Cum se scanează lucrările elevilor de la simulările examenelor naționale – ghidul profesorului asistent

20.518 vizualizări
Foto: captură ghid
Lucrările elevilor care susțin simulările examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) sunt scanate de către profesorii asistenți, potrivit ghidului Ministerului Educației, document consultat de Edupedu.ro. Vezi mai jos, în articol, care sunt pașii pentru scanarea lucrărilor, cum sunt încărcate lucrările elevilor în platformă și cum sunt marcați elevii absenți și eliminați.

Pentru scanarea lucrărilor, profesorii asistenți folosesc scanerul IRIScan Desk Pro, instalat în prealabil pe computerul din sălile de examen.

Conform ghidului, lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată, cu colțul din dreapta desfăcut. Dacă lucrarea are mai multe pagini cu colț (în cazul examenului de bacalaureat), acestea se vor scana secretizate. Platforma elimină prima pagină a lucrării, cea care se scanează nesecretizată.

În document se arată că fișierul rezultat în urma scanării va avea 2 pagini negre în plus față de lucrare: prima și ultima. Profesorii asistenți verifică dacă pe parcursul documentului paginile sunt întregi și lizibile.

Dacă sunt pagini care nu se văd bine, profesorii corectori le vor șterge și vor scana din nou lucrarea.

Ghidul profesorului asistent poate fi consultat mai jos:

Ghidul operatorului din centrul de examen:

Citește și:
Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Pașii pe care îi au de parcurs cadrele didactice
Secretarul de stat Florian Lixandru, despre orele elevilor care nu dau simulările naționale: Procesul educativ să se desfășoare în condiții normale, școlile fie vor modifica programul, fie vor decala programul
Orele elevilor care nu dau simulările naționale pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 trebuie să se desfășoare corespunzător, le transmite Ministerul Educației școlilor
Simulare națională BAC 2024. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Candidații părăsesc sala de examen fără a primi subiectele, conform procedurii
Simulare națională Evaluare Națională 2024. Colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, potrivit procedurii. Secretizarea se realizează în platforma de evaluare digitalizată – document
OFICIAL Programa pentru simularea examenului de BAC 2024. Lista conținuturilor pentru cele 14 discipline
OFICIAL Ce conținuturi au fost scose din programa pentru simularea Evaluării Naționale 2024
OFICIAL Simularea națională pentru Evaluarea Națională 2024 începe pe 5 februarie. Pentru BAC 2024, probele simulării încep în martie / Numele și prenumele candidaților vor fi anonimizate
La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, anunță Ligia Deca

14 comments
  1. Bine că am văzut ghidul acesta din care n-am prea înțeles nimic. Nu că nu aș știi să folosesc, dar așa deodată sa faci munca asta pe care alții o fac zilnic și doar pe asta vine relativ greu digerabil. Multi avem o vârstă nu stam in astea toată ziua cu nasul, mai și predam lecții cu alte conținuturi decât it. Sa am pasiune de scanat la banda hârtii as fi mers undeva la o firma operator introducere validare date sa bag date și vânați de-mi ies ochii zilnic.
    Totuși eu sunt profesor nu operator scanner, așa cum nu sunt nici operator CNC sau operator mașini cu comanda numerica sau operator injectare mase plastice, sau operator manipulare marfa sau colete, sau operator vânzări prin telefon, sau operator call-center, sau operator excavator sau conducător troleibuz. Daca aveam acele calificări lucram la o firma pe așa ceva și nu mai mergeam sa predau la clasa alte materii.
    Daca ei cred că au găsit fraierii se insala, probabil că într-adevăr ceva fraieri mânați de o remunerație de câteva zeci de lei care nu au ce face mai bun or fi găsit. Că elev sau părinte mi-ar fi teama sa dau examen în Romania cu așa situație.

    Pt a folosi aptitudini in aceasta operațiune trebuie îndemânare și repetitivitate, ori daca folosești aia odată la 6 luni și în rest faci altceva vine greu că atunci sa scanezi sute de pagini. Într-o sală sunt intre 18 și 40 candidați deci pot fi până la 1600 pagini de scanat. Am văzut acum ceva ani o sala cu vreo 100 candidați la titularizare și erau doar 3 supraveghetori. Acolo pot fi undeva la 4000 de pagini scrise. Te apuca ora 23:59 scanând foi plecat de la ora 5:30 de acasa. Și să mai și răspunzi pt situație, că scanezi ceva greșit și te reclama și dai apoi bani din buzunar salariul pe 6 luni.

