Cum ucide săpunul Coronavirusul pe mâini, explicația chimistului

4.026 de vizualizări
FOTO: CDC.gov
Toți specialiștii au sfătuit lumea întreagă să se spele cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun pe mâini. Dar care sunt efectele săpunului asupra COVID 19 și cum se produce de fapt îndepărtarea de pe mâini a unor eventuali viruși explică consultantul științific Christy Reed pe site-ul UNESCO.

”Apa singură poate clăti murdăria, dar virusurile și bacteriile sunt atât de mici încât deseori au nevoie de intervenție chimică și mecanică pentru a scoate nanoparticulele lipicioase din ridurile care alcătuiesc amprentele noastre unice. Acesta este motivul pentru care săpunul este atât de important. Este făcut pentru așa ceva”, scriu specialiștii organizației.

„Săpunește mâinile 20 de secunde, cel puțin, prin spălare minuțioasă, iar moleculele în formă  de pin vor penetra tipurile de bacterii și viruși, inclusiv COVID-19, care se protejează cu o membrană grasă lipidică. La fel ca o unghie care sparge un balon, capătul care respinge apa al moleculei de săpun, o coadă hidrofobă care se poate lega de uleiuri și grăsimi, înjunghie COVID-19 și lasă virusul ca un sac dezumflat și stricat de celule ARN”, explică plastic sursa citată.

Medic dermatolog: Spălatul des pe mâini și dezinfectarea, recomandate pentru protejarea de coronavirus, îndepărtează bariera naturală a pielii împotriva virusurilor și bacteriilor. Să folosim crema de multe ori pe zi / Despre mitul cremelor cu gălbenele și eficiența reală a mănușilor

”Și în timp ce alcoolul poate rupe o membrană uleioasă, spălarea cu săpun are beneficiul suplimentar de a îndepărta fizic chiar și virusurile mult mai puternice sau bacteriile de pe piele. Acest lucru se datorează naturii duble, duale a moleculelor de săpun. Pe măsură ce capetele hidrofile, sau iubitoare de apă, se întind pentru a se lega de apă, cozile se întorc spre interior pentru a se proteja de apă și, făcând acest lucru, ridică tot ce prind în cale în niște „cuști” minuscule cu bule de săpun, numite micele. Spălarea puternică a tuturor părților mâinilor, chiar și a încheieturilor, este esențială pentru a îndepărta aceste particule invadatoare. Dacă apa este rece sau caldă nu contează, atât timp cât este săpun”, mai spun autorii.

FOTO: Michael Gerhardt

Organizația Mondială a Sănătății recomandă spălarea încheieturilor, palmele și spatele mâinilor, spațiile aflate între degete printr-o mișcare ca de împletire, să frecați în interiorul pumnului fiecare deget mare și să vă frecați vârful degetelor în palme.

Despre săpunurile și gelurile antibacteriene UNESCO susține că ”în privința COVID-19 acestea nu sunt mai utile decât săpunul obișnuit, iar gelurile sunt și ele inutile, cu excepția cazului în care includ cel puțin 60% alcool, deoarece produsele antibacteriene nu afectează deloc virușii.

Mai mult, orice bacterii supraviețuiesc unui astfel de tratament, pot evolua pentru a deveni rezistente la produsele antibacteriene în viitor. De ce să aveți șansa de a face bacteriile mai puternice atunci când tot ce aveți nevoie este puțin săpun și apă?”, se întreabă autorii articolului.

FOTO: CDC.gov


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Acordul părintelui pentru consilierea școlară a elevului să fie trecut în Contractul educațional, creșterea numărului minim de ore obligatorii de consiliere școlară, față de o oră, cât e în project – recomandările Centrului Român de Politici Europene și ale altor 6 organizații pentru proiectele ROFUIP 2024 și Statutul Elevului 2024

Acordul părintelui pentru consilierea școlară a elevului să fie trecut în Contractul educațional dintre școală și familie, creșterea numărului minim de ore obligatorii de consiliere școlară, față de o oră,…
Vezi articolul

Profesoara Florina Rogalski, despre organizarea anului școlar pe module: Elevii tot timpul sunt scoși din acest ritm de pregătire. Există niște curbe ascendente și descendente în învățătură și, de exemplu, octombrie era un punct de vârf în primul semestru

Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre ce înseamnă organizarea anului școlar pe module. Cadrul didactic este de…
Vezi articolul

Doru Căstăian, despre învățarea de profunzime și cea de suprafață: Dragi părinți, nu vă amăgiți că manipularea unei tablete înseamnă precocitate. Faceți-vă timp să discutați cu copiii, să le răspundeți serios la întrebări

Învățarea superficială este învățarea care “se adresează procesării de nivel inferior (de pildă, memorarea și reamintirea unor factori, acceptarea pasivă a unor informații, ignorarea tiparelor sau cauzalităților profunde) care nu…
Vezi articolul