Cererile pentru bursele sociale pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar, potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației. Doar elevii care se încadrau la bursă socială medicală și bursă de orfani au beneficiat de această prevedere în anul școlar 2022-2023. Bursele sociale vor fi de 300 de lei pe lună, față de 200 de lei, cât au fost anul acesta.
Lista elevilor care beneficiază de burse sociale poate fi revizuită lunar în anul școlar 2023 – 2024, fără excepții, potrivit art. 10, alin 6 din proiect, ceea ce înseamnă că cererile pot fi depuse în orice perioadă a anului școlar.
Anul școlar 2022-2023 a fost primul an împărțit pe module și elevii care se încadrau la bursa socială pentru venituri mici puteau depune cerere doar pană la finalul luniii septembrie 2022.
Înainte de împărțirea anului școlar pe module, revizuirea listei elevilor care beneficiau de bursă socială se făcea în primele 20 de zile lucrătoare ale fiecărui semestru.
Elevii care beneficiază de burse sociale în anul școlar 2023-2024, potrivit art. 10 sunt:
- „elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
- elevi cu ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență;
- elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
- elevi care au deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului, încadrate conform criteriilor din Anexa 1 și structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare;
- elevi proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.”
Bursele sociale se pot cumula cu orice tip de bursă
Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică ART. 16, 4
Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, din bugetul Ministerului Educației, chiar dacă îndeplinește criteriile de la mai multe litere ale Art. 10 alin (1). Art 16, 6.
Bursele sociale se acordă și pe perioada vacanțelor școlare, potrivit art. 12.
Nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:
a) „elevii care nu au promovat anul școlar;
b) elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 absențe nemotivate/an;
c) absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;
d) elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale.
Elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.”
Cum se acordă bursele pentru elevii care se încadrează la bursă socială pentru venituri mici, cu părinții decedați sau din familii monoparentale
Se depune o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, potrivit art. 10, alin 2.
Documentele care vor fi depuse de părinți/reprezentanții legali/elevii majori:
a) „cerere a părintelui/reprezentantului legal/elevului major;
b) declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute pe ultimele 12 luni anterioare cererii realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit.
c) documente doveditoare ale componenței familiei, așa cum este definită la Art. 5.”
Cum se acordă bursa socială medicală
„Acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea în evidență de către medicul de la cabinetul şcolar/medicul de familie – acolo unde nu există medic școlar.”
Cum se acordă bursa pentru elevii proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune
„Acordarea burselor se face în urma comunicării de către agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, a listei elevilor care frecventează învăţământul cu frecvenţă, proveniţi din familii beneficiare de ajutor de incluziune, în luna anterioară celei de raportare a listei.”
Amintim că ministrul Educației, Ligia Deca, anunța reducerea birocrației pentru bursele sociale, pe 28 februarie 2023. Astfel, bursa socială va fi primită automat de către elevii din familii care beneficiază de venit minim de incluziune, pe bază de cerere, școlile vor solicita eliberarea documentelor care atestă veniturile părinților
Lista elevilor care beneficiază de toate bursele sociale poate fi revizuită lunar, la cererea beneficiarilor, după cum urmează: se adaugă listei beneficiarilor de burse sociale acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute, potrivit potrivit art. 10, alin 6 din proiect.
Alte prevederi despre bursele sociale din metodologia pusă în dezbatere publică:
„La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile nete cu caracter permanent realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit.
Prin venituri nete se înțelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singură, respectiv de fiecare membru al familiei, reprezentând valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, obligaţii legale de întreţinere faţă de copii şi/sau faţă de părinţi şi alte creanţe legale.
Verificarea veniturilor declarate de părinţii/tutorii legal instituiţi/reprezentanţii legali ai elevilor minori se face de către unitatea de învăţământ, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal, în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul, a unui document care să ateste situaţia veniturilor declarate de către părinte/reprezentantul legal/elevul major, conform art. 69 alin.(4) din Legea 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care personalul unității de învățământ are suspiciuni privind îndeplinirea condițiilor de acordare a bursei sociale, directorul sesizează situația la autoritățile publice locale.
Personalul unităților de învățământ nu efectuează și nu se implică în efectuarea unei anchete sociale, în vederea acordării burselor sociale.
După caz, bursa socială poate fi acordată sau retrasă, ca urmare a unei solicitări în acest sens din partea serviciilor publice de asistență socială și pe baza unui raport de anchetă socială, în condiţiile stabilite prin prezenta metodologie.”
DOCUMENT Metodologia cadru de acordare a burselor școlare
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
10 comments
Cu bursa de studiu cum rămâne ?????
Buna ziua vara trecuta am lucrat ca minor cu contract la o fabrică vreau sa știu dacă se ia și venitul meu in considerare pentru bursa socială
Buna dimineața!!!!!!Dragi domni care schimbați programa si legile după cum visați noaptea …..Elevii de clasa a-IX-a nu au învățat în cursul anului doar la matematica și romana ,s au străduit să învețe și la celelalte materii,au mai făcut un sport de performanta chiar daca nu au luat medalie de aur.Discriminare !!!!!
Bună ziua!Cererea tip pentru bursa sociala de unde o iau?De la școală nu mi-a dat
Nu inteleg de ce nu se acorda bursa de performanta II si pentru MENTIUNE cum este si la bursa de performanta I. La olimpiadele de mate, info, fizica, stiinte, etc lotul national si locurile I, II si III in general sunt ocupate de cei de la liceele private 90% si 10% de cei de la stat. Deci aceste burse de performanta se acorda numai pentru cei de la privat. Cand si cum vor fi incurajati elevi sa mearga la olimpide daca nu sunt recompensati cu nimic???
Sper ca bursa de merit sa rămână de merit pentru toți cei cu medii peste 9.50. Proiectul cu 30% dintr-o clasa este o mare discriminare.
Notele nu reflecta tot timpul nivelul de pregătire al elevilor.Fiul meu a terminat clasa a unsprezecea cu 9,47 profil SN,medii de 10 la toate materiile de real ,fără nici o ora de meditatie.Notele nu au fost facute”cadou”,a muncit pentru ele.Plus premiu la Olimpiada judeteana de engleza ,susținut examen Cambridge cu punctaj maxim,participări la concursuri de chimie organizate de universitati din tara .În cazul lui ,tot discriminare s- ar putea numi acordarea bursei doar de la 9,50 în sus.Sunt o grămadă de scoli ,în care notele se obțin mult mai ușor, fără un nivel de pregătire ridicat.Deci?
Lasa dragă sa aibe bani copii dupa cum zice legea. Daca esti sau ai fost tocilar cu 10 si 9 in catalog toata ziua treaba ta
Ceva mai prost gândit nici nu se putea. O descurajare pentru copii buni si o diferențiere nedreaptă!
Noul proiect nedreptateste elevii premiati la etapele judetene ale olimpiadelor, acest criteriu fiind exclus. Potrivit art. 7, bursele de merit vor fi alocate pentru 30% dintre elevii fiecarei clase si pentru elevii premiati la concursurile nationale. Vechea metodologie acorda burse de merit elevilor care au obtinut media anuala 9,50 sau premii la etapele judetene ale olimpiadelor.
In multe dintre clasele colegiilor nationale, primii 30% dintre elevi au media 10. Un elev care s-a pregatit pentru olimpiadele judetene, obtinand premii, dar are media anuala 9,94 sau 9,88 nu beneficiaza de bursa de merit, potrivit acestui proiect. In schimb, vor beneficia cei care a intrat cu nota 5 la liceu!
Astfel, elevul premiat la erape judetene ale olimpiadelor, nu numai ca nu are acces la bursa olimpica, dar nici macar la cea de merit!