Cum se încheie mediile elevilor la final de an școlar 2024? Exemple de calcul pentru media anuală și media la fiecare disciplină

Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Mediile elevilor la fiecare disciplină se încheie o singură dată, la finalul anului, prin adunarea notelor și împărțirea la numărul lor. Media generală anuală este media tuturor acestor medii, calculată cu două zecimale. Mediile se încheie în ultimele zile de cursuri, de regulă, spun mai mulți profesori consultați de Edupedu.ro. Cursurile anului școlar 2023-2024 se termină pe 21 iunie.

Mai mulți profesori, elevi și părinți au întrebat pe adresa redacției despre cum se încheie mediile în al doilea an școlar împărțit pe module. Redăm mai jos exemple de calcul atât pentru media la o disciplină, cât și pentru cea generală, bazate pe explicații de la profesori diriginți și directori.

Media anuală generală va fi luată în considerare anul școlar viitor, 2024-2025, la acordarea burselor din partea Ministerului Educației. Bursa de merit ar urma să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50, după cum prevăd proiectul de Ordonanță de urgență care modifică legea educației și proiectul de metodologie de acordare a burselor, încă neadoptate, la peste o lună de când au fost lansate în consultare publică. Va fi introdusă și bursa de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7.

Media la o disciplină: este una singură, calculată la final de an, cu toate notele de până atunci

Pentru că nu mai există cele două semestre pentru al doilea an școlar la rând, ci sunt 5 module despărțite de câte o vacanță, mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2024, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.

La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie.

“De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion pentru Edupedu.ro în august 2022, înaintea începerii primului an școlar împărțit pe module.

„La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, a mai spus oficialul.

Iată ce se arată în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) care a fost publicat în Monitorul Oficial în 2022, la articolul 109, alineatul 1: “La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

Cum se calculează media anuală generală

Secretarul de stat Sorin Ion a mai declarat în 2022 că media generală pentru anul școlar, prevăzută în Regulamentul de Organizare al școlilor ROFUIP 2022, la articolul 109, alineatul 4, se calculează astfel:

“Media are două zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă”, a precizat oficialul atunci. “Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală.

Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion.

Ce prevede ROFUIP actual: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”.

Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/ modulele și de la purtare”.

Situație atipică în 2023: medii încheiate și cu două note din cauza grevei

În 2023, o situație atipică a avut loc: marcat de greva amplă a profesorilor din școli și licee, calendarul anului școlar a fost modificat în legătură cu încheierea situațiilor școlare ale elevilor, la fel și regulamentul cadru de funcționare a școlilor (ROFUIP), care a fost schimbat pentru a calcula mediile elevilor și doar cu două note.

Mediile elevilor s-au încheiat pentru elevii de a VIII-a și de a XII-a/ a XIII-a până pe 16 iunie 2023, în ultima zi de cursuri. Sindicatele din educație au suspendat greva generală din educație luni, 12 iunie, așa că, de marți, 13 iunie, elevii și profesorii au revenit la școală pentru a definitiva situațiile școlare.

Mediile școlare ale elevilor au putut fi încheiate și cu doar două note, după ce ordinul de ministru care modifică Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în plină grevă generală a angajaților din Educație a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 iunie 2023. Elevii din clasa a VIII-a și din anii terminali de liceu care nu au avut două note au avut avea o sesiune de examene pentru încheierea mediilor până pe 16 iunie.

Exit mobile version