Cum se poate suspenda o grevă generală, conform legii

6.857 de vizualizări
Inquam Photos / Octav Ganea
Greva generală din Educație a intrat în etapa suspendării, potrivit anunțului făcut de sindicatele din Învățământ. Aceștia au precizat că dacă nu are loc adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență, care să includă prevedere conform căreia salariul debutantului să fie cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă să aibă loc de la 1 ianuarie 2024, greva va fi reluată.

Conform Legii 367 din 19 decembrie 2022 privind dialogul social, Articolul 162:

(1) În timpul grevei, părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă.

(2) În cazul în care părțile ajung la un acord, conflictul colectiv de muncă este închis și greva încetează.

(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege.

Nu este încă clar dacă acesta este articolul din lege invocat pentru suspendarea protestului colectiv de muncă și dacă a acest mod de suspendare a fost convenit cu angajatorul – în acest caz angajatorul este școala sau inspectoratul școlar.

În comunicatul comun dat de sindicate, scrie că „în situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată.”

Pe de altă parte, reprezentantul angajatorului, premierul Ciucă, a declarat de la guvern că a fost convenită încheierea conflictului de muncă, fără să menționeze nicio suspendare.

„În deplină responsabilitate a liderilor guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă”, a declara Nicolae Ciucă, cel care azi are în pla să demisioneze din funcție și să lase locul liderului PSD Marcel Ciolacu pentru rotația guvernamentală.

Articol în curs de actualizare


4 comments
  1. Cât de ieftin ne vindem sau, mai bine zis, suntem vânduți! Ce s-a cerut și ce sperăm să primim! Oare merităm mulți dintre noi privilegiul de a lucra cu copiii și a forma caractere? Rușine să ne fie! Ne merităm soarta! Recomand vremelnicilor reprezentanți să caute definiția liderului, s-o citească și să încerce s-o și înțeleagă! Și să-și facă timp să ne explice și nouă de ce au considerat necesară acum suspendarea grevei.😑

  2. Suspendarea grevei

    Pe durata in care revendicarile sunt supuse medierii sau arbitrajului – greva fiind declansata – aceasta se poate suspenda (ca urmare a acordului cu privire la mediere sau arbitraj).

    Daca negocierile esueaza, greva va fi reluata, fara a mai fi necesara parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevazute de lege.

    Daca suspendarea grevei (sau amanarea acesteia) reprezinta actul de vointa unilateral al organizatorilor acesteia, reluarea grevei (sau declansarea) implica parcurgerea intregii proceduri de declansare a conflictelor colective de munca.

    Ca de obicei hățișul legislativ românesc face ca nimic să nu fie clar niciodată.
    Nici legile organice nu mai valorează mare lucru.
    Ce să mai vorbim de legislația secundară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gheorghiță, despre integrarea vaccinului Covid-19 în schema de vaccinare a copiilor: În cazul vaccinurilor cu tehnologii diferite, care conțin agenți biologici vii atenuați, este important să fie administrat la o distanță de cel puțin 28 de zile. La vaccinuri care conțin componente microbiene sau pe bază de ARN mesager, la cel puțin două săptămâni

Întrebat cum poate fi integrat corect vaccinul împotriva COVID-19 în schema de vaccinare a minorilor, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat: „Dacă vorbim de combinarea unor vaccinuri cu tehnologii diferite și…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre propunerea ca în școli să poată preda și persoane fără pregătire didactică: Mi-a fost rușine să-i spun cuiva că nu există calea legală să predea într-o universitate, dacă n-are formare inițială

„Un arhitect care dorește să se implice în școală, să predea desen tehnic, dacă nu are DPPD-ul sau nu are o formare inițială, nu are acces în școală”, a fost…
Vezi articolul