Mediile elevilor la fiecare disciplină se încheie o singură dată, la finalul anului, prin adunarea notelor și împărțirea la numărul lor. Media generală anuală este media tuturor acestor medii, calculată cu două zecimale. Mediile se încheie în ultimele zile de cursuri, de regulă, spun mai mulți profesori consultați de Edupedu.ro. Cursurile anului școlar 2023-2024 se termină pe 21 iunie.
Mai mulți profesori, elevi și părinți au întrebat pe adresa redacției despre cum se încheie mediile în al doilea an școlar împărțit pe module. Redăm mai jos exemple de calcul atât pentru media la o disciplină, cât și pentru cea generală, bazate pe explicații de la profesori diriginți și directori.
- În 2023, o situație atipică a avut loc: marcat de greva profesorilor din școli și licee, calendarul anului școlar a fost modificat în legătură cu încheierea situațiilor școlare ale elevilor, la fel și regulamentul cadru de funcționare a școlilor (ROFUIP), care a fost schimbat pentru a calcula mediile elevilor și doar cu două note. Detalii, mai jos în articol.
Media anuală generală va fi luată în considerare anul școlar viitor, 2024-2025, la acordarea burselor din partea Ministerului Educației. Bursa de merit ar urma să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50, după cum prevăd proiectul de Ordonanță de urgență care modifică legea educației și proiectul de metodologie de acordare a burselor, încă neadoptate, la peste o lună de când au fost lansate în consultare publică. Va fi introdusă și bursa de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7.
Media la o disciplină: este una singură, calculată la final de an, cu toate notele de până atunci
Pentru că nu mai există cele două semestre pentru al doilea an școlar la rând, ci sunt 5 module despărțite de câte o vacanță, mediile disciplinelor se vor încheia la final de an, în iunie 2024, prin media aritmetică a notelor obținute pe parcursul perioadelor de învățare.
La o materie, un elev trebuie să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul va pune cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie.
“De exemplu, un elev care are 3 ore de matematică pe săptămână va avea măcar 6 note (sau mai mult, la alegerea profesorului) pe tot anul, pe care le poate obține în timpul celor 5 module de învățare. Tot ca exemplu, dacă adunăm cele 6 note și obținem un total de 58, atunci media la Matematică va fi, pentru acel elev, rezultatul împărțirii lui 58 la 6, adică 9,66 care se rotunjește la 10”, a explicat secretarul de stat Sorin Ion pentru Edupedu.ro în august 2022, înaintea începerii primului an școlar împărțit pe module.
„La fel se procedează la restul de medii școlare pentru fiecare disciplină (la Limba și literatura română, Limba Engleză, Fizică, Geografie, Istorie, Purtare etc.)”, a mai spus oficialul.
Iată ce se arată în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) care a fost publicat în Monitorul Oficial în 2022, la articolul 109, alineatul 1: “La fiecare disciplină de studiu/modul se încheie anual o singură medie, calculată prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.
Cum se calculează media anuală generală
Secretarul de stat Sorin Ion a mai declarat în 2022 că media generală pentru anul școlar, prevăzută în Regulamentul de Organizare al școlilor ROFUIP 2022, la articolul 109, alineatul 4, se calculează astfel:
“Media are două zecimale ca până acum. O medie de 9,46, la final de an, nu se rotunjește la 9,00, cum nici o medie de 9,87 nu se rotunjește la 10,00, așa cum s-a înțeles din câteva titluri din presă”, a precizat oficialul atunci. “Rotunjirea la care se referă alineatul 4 este rotunjirea unei medii anuale generale de 9,458 la 9,46, adică intră în discuție a treia zecimală.
Două zecimale înseamnă că nu facem prin trunchiere, pentru că trunchiere înseamnă că, de la a două zecimală, restul le tai. Rotunjirea înseamnă că, așa cum spuneam, dacă ai media 9,458 va fi media 9,46. (…) Aproximarea este prin adaos sau prin lipsă în funcție de a treia zecimală”, a declarat Sorin Ion.
Ce prevede ROFUIP actual: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare”.
Până acum, în ROFUIP 2020 nu era prevăzută această rotunjire: “Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/ modulele și de la purtare”.
Situație atipică în 2023: medii încheiate și cu două note din cauza grevei
În 2023, o situație atipică a avut loc: marcat de greva amplă a profesorilor din școli și licee, calendarul anului școlar a fost modificat în legătură cu încheierea situațiilor școlare ale elevilor, la fel și regulamentul cadru de funcționare a școlilor (ROFUIP), care a fost schimbat pentru a calcula mediile elevilor și doar cu două note.
Mediile elevilor s-au încheiat pentru elevii de a VIII-a și de a XII-a/ a XIII-a până pe 16 iunie 2023, în ultima zi de cursuri. Sindicatele din educație au suspendat greva generală din educație luni, 12 iunie, așa că, de marți, 13 iunie, elevii și profesorii au revenit la școală pentru a definitiva situațiile școlare.
Mediile școlare ale elevilor au putut fi încheiate și cu doar două note, după ce ordinul de ministru care modifică Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în plină grevă generală a angajaților din Educație a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 iunie 2023. Elevii din clasa a VIII-a și din anii terminali de liceu care nu au avut două note au avut avea o sesiune de examene pentru încheierea mediilor până pe 16 iunie.
17 comments
M-ar interesa dacă nota de la purtare se mai adună la celelalte medii! Dacă ai 22 materii +purtarea deci suma rezultată se v-a împărți la 23. Așa era până anul trecut.