  2. Ne-am întors la scanere ca acum 15 ani.
    Sa te chitești acolo sa selectezi 7 opțiuni , foldere , nume, cifre, coduri, conversii, rezoluții, extensii, contraste, efecte de mirroring rotiri și unghiuri nuanțe de culori temperatura de culoare luminozitate și întunecime brigthness loudness crop straturi layere efecte de tunning efecte de adsorbanta radianta dimerizare spațializării animații, cate erori vor fi. Alea trebuie setate la fiecare scanare. Și trebuie să le ai in cap că nu te lasă cu hârtia cu instrucțiuni și pașii de urmat algoritmic. Ptr asta ar trebui sa angajeze oameni pregătiți pe grafica. Pai fac albumele copiilor absolvenți firme specializate în grafica, nu amatori. Și ei baga niște amatori cu alte specializări și studii sa facă treburi de grafician cu lucrările de care depinde viitorul elevilor și absolventilor. Va trebui 4 asistenți in sala, pai când scanezi acolo aia in sala copiază sau se plictisesc, dau buzna sa iasa afara.
    Cred că ulti nici nu vor mai da bacul sau titularizarea la ce erori vor fi.
    Mai bine le pozau cu telefonul și le încărcau pe Facebook sau pe tictuc, un buton apăsat și rezolva. Dar tipic bugetaresc, sa ne complicam că sa ne facem că muncim.
    Fara 400 lei pe zi ptr munca asta nu mă bag. Sa mai și nimerești in sala cu unul /una vârstnic/a care nu știe să folosească, sa fac eu munca aia toată că proasta. Să-și caute oameni. Mult succes colegului mihai care apreciază porcăria, ii urez sa scaneze cum ii place lui 8000 de lucrări în 3 zile, până nu mai vede bine și face entorsa la mana și febră musculară la braț și subrat. Economie de hârtie și digitalizare ar fi fost dacă era examenul direct un față unui PC, cred că își da seama orice prost. Cât despre securitatea lucrărilor, o pila la inginerul de sistem te rezolva, trimiți lucrarea scrisă de acasă și gata o corectează undeva unul și da 10, asta ar fi complicația maximă, simplu e direct modificat notele in baza de date.

  3. O prostie! Pe canalele TV observ ca se tot vorbeste despre corectarea digitalizata a lucrarilor la evaluarea nationala sau la bacalaureat. Ce inseamna digitalizarea astazi? Transmiterea scanata a lucrarilor dintr-un judet in altul, in loc de transmiterea fizica a lucrarilor dintr-un judet in altul. Personal consider ca era mai bine ca lucrarea sa fie fie corectata fizic decat de pe ecranul calculatorului. Este mai obositor sa corectezi o lucrare afisata pe ecranul unui calculator. Este aceasta digitalizare? Vorbim aici de corectura digitalizata? Nu. Corectura digitalizata inseamna introducerea rezolvarilor intr-un program informatic, evaluarea acestora de catre program si notarea in consecinta de acesta. Gresesc? De ce complica lucrurile cand ele pot fi mai simple?

      1. E pierdut pentru că nimeni nu verifică nimic – nici cât de bine sunt scanate lucrările, nici cât de bine vede profesorul (apropo, eu am -2.5 pe stângul și -1.5 pe dreptul, cred că sunt mulți ca mine, ”rezolvați” de statul cu ochii-n ecran în timpul pandemiei). Și nimeni nu se asigură că există siguranță pe nicio etapă a ”corectării” – nu știi dacă cel care a corectat chiar nu știe a cui lucrare e corectată, nu știi cine are acces la lucrări după ce sunt scanate, nu știi când și dacă apar erori de transcriere a notei (că nici nu se mai trece nota pe lucrare, direct), nu știi practic nimic.

        Dar putem vorbi, sigur, sforăitor și tare, despre cât de sigure vor fi chestiile astea. Că așa a zis IonGPT și noi îl credem.

  4. zero digitalizare, birocratie marita, hartie consumata mai mult, posibilitate de frauda/greseala enorm de mult, timp pierdut. asta a adus incompetenta de la minister cu deca in frunte.

    1. pentru cunostintele tale generale, greseli se faceau inainte, cand totul se facea de mana. e usor de comentat, cand nu ai stat tu nopti sa lingi lucrari si sa socotesti sume pe borderouri si pe lucrari…. sa copiezi de pe borderouri pe lucrare, de pe lucrare in aplicatie si apoi sa verifici de nebun in termene limita scurte. nu inteleg de ce e hartie consumata mai mult… chiar e mult mai putina… frauda… astea-s glume. ce frauda?

      1. Tu când crezi că era mai greu de lăsat ”semne” pe lucrare, când trebuia s-o facă elevul, sau acum, când cel care scanează sau încarcă sau distribuie etc poate pune acolo, o umbră, un punctuleț unde contează, etc…

        Mare încredere ai într-un sistem care nu a mai fost aplicat niciodată și nici măcar testat.

      2. stai sa vezi aici…când la sate va pica netu…nu merge scanarea …supraveghetorii vor scana aiurea și nu i poți învinovățiți,nu s informaticieni …va fi biiiineeee….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista aprobată a celor 248 de școli care nu vor mai folosi cataloage clasice pentru notarea și absențele elevilor, ci doar catalogul electronic. Radu Szekely, Ministerul Educației: Urmează centralizarea programelor folosite și monitorizarea prin chestionare pentru profesori, elevi, părinți, secretariate

Catalogul electronic va fi folosit în acest an școlar în mod exclusiv în 248 de școli din 37 de județe și București, potrivit listei aprobate de Ministerul Educației. Documentul prevede…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației decontează câte 60 de lei de participant pentru fiecare activitate extracurriculară organizată online de universități, de 6 ori mai mult față de cele organizate fizic. Rectorii trebuie să trimită lista pentru bani până pe 2 decembrie

Ministerul Educației aprobă decontarea unei sume de câte 60 de lei pentru fiecare participant la o activitate extracurriculară organizată online de universități, potrivit ordinului de ministru al educației publicat în…
Vezi articolul