Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID-19 – sfaturi pentru cei sănătoși

18.322 de vizualizări
Razvan Chereches / Facebook
Dacă în aceste săptămâni ai cumpărat sau te-ai gândit să cumperi mai multă făină de mălai decât ai nevoie, acest mesaj este pentru tine. Pentru noi toți (și eu m-am gândit o secundă dacă am destulă făină de mălai acasă)!

Toți românii sub 55 de ani cu stare bună de sănătate nu vom fi afectați semnificativ de Coronavirus – dacă vom fi infectați, cel mai probabil o vom resimți ca pe o răceală ușoară. Vom dezvolta imunitate la această versiune a virusului și vom fi bine. Mai devreme sau mai târziu, pe parcursul următorilor ani, cei mai mulți dintre noi vom ajunge să trecem prin infecția cu coronavirus.

Problema este cum să îi protejăm pe cei vulnerabili – adulți în vârstă cu probleme cardiace, respiratorii, diabet (părinții și bunicii noștri care își iau medicamentele de mai multe ori pe zi).

În cazul în care sunt infectați, ei au un risc mai mare de a ajunge la urgențe și pe secția de terapie intensivă. Dacă prea mulți ajung în același timp la urgențe (câteva sute), cei mai mulți dintre ei nu vor putea primi ajutor medical în timp util, pentru că sistemul de sănătate nu poate face față. Nu există suficiente ventilatoare mecanice și suficient personal medical care să se ocupe de toți pacienții în același timp. Nici un sistem medical nu ar putea face faţă dacă, spre exemplu, 0,1% din populaţia unei ţări ar ajunge brusc la terapie intensivă.

Cursurile în școli și în universități au fost suspendate pentru a se evita transmiterea infecției în lanț. Această măsură ne ajută să evităm ca noi să devenim infectați şi să transmitem mai departe virusul, în special către părinții și bunicii noștri.

Cel mai probabil activităţile didactice ale școalilor și universităților vor rămâne suspendate o perioadă mai lungă de timp (poate chiar câteva luni), faceți-vă planuri în acest sens.

Coronavirus nu va dispărea mâine sau săptămâna viitoare, dar noi vom fi mai imuni la infecție în câteva săptămâni. Cel mai probabil, mulţi dintre noi vom experimenta fără probleme majore, mai mult sau mai puţin conştient, infecţia cu coronavirus.

Ce putem face noi, cei sănătoși? Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât să evităm, în măsura posibilului, aglomerarea secțiilor de urgențe și terapie intensivă, să ne asigurăm că nu sunt copleșite.

Cum? Facem tot posibilul să nu devenim noi infectați, ca să nu transmitem mai departe infecția.

Cum? Pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, în principal datorită diminuării sistemului imunitar odată cu vârsta, trebuie pentru câteva luni

  • să evităm grupurile mari de oameni – să stăm departe de aglomerările de oameni (sunt șanse mari ca cineva să fie purtător și să nu știe) – cursuri, evenimente, biserici, mall-uri, cluburi, baruri, nunți, înmormântări, mijloace transport în comun ….
  • să ne spălăm des pe mâini și să curățăm suprafețele din jur
  • să nu ne mai strângem mâna sau să nu ne pupăm unii cu alții
  • să rămânem calmi

Ministerul Sănătății are informații foarte utile despre cum să ne protejăm – www.ms.ro
Să nu uităm că măsurile de carantină sunt luate ca să îi protejăm pe cei dragi nouă!

  • Autor: Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș, Profesor de Sănătate Publică, Director – Departamentul de Sănătate Publică, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării – Universitatea Babeș-Bolyai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul de Istorie Bogdan Murgescu: Dacă am fi fost neafiliați NATO, eram vulnerabili la același gen de agresiune / Putin joacă la loterie soarta țării sale, poate chiar și soarta lumii / Ceea ce se va întâmpla va depinde foarte mult de capacitatea Ucrainei de a rezista

România se află într-o poziție foarte bună fiind membră NATO în contextul agresiunilor actuale, altfel eram la fel de vulnerabili ca Ucraina, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Bogdan Murgescu…
Vezi articolul

Peste 11.400 de candidați la concursul de angajare în Învățământ se pot titulariza dacă găsesc post disponibil, alți aproape