În catalog sunt 3 rubrici la sfârșit:media,media corigență și media anuală.Este o discuție contradictorie în cancelarie:se trece și în rubrica ,,media” și în rubrica ,,media anuală” sau doar în cea anuală”?🤔
La vremea scolii mele erau 3 trimestre, note cite 3-4, rar 2 teze (chiar 4 Romana, matematica, fizica, chimie, parca am dat si limba straina si istoria la scoala generala). Si da, mediile de trimestru erau incheiate prin rotunjire. Dar media anuala la materie nu. N-am spus ca era corect atunci, dar acum se incearca ceva mai rau ca in vest. De pilda in vest exista 2 semestre si mai exista din cind in cind teste cu subiecte nationale. Mai mult, din propria experienta notele se dau numai pe teste scrise (anuntate), in asa fel incit sa fie ceva opozabil, cit de cit obiectiv si sa se elimine subiectivitatea.
Pe de alta parte, de citiva ani urmaresc subiectele la simulare si examen la clasa a VIII-a si bacalaureat. Garantat, cele de la simulare servesc la calibrarea subiectelor pentru examen in sensul coboririi dificultatii ca sa se promoveze multi. Mai mult, am avut curiozitatea sa ma uit pe programele scolare de matematica pentru clasele V-VIII si in subiectele de examen nu se verifica mare parte din cerintele de acolo. Culmea a atins-o un subiect de acum 5-6 ani cind se cerea pentru 5 puncte sa desenezi un cub si sa-l “botezi” notezi. Sau exercitii de adunare si scadere fara trecere peste ordin numai cu zeci si unitati, adica de clasa a II-a.
Si sa stiti ca sunt produsul unor profesori dintr-un oras de provincie, dar care si-au facut datoria cu virf si indesat asa ca la facultate am intrat fara meditatii platite. De, alte vremuri, alti oameni, alta scara de valori.
Cât privește gramatica limbii române și aici mă refer la “â” în interiorul cuvântului ești cam slab
În 1969 am intrat la liceu și a singurul an școlar(1969-1970) când toate mediile au fost cu sutimi,nu s-au rotunjit.Aveai?,33 sau?,66(exemplu) așa au fost trecute în catalog.
Nu se încheie media dacă nu se respectă promisiunile !!!!!!
CLAR ?!?!!
sa vedem cu va încheia mediile acele minunății de cataloage electronice
Un mod misto de a va fura caciula singuri. E vorba de o medie anuala. Ea trebuie sa fie incheiata cu 2 zecimale, nu aproximata. Va crea mari discrepante. Cineva cu 4,66 va avea 5 iar cineva cu 4,33 va avea 4, desi amindoi au media sub 5 si diferenta e de numai 0,33. Nu fiti puturosi domnilor profesori. Exista calculatoare mici ce nu-s scumpe.
Parinti revoltati-va, fiindca copiii vostri vor fi cei care vor pierde. Cineva cu mai multe medii X,51 va cistiga 0.49 de mai multe ori, iar cineva cu medii gen y,49 va pierde 0.49 de mai multe ori. Adica unul va cistiga puncte bune, altul va pierde puncte bune si de multe ori va face diferenta la repartitie, desi per ansamblu au fost cam egali…
Nu profesorii au hotărât asta! esti unul dintre aceia ce expune aceeași marota cretina ” profesorilor , proștilor , sunteți leneși, habar nu aveți de computer….
Tu ești altul care comentează pe lângă – tu crezi că profesorii au cerut aberația asta?!
Nu tovarase profesor, n-ati cerut, dar nici nu v-ati opus. Ati facut greva pentru salarii, dar nu pentru scoli normale. Aveti grija sa le dati in cap la copii daca nu vin la voi la meditatii, dar la scoala nu va faceti treaba. Cu 42% analfabeti functional aveti numai si numai realizari. Sunteti de acord cu simularile de examene drept metoda pentru calibrarea in jos a subiectelor de examen ca sa fie promovabilitatea de peste 70%. (Te astept in curind sa comentam si sa punem in paralel subiectele de la examen si simulare de anul acesta.)
V-ati lasat incalecati de sfertodoctii din minister si parlament. Ii primiti cu ode si aplauze pe primarii analfabeti la deschiderea anului scolar, V-ati lasat incalecati de parintii care pretind note mari pentru loazele lor lasindu-va cumparati. Faceti scut in jurul cazurilor de profesori abuzatori sexual… Aveti autoritate conferita, ca doar sunteti profesori, dar nu aveti si autoritatea dobindita datorita competentei, modului de comportare si a exigentei la clasa. E mai important pentru voi rezultatul la o olimpiada nationala, decit sa ridicati copiii de la 5 la 8…
Asta e Oana M. inveninata isterica are o singura placa cu “profesorii puturosi”? De parca profesorii fac legile. Din contra, ei au fost pusi in fata faptului implinit, nesustinandsub nicio forma aberatia cu sistemul modular si notarea in felul in care e acum.
Propun ca materiile de aptitudini (muzica, desen, sport…) sa nu mai fie notate. Sa NU fie scoase din programa, doar sa nu mai fie notate. Poate sunt copii afoni la muzica sau fara inclinatii spre pictura, de ce sa le fie stricate mediile generale din cauza acestor materii? Mai ales ca mediile se iau in calcul la admiterea la liceu! Nu mai zic si de burse… E corect ca un copil de 10 la matematica sau la romana sa piarda bursa ca nu poate sa alerge 100 de metri in 5 secunde, de exemplu?
Incredibil cum unii nici nu citesc articolul si isi dau cu parerea sau daca citesc nu inteleg nimic (greu cu matematica si cu rotunjirea).
Fratele meu, mediile la discipline se încheie prin rotunjire dintotdeauna!
Nu cred că ați înțeles…
citeste cu atentie inainte sa comentezi☠️☠️