Sfaturi pentru părinți, despre cum pot identifica primele semne ale consumului de droguri pot fi urmărite în 7 videoclipuri scurte, realizate de Inspectoratul școlar județean Maramureș în cadrul campaniei de informare „Protejează inocența copilăriei”. Clipurile sunt realizate împreună cu un fost consumator de droguri. Accentul este pus pe comunicarea dintre părinți și copii și atenția asupra schimbărilor bruște de comportament. Răzvan Dragu spune care sunt acestea.
Răzvan Dragu, fost dependent de droguri timp de 10 ani, spune în 7 videoclipuri scurte de câte 3 minute, care sunt principalele semne care pot indica începutul consumului de droguri în rândul copiilor: ochii roșii sau cu pupilele dilatate. Renunțarea la hobby-uri, evitarea petrecerii timpului în familie, evitarea contactului vizual.
În primul episod părinții sunt sfătuiți să urmărească ochii copiilor lor, care pot fi dilatați, roșii sau cu cearcăne.
“Atunci când o persoană evită contactul vizual, cei din jurul său ar trebui să se gândească că acea persoană are ceva de ascuns”, spune Răzvan Dragu.
În episodul 2, este explicat de ce părinții trebuie să fie atenți la modificarea greutății corporale. “Calitatea timpului de a mânca scade, iar asta va duce la pierderea în greutate, brusc”.
Evitarea timpului petrecut în familie este un semn al începerii consumului de droguri și e prezentat în episodul 3. “Consumul de droguri cere timp, pentru a face rost de bani, pentru a cumpara drogurile, pentru a te deplasa la locul unde consumi, timp pentru consum, timp pentru o revenire aproape de normal pentru a te întoarce în mediul familial. De cele mai multe ori se ia timp din timpul petrecut cu familia, cu anturajul care nu consumă. (…) Se ajunge până la schimbarea de prietenii”, spune fostul consumator de droguri.
Plictiseala și indiferența cronică sunt un alt semn de începere a consumului de droguri. “Drogurile de orice fel îți dau o stare nenaturală (…) Unele sunt sedative și te calmează, altele sunt euforice. Nu e natural să nu ai nicio grijă, la nici o vârstă. Cele euforice dau acele senzații maxime. În momentul în care dispare efectul drogurilor, lumea e gri, normală. Când o persoană iese de sub efectul drogurilor intră în zona gri, nu o să-l mai mulțumeacă nimic. Creierul s-a obișnuit cu pace sau euforie. Aici apare plictiseala”, spune Răzvan Dragu.
În episodul 5 este explicat de ce renunțarea la hobby-uri poate fi un semn de început de consum de droguri. “Dacă o persoană începe să renunțe la fotbal cu băieții, la suc cu fetele, dacă absentează de la scoală, brusc, ne putem întreba ce face acum în acel timp pe care și-l petrecea cu hobby-urile înainte”, spune fostul consumator de droguri.
“Drogurile costă. (…) Pericolul sub care stau cei care au bani este acela de a consuma mai des droguri și cel mai probabil și mai puternice. Copiii care nu dispun de bani, aceștia sunt sub pericolul de a apela la mici prostioare, ulterior la contravenții, ajungând la infracțiuni”, spune Răzvan Dragu în episodul 6.
În episodul 7 Răzvan Dragu le dă sfaturi părinților cum să discute cu copiii lor despre droguri, subliniind că trebuie să fie atenți și vigilenți, chiar dacă au încredere în copii.
“Aș deschide un subiect cu el, despre droguri în general, să nu se simtă căutat. (…) În momentul în care neagă scurt, blochează subiectul și îl schimbă imediat, probabil a început să consume. Dacă neagă consumul dar e dispus să continue discuția cu mine, acolo aș avea încredere că nu consumă. (…) O prietena mi-a zis, să nu mai încurajez lumea că dacă are relație bună cu copilul său, înseamnă că nu va consuma. Nu e nici o garanție că dacă ai o relație bună cu copilul tău, nu se va droga. Dar datorită acelei relații, a venit la mine când nu a mai putut. Și asta l-a salvat”, a spus Răzvan Dragu.