși în cadrul grupelor și de resursele unităților de învățământ preuniversitar, astfel încât să permită participarea tuturor elevilor înscriși la cursuri.”
Propunerea pentru orarul cursului fiecărei grupe de acomodare este elaborată la nivelul școlilor desemnate să organizeze cursurile și este transmisă spre avizare către inspectoratul școlar.
Art. 7 stabilește că fiecare grupă de acomodare, respectiv fiecare elev înscris beneficiază de două ore de curs pe săptămână, pe durata întregului an școlar, cu respectarea structurii anului școlar respectiv.
În situația în care înscrierea și participarea elevului nu s-au realizat de la începutul anului școlar, astfel încât numărul total de ore de curs de care are dreptul să beneficieze să fie de cel puțin 72 de ore, atunci copilul beneficiază de curs de două ore pe săptămână, pe durata anului școlar în care a început frecventarea cursului și pe durata anului școlar următor.
Ce profesori susțin aceste cursuri
Cursurile sunt susținute, de regulă, de către cadre didactice care dețin diploma de studii superioare absolvite în specializarea „Limba și literatura română”.
Art. 12. — „Ministerul Educației poate organiza, în parteneriat cu Institutul Limbii Române și/sau alte organizații, activități de formare a profesorilor care predau cursul de la grupele de acomodare și schimburi de experiență ale acestora cu profesorii care predau cursul de Limbă, cultură și civilizație românească în școli din străinătate, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 454/2008 pentru aprobarea Proiectului Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului privind predarea cursului de Limbă, cultură și civilizație românească în unități de învățământ din state membre ale Uniunii Europene.
Art. 13. — „Profesorii care susțin cursul la grupele de acomodare vor beneficia, cu prioritate, de accesul la activități de formare în domeniul predării limbii, culturii și civilizației românești.”
Cum se face plata profesorilor
În metodologie este menționat că profesorii sunt plătiți cu ora/cumul, în condițiile legii. Plata profesorilor care predau la grupele de acomodare se face din bugetele unităților de învățământ care organizează cursul.
DOCUMENT Ordinul poate fi consultat mai jos:
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.