Subiectul al II-lea, punctul B, a stârnit cele mai mari discuții dintre subiectele date la Evaluarea Națională 2019, proba scrisă de Limba și Literatura română. Subiectul de creație avea ca rezolvare realizarea unei compuneri prin tehnica literară numită „povestirea în ramă”, potrivit profesorilor contactați de Edupedu.ro, deși cerința nu conținea în mod explicit acest termen. Conform baremului de notare și punctare, publicat de Ministerul Educației, acest subiect are 12 puncte.
Cerința Subiectului II, punctul B a fost următoarea:
„Redactează o naraţiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură. 12 puncte
În compunerea ta, trebuie:
– să relatezi o întâmplare, respectând succesiunea logică a faptelor;
– să precizezi două elemente ale contextului spaţio-temporal;
– să ai un conţinut adecvat cerinţei;
– să respecţi precizarea privind numărul de cuvinte.”
Baremul de corectare arată cum se vor acorda punctajele pentru acest subiect:
Jumătate din punctajul acordat acestui subiect se va da pentru „relatarea unei întâmplări: respectarea succesiunii logice a faptelor” – 6 puncte. Dacă va fi respectată parţial succesiunea logică a faptelor, se dau 4 puncte; iar dacă nu este respectată succesiunea logică a faptelor, 2 puncte.
Celelalte 6 puncte vor fi acordate în felul următor:
- câte 1 punct pentru precizarea fiecăruia dintre cele două elemente ale contextului spaţio-temporal 2 x 1 p. = 2 puncte
- adecvarea conţinutului la cerinţă: în totalitate – 2 puncte; parţial – 1 punct
- respectarea precizării privind numărul de cuvinte 2 puncte
Ce este povestirea în ramă
Povestirea în povestire, sau povestirea în ramă este o tehnică literară despre care elevii învață în clasa a VI-a și în clasa a VII-a, potrivit programei școlare. Povestirea în ramă aparține genului epic și este o narațiune în care se încadrează altă narațiune. De exemplu, povestiri în ramă sunt considerate Hanu-Ancuței, de Mihail Sadoveanu sau Florin scrie un roman, de Mircea Cărtărescu, ori celebra „O mie și una de nopți”, din literatura universală. Același procedeu este folosit și în Metamorfozele lui Ovidiu, Decameronul lui Boccaccio.
Povestea care este folosită ca ramă, povestea inițială, duce cititorii spre o altă poveste, una mai mică (sau mai multe) în interiorul acelei povești.
Citește și:
-
Exemplu de soluție pentru subiectul-cheie de la examenul la Limba română, de la o profesoară a Colegiului Vianu: povestirea în ramă
-
Glume pe internet, generate de subiectele de la Română: Câte întâmplări se pot petrece în timpul unei activități de lectură?
FOTO: Photo by Josh Hild from Pexels