Cum va fi informatizată corectarea la Bacalaureat? Vom avea un centru de examen în fiecare județ, evaluatorii vor corecta online, sistemul poate evalua doar la grilă – anunță Cîmpeanu

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Corectarea digitalizată a lucrărilor de Bacalaureat va începe de anul viitor printr-un proiect pilot prin care va exista câte un centru de corectare online de către evaluatori în fiecare județ. „Vom avea un centru de examen în fiecare județ în care lucrările de bacalaureat vor fi scanate în fața candidaților, candidații vor avea câte un cod atribuit și, de asemenea, fiecare subiect din fiecare probă scrisă va avea alocat un cod în așa fel încât corectura să se poată face informatizat, profesorii-corectori să poată să evalueze online, deci vor fi centre-pilot în fiecare județ”, a declarat Sorin Cîmpeanu la conferința de presă de astăzi. El a adăugat că „sistemul ar putea să atribuie automat punctajul la grilă unde nu este vreo diferență între aprecierea evaluatorului și aprecierea softului.”

Decizia vine după ce anul acesta, atât la Evaluarea Națională cât și la Bacalaureat, au existat diferențe mari de note în urma recorectării lucrărilor contestate. Spre exemplu, ministrul a anunțat în conferința de presă de astăzi că 53.000 de lucrări de Bac 2021 au primit note mai mari din cauza subiectivismului uman de la toate materiile.

Mai jos, dialogul complet de la conferința de presă pe tema corecturii digitalizate a lucrărilor de Bac:

De la minutul 3:20 (în video-ul de la final)

Reporter: Domnule ministru, spuneați că o să analizați de ce 53.000 de lucrări au primit note diferite față de corectura inițială, ce credeți că s-a întâmplat acolo?

Cîmpeanu: “Subiectivismul uman, un lucru care poate fi eliminat printr-o procedură, așa cum am propus, de corectare digitalizată a lucrărilor pentru examenele naționale, începând cu evaluare clasa a II-a, a IV-a, a VI-a și clasa a VIII-a de anul viitor și începând cu o evaluare, într-un proces pilot, pentru Bacalaureat, tot de anul viitor. În acest fel se elimină subiectivismul uman, în acest fel putem avea rezultate mult mai concludente, nu doar la nivel de notă globală per disciplină, ci la nivel de notă pe fiecare subiect, în așa fel încât putem pregăti introducerea unui bacalaureat bazat pe evaluarea competențelor și nu a cunoștințelor.”

Reporter: Subiectivismul acesta va fi taxat în vreun fel?

Cîmpeanu: “Deja am cerut situația pentru Evaluarea Națională, avem 12 situații în care diferențele sunt inadmisibil de mari între prima corectură și a doua corectură, vom cere acest lucru și pentru examenul de Bacalaureat. Pot să vă spun că din cele 52.874 de note schimbate, aproape 6.000, mai exact 5.950 de note au diferențe mai mari de un punct. Avem situații și cu peste trei puncte diferență. Vom analiza situațiile concrete și vă vom aduce la cunoștință aceste analize și măsurile pe care le-am luat. Este vorba de subiectivism la toate disciplinele.”

Minutul 34:00

Cîmpeanu: “Corectarea informatizată la Bacalaureat va fi un proiect pilot începând de anul viitor, vom avea un centru de examen în fiecare județ în care lucrările de bacalaureat vor fi scanate în fața candidaților, candidații vor avea câte un cod atribuit și, de asemenea, fiecare subiect din fiecare probă scrisă va avea alocat un cod în așa fel încât corectura să se poată face informatizat, profesorii-corectori să poată să evalueze online, deci vor fi centre-pilot în fiecare județ.”

Reporter: Aceste lucrări vor fi corectate după și de către evaluatori?

Cîmpeanu: “Nu, pentru că evaluatorii vor corecta online, fără să se cunoască între ei, sistemul ar putea să atribuie automat punctajul la grilă unde nu este vreo diferență între aprecierea evaluatorului și aprecierea softului.”

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version