Diriginții au sarcina să-i informeze pe elevii de clasa a VIII-a cum pot să corecteze eventualele greșeli la probele scrise de la Evaluarea Națională 2024, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document primit de inspectoratele școlare. Este vorba despre adresa cu nr. 1630/DGIP/ 11.06.2024. Vezi mai jos, în articol, ce sunt permise la probele de Limba română și Matematică.
- Înscrierile absolvenților de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională 2024 au început marți, 11 iunie, și durează până vineri, 14 iunie, potrivit calendarului oficial. Elevii sunt înscriși automat de secretariatele școlilor prin aplicația EvNat, fără ca ei și părinții lor să completeze vreo cerere, așa cum se întâmplă la liceu pentru Bacalaureat. Cursurile pentru elevii de clasa a VIII-a se încheie vineri, 14 iunie.
Conform adresei oficiale, se impune informarea candidaților cu privire la următoarele aspecte procedurale:
– „la probele scrise din cadrul Evaluării Nationale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul.
– întrucât pentru itemii obiectivi nu sunt prevăzute spații de rezolvare, elevul rezolvă aceşti itemi pe ciornă și scrie răspunsul corect în broșură.”
Cum se corectează un răspuns greșit la proba scrisă de Limba română
La proba de limba şi literatura română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
Ce este permis la proba de Limba română
La proba de limba și literatura română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.
Cum se corectează o greșeală la Matematică
La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al Il-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect. În situația în care elevul revine asupra răspunsului selectat/ încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/ celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns;
Ce sunt permise la proba de Matematică
La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. De asemenea, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.
Adresa Ministerului Educației poate fi consultată mai jos:
Informații de context
- Cum se încheie mediile elevilor la final de an școlar 2024? Exemple de calcul pentru media anuală și media la fiecare disciplină.
- Pentru al doilea an consecutiv, media claselor gimnaziale nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu. Înscrierile pentru admiterea la liceu, în 2024, vor începe pe 11 iulie, iar repartizarea candidaților are loc pe 24 iulie, după cum se arată în calendarului oficial.
Edupedu.ro a scris că elevii aflați în situație de corigență vor avea cel puțin o notă în plus față de formula standard a numărului minim de note la o disciplină, potrivit regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP).
Examenele de corigență 2024 au loc în perioada 8-19 iulie. Elevii care nu promovează examenul vor fi declarați repetenți, potrivit unei note a Ministerului Educației.
Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) stabilește, la art. 119, că „sunt declaraţi corigenţi elevii care obţin calificativul “Insuficient”/medii anuale sub 5,00 la cel mult două discipline de studiu, precum şi elevii amânaţi care nu promovează examenul de încheiere a situaţiei şcolare, la cel mult două discipline de studiu.”
Calendarul Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024:
- 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
- 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
- 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
- 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
- 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
- 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
- 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
- 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Foto: © Flynt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
,,La proba de matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al Il-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.” În imaginea folosită pentru exemplificare este folosită linia OBLICĂ (de două ori chiar)!!! Până la urmă, cum vor tăia răspunsul greșit? Cu linie ORIZONTALĂ sau cu linie OBLICĂ?
In exemplificarea ministerului, raspunsurile sunt taiate cu cate o linie oblică, nicidecum cu linie orizontala, cum de altfel spun ei mai sus negru pe alb. In acest caz ce-ar face corectorul cu liniile oblice trasate de cei din minister?