Cum stabilesc profesorii lista cu elevii care primesc burse de merit și de reziliență – primii 30% dintr-o clasă, în anul școlar 2024-2025 / Diriginții au termen până pe 3 octombrie – model de calcul

Foto: Pexels.com

Până pe 3 octombrie, profesorii diriginți vor depune la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei în anul școlar 2024-2025. Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, conform metodologiei-cadru de acordare a burselor 2024.

Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.

Cum se stabilește lista cu elevii care vor primi burse de merit și de reziliență – primii 30% dintr-o clasă

Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse de merit și de reziliență sunt:

  1. Stabilirea numărului de bursieri prin calcularea procentului de 30% (cu rotunjire în sus) din efectivul clasei.

Calcularea numărului de elevi corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar se face astfel: dacă rezultatul este un număr fracționar, acesta se rotunjește la numărul întreg imediat superior, indiferent de valoarea fracției, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.

Exemplu pentru o clasă cu 28 de elevi: 30% înseamnă 8,4, ceea ce înseamnă că 9 elevi pot primi bursă.

În clasa respectivă avem:

  1. Întocmirea listei beneficiarilor burselor de excelență olimpică I și II (dacă există).
  1. Întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competiții (dacă există).
  1. Întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit pe baza mediei generale – toți elevii cu medii generale egale sau mai mari de 9,50, exceptând elevii care primesc bursă de excelență olimpică și bursă de merit pe baza rezultatelor la competiții.
  1. Stabilirea numărului de elevi beneficiari ai burselor de reziliență.

Se scade din numărul total de elevi care reprezintă 30% din clasă (9 elevi) numărul elevilor care primesc bursă de merit pe baza mediei generale de 9,50. 9 – 5 = 4

  1. Completarea listei cu beneficiarii burselor de merit pe baza mediei, în cazul în care mai rămân locuri disponibile pentru bursa de reziliență. Se adaugă elevii cu medii generale egale sau mai mari de 7, în ordine descrescătoare, până se atinge numărul de 9 elevi.

Se adaugă la cei 5 elevi cu medii generale de peste 9,50 încă 4 elevi în ordinea descrescătoare a mediilor, dar media nu trebuie să fie mai mică de 7.

Exemplu:
Dacă există 4 elevi cu medii peste 9, aceștia vor primi bursă de reziliență și nu se va ajunge la acordarea bursei pentru elevi cu media 7.

Alte situații:

  1. Dacă într-o clasă de 28 de elevi, 10 elevi au medii generale peste 9,50 și niciun elev nu are bursă de excelență olimpică sau bursă de merit pentru rezultate la competiții, toți cei 10 elevi vor primi bursă de merit pe baza mediei. Niciun elev din această clasă nu va primi bursă de reziliență.
  2. Dacă într-o clasă de 28 de elevi, 3 elevi au media peste 7,00 și un singur elev are media peste 9,50, trei elevi vor primi bursă de reziliență și un elev bursă de merit pe baza mediei. În acest caz, nu se vor acorda burse pentru un total de 9 elevi (echivalentul a 30% din clasă).
Acordarea burselor de merit și de reziliență în anul școlar 2024-2025

Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, conform Art. 7.

Bursa de merit și bursa de reziliență sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior.

În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență, bursa de merit, pentru luna respectivă, potrivit  Art. 16.  

Bursele de merit se acordă:

Bursele de reziliență se acordă:

Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.

Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module — pentru elevii din clasa a V-a/media de admitere — pentru elevii din clasa a IX-a egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

Calcularea numărului de elevi, corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, se face în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției.

În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs.

Bursele de merit și de reziliență se acordă în perioada cursurilor școlare.

În numărul beneficiarilor de bursă de merit și de reziliență nu vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.

Având în vedere că forma de organizare în învățământul simultan gimnaziu este de formațiune de studiu, iar în cadrul unei formațiuni de studiu elevii sunt grupați pe clase (clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a), calculul numărului de beneficiari ai burselor de merit și de reziliență se face pe clase. 

Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.

Modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență în anul școlar 2024-2025

Art. 18. — (1) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii sociale.

(2) Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;

NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.

(3) În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Exit mobile version