Până pe 3 octombrie, profesorii diriginți vor depune la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei în anul școlar 2024-2025. Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, conform metodologiei-cadru de acordare a burselor 2024.
Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
Cum se stabilește lista cu elevii care vor primi burse de merit și de reziliență – primii 30% dintr-o clasă
Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse de merit și de reziliență sunt:
- Stabilirea numărului de bursieri prin calcularea procentului de 30% (cu rotunjire în sus) din efectivul clasei.
Calcularea numărului de elevi corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar se face astfel: dacă rezultatul este un număr fracționar, acesta se rotunjește la numărul întreg imediat superior, indiferent de valoarea fracției, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Exemplu pentru o clasă cu 28 de elevi: 30% înseamnă 8,4, ceea ce înseamnă că 9 elevi pot primi bursă.
În clasa respectivă avem:
- 1 elev cu bursă de excelență olimpică,
- 1 elev cu bursă de merit acordată pe baza rezultatelor la competiții,
- 5 elevi au medii generale peste 9,50.
- Întocmirea listei beneficiarilor burselor de excelență olimpică I și II (dacă există).
- 1 elev primește bursa de excelență olimpică I
- Întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competiții (dacă există).
- 1 elev primește bursa de merit acordată pe baza rezultatelor la competiții
- Întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit pe baza mediei generale – toți elevii cu medii generale egale sau mai mari de 9,50, exceptând elevii care primesc bursă de excelență olimpică și bursă de merit pe baza rezultatelor la competiții.
- 5 elevi primesc bursa de merit pe baza mediei
- Stabilirea numărului de elevi beneficiari ai burselor de reziliență.
Se scade din numărul total de elevi care reprezintă 30% din clasă (9 elevi) numărul elevilor care primesc bursă de merit pe baza mediei generale de 9,50. 9 – 5 = 4
- 4 elevi vor primi bursă de reziliență.
- Completarea listei cu beneficiarii burselor de merit pe baza mediei, în cazul în care mai rămân locuri disponibile pentru bursa de reziliență. Se adaugă elevii cu medii generale egale sau mai mari de 7, în ordine descrescătoare, până se atinge numărul de 9 elevi.
Se adaugă la cei 5 elevi cu medii generale de peste 9,50 încă 4 elevi în ordinea descrescătoare a mediilor, dar media nu trebuie să fie mai mică de 7.
Exemplu:
Dacă există 4 elevi cu medii peste 9, aceștia vor primi bursă de reziliență și nu se va ajunge la acordarea bursei pentru elevi cu media 7.
Alte situații:
- Dacă într-o clasă de 28 de elevi, 10 elevi au medii generale peste 9,50 și niciun elev nu are bursă de excelență olimpică sau bursă de merit pentru rezultate la competiții, toți cei 10 elevi vor primi bursă de merit pe baza mediei. Niciun elev din această clasă nu va primi bursă de reziliență.
- Dacă într-o clasă de 28 de elevi, 3 elevi au media peste 7,00 și un singur elev are media peste 9,50, trei elevi vor primi bursă de reziliență și un elev bursă de merit pe baza mediei. În acest caz, nu se vor acorda burse pentru un total de 9 elevi (echivalentul a 30% din clasă).
Acordarea burselor de merit și de reziliență în anul școlar 2024-2025
Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, conform Art. 7.
Bursa de merit și bursa de reziliență sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior.
În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de reziliență, bursa de merit, pentru luna respectivă, potrivit Art. 16.
Bursele de merit se acordă:
- elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
- elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
- elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
- elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.
Bursele de reziliență se acordă:
- elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a;
- elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor;
- elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;
- elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, în anul școlar următor în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.
Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.
Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.
În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module — pentru elevii din clasa a V-a/media de admitere — pentru elevii din clasa a IX-a egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.
Calcularea numărului de elevi, corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, se face în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției.
În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs.
Bursele de merit și de reziliență se acordă în perioada cursurilor școlare.
În numărul beneficiarilor de bursă de merit și de reziliență nu vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.
Având în vedere că forma de organizare în învățământul simultan gimnaziu este de formațiune de studiu, iar în cadrul unei formațiuni de studiu elevii sunt grupați pe clase (clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a), calculul numărului de beneficiari ai burselor de merit și de reziliență se face pe clase.
Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.
Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
Modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență în anul școlar 2024-2025
Art. 18. — (1) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea venitului minim garantat, precum și pentru alte beneficii sociale.
(2) Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.
(3) În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.
35 comments
Buna ziua
Daca in clasa de 24 elevi sunt 8 elevi cu 9.5 si doi au media egala se ia in calcul ca sunt 6 la numar si se mai adauga inca doi cu media 9 si ceva ?
Multumesc !
Eu nu inteleg care este diferenta intre un copil care are medie mare si ia bursa de merit, la peste 9,50, si i se da bursa in cuantum de 450 lei lunar, iar altul cu media 7,00 poate sau 8,00 ia 300 lei lunar. In mod normal bursele de merit ar trebui sa fie de 600 lei, cel putin, asa ar fi corect. Cum se incurajeaza performanta? Mai degraba se descurajeaza observ, e logic ce spun? Va spun eu, cine invata merita sa ia bursa, cine nu, sa nu ia nimic. Asa se incurajeaza copii sa invete. Iar cine invata bine sa fie recompensat astfel incat sa continue performanta. Asa ati creat dispute si nemultumiri si in final nu ati obtinut nimic bun pentru nimeni, nici pentru copii, nici pentru voi ca imagine. Mai aveti timp sa indreptati aceasta situatie! Dumnezeu sa va lumineze!
Am în clasa 24 de elevi români și încă 3 audienți ucrainieni. Aplic 30% la 24 sau la 27?
Mulțumesc!
24+3 fac 27 de elevi în clasă. La ei se aplică procentul.
Așa zic și eu dar conducerea, ba. Cică audienții nu sunt elevi.
@Gabriel
Audienții nu sunt elevi! De aceea se și cheamă audienți.
???? DE CE BURSELE PENTRU PERFORMANTE SPORTIVE NU SE CUMULEAZA CU BURSELE DE MERIT???
Intr-o ineptie cu care guvernanții noștri deja ne-au obișnuit, s-a stabilit ca nu se pot cumula BURSELE de merit pentru performante deosebite în sport cu BURSELE de merit pentru rezultate bine la invatatura!!!
Adică, cum s-ar zice sportul nu prea se pupa cu scoala și cine are rezultate în sport nu are și la scoala.
SURPRIZA!!
Sunt copii care au și media peste 9.50 și mai sunt și campioni naționali, însă vor lua o singura bursa!!!
UITE ASA INCURAJEAZA STATUL ROMAN PERFORMANTE !!!!
SA LE FIE RUSINE!
Într-o clasă cu 24 de elevi: conform calculului formulei, numărul bursierilor va fi de 7,2 elevi = 8 elevi, corect? Dar pentru că al optulea are aceeași medie cu următorul clasificat sub el (8,95), atunci lista bursierilor va cuprinde 9 elevi, corect?
Mediile elevilor de pe această listă sunt: 1) 9,95 2) 9,89 3)9,68 4)9,68 5)9,58 6) 9,26 7)9,11 8) 8,95 9)8,95
În cazul acesta, mai trebuie extinsă lista?
Mulțumesc!
Dacă cei de pe ultimul loc au aceeași medie, ambii primesc bursă. În cazul dvs, aveți 5 elevi care primesc bursă de merit și 4 care primesc bursă de reziliență.
Am în clasa 20 de elevi. Înseamnă că 7 dintre ei vor lua bursa de merit. Mediile sunt de la 10 la 9.65 pt ca următorul are 9, 41.
Însă, în cei 7 sunt trei cu 9,70 și 2 elevi cu 9,66. Cum procedăm în acest caz? Se poate coborâ la ceilalți cu burse de reziliență?
Cu alte cuvinte, cei care au medii egale se consideră ca unul?
Sau iau burse de merit toți cei care au până la 9,50?
Toți cei care au media 9.50 și peste.
Toți care au media egală sau peste 9.50.
Iau bursă de merit absolut toți cei care au medie peste 9.5 (și 10 la purtare în anul anterior). Dacă sunt mai mult de 7, se extinde lista până îi cuprinde pe toți. Nu mai rămân burse de reziliență indiferent de medie sub cea limită, dacă sunt elevi dincolo de poziția a 7-a și cu medie mai mică de 9.5. Fiecare medie egală se numără separat, nu ocupă toți aceeași poziție. De exemplu, cei cu 9.7 sunt pe locul 1, urmează apoi locul 4 cu cei doi care au 9.66, apoi locul 6 pentru următoarea medie, etc.
Am un elev care poate lua bursă de reziliență (a fost al 3-lea dintr-o clasă de 24 de elevi), dar a avut corigența la o disciplină (corigența pe care a trecut o in vară). În această situație mai primește bursa de reziliență?
Da.
Fica mea este într-o clasa cu24 de elevi din care 20au peste 9,50 iar ea este a 21cu 9,35 și din cauză ,că clasa este foarte bună ,nu primește bursă de reziliență ..Este corect???
Corect.
Numarul bursierilor poate depasi 30% doar cand toti acei elevi au medii mai mari sau egale cu 9.50. In cazul dvs, 30% din efectiv inseamna 7 burse (merit pe baza mediei + rezilienta). Cum deja aveti 20 de bursieri cu medii mai mari de 9.5, nu se mai incadreaza nimeni la bursa de rezilienta.
Din păcate nu primește.
In cazul rural va dau un exemplu, într-o clasă sunt doar 7 copii , primi trei primesc bursa de merit calculând 30% iar restul copiilor nu din care unul unul săracul are 9,16 media , dc doar pt simplu fapt că este o școală rurală iar caderele didactice fac tot posibilul ca copii da poată învăța , chiar și cu 7 copii in clasa , felicitări cadrelor didactice și copiilor din toate școlile ! iar celor din minister mai gândiți-va și la copii din zone defavorizate!
Sa încetați cu bursa de rezilienta. Ne-ati invrajbit copiii. Copil cu media 8 ia bursa la la clasa iar copilul meu cu media 9,20 nu ia bursa, de la alta clasa. Bataie de joc. Copilul e dezamăgit. Ce exemplu ii dati, madam Deca? Ca incompetenta se premiază cu bursa de rezilienta?
Iau burse toti analfabetii functionali din rural cu medii de 7 iar copii buni la oras nu iau ca deh e alta concurenta. Aveți nevoie de voturi de la prostani, nu??
Deștepților de la minister, pentru anul următor scolar, sa scoateti ineptiile astea cu bursele. Ati distrus conceptul de bursa. Gata, ajunge, nu va mai fi an electoral.
Cred ca undeva e o frantura de logica in exemplul dvs. Faceti un calcul 9 – 5 (cei 5 primesc bursa de merit exclusiv pe baza mediei), dupa care veniti cu mentiunea – “În numărul beneficiarilor de bursă de merit și de reziliență nu vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.” Practic dvs. ati pierdut din vedere acel elev care lua tot bursa de merit, dar pe baza unui rezultat olimpic (mai slab incadrat decat excelenta olimpica I si II). Nu cumva calculul e 9 – 6 in acest exemplu?
Buna ziua, conform metodologiei, nu se iau in calcul elevii cu burse de excelenta si merit pe baza rezultatelor la competitii, mai precis articolul 8. (6) Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse
de merit și de reziliență sunt:
a) stabilirea numărul de bursieri prin calcularea procentului
de 30% (cu rotunjire în sus) din efectivul clasei;
b) întocmirea listei beneficiarilor de burse de excelență
olimpică I și II (dacă există);
c) întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate
pe baza rezultatelor la competiții (dacă există);
d) întocmirea listei beneficiarilor de burse de merit pe baza
mediei generale — toți elevii cu medii generale egale sau peste
9,50, fără cei de la lit. b) și c);
Inteleg atunci ca cei cu burse de merit pentru rezultate la olimpiade sunt asimilati celor cu bursa de excelenta si elibereaza locuri pentru cei cu burse de merit (pentru medie) si de rezilienta. E bine de stiut. Va multumesc!
Este o inepție faptul că elevii de clasa a 9a primesc bursa dupa media de la examen .Bursa se acorda pt rezultatele anului anterior .Daca un copil a terminat clasa a 8a cu 10, clasele 5-8 cu 10,si la examen a avut 9,49 acel copil nu va lua bursa!!!!Orice om poate avea un trac,un lapsus o emotie profunda in timpul unui examen .DE CE NU SE ACORDA BURSA ELEVILIR DE CLASA A 8 DUPA MEDIA DE ABSOLVIRE ,CA TUTUROR CELORLATI ELEVI.PT CA LA UN LICEU BUN INTR-O CLASA DE MATE INFO POT FI 26 DE COPII , CU MEDII DE ABSOVIRE CLASA 8 PESTE 9,50 ,SI TOTI AR LUA BURSAA!!!! AR PAGUBI DRASTIC BUGETUL DNEI DECA!!! Rusine!!!Copiii de clasa a 8a merita bursa dupa media de absolvire ca toti ceilalti ,bursa se acorda pt munca depusa in anul scolar anterior.
Asa este, mare nedreptate li s-a facut copiilor de cls a 9 a! copil cu 9.90 medie in a 8 a, 9.35 media la evaluare, a vrut la o clasa bună, in care toti au medii mari, si nu ia bursa!! în schimb iau altii care au luat 7 la EN si sunt in clase mai slabe! CEA MAI MARE NEDREPTATE FATA DE ACESTI COPII CARE AU MUNCIT UN AN PE BRANCI PT ACESTE REZULTATE 🙁
Din această cauză se scad notele pentru cei ce trebuie sa se incadreze in cei 30%Deci dacă copilul meu este al 10lea din clasa cu nota 9,50 nu primește bursa că este al zecelea și nu se încadrează în cei 30%?
TOȚI elevii cu medii de la 9.50 în sus iau bursă de merit, indiferent că se depășește procentul de 30% sau nu. Nu vor mai fi date burse de reziliență în cazul respectiv, dar cei cu medii de cel puțin 9.5 iau bursă toți.
conform celor menționate în legea de acordare a surselor , se menționează că se acorda bursa de merit cumulat cu cea de rezilienta la minimum 30 % din efectivul unei clase . Acum vă întreb , de ce v-ați oprit , oameni buni la minimum și nu poate continua lista de bursieri ? Mai ales că sunt clase cu elevi foarte buni . Căci nu s-au menționat maximul de elevi .
Toti elevii cu media peste 9.50 vor primi bursa de merit. Nu este conditionat de procent (30%).
De exemplu daca intr-o clasa de 28 de elevi, 20 de elevi au media peste 9.50, toti cei 20 de elevi vor primi bursa de merit. Ceialti 8 elevi nu vor primi bursa de rezilienta.
Vor primi bursă de merit toți elevii care au media 9,50 dintr-o clasă. Lista se extinde pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii peste 9,50, conform Metodologiei: a) elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate
de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și
elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior
egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea
procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale
anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i
cuprinde și pe aceștia;
Bursele de merit se acordă:
elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
Este o tâmpenie această modalitate de acordare a burselor. La acest moment un elev cu media 8 la o clasă poate lua bursă iar la clasa alăturată un elev cu media 9 nu poate lua bursă. Vi se pare normal? Mai vreți să fiți respectați. Copii din fata dvs gândesc,nu sunt idioți.
Cu cine vă certați?Legislația a fost concepută de minister, noi o aplicăm!Mai aveți venin de aruncat?Orientați-vă spre cei din ME!
Extraordinar de bine explicat, se potrivește cu situația unde sunt diriginte. Mulțumesc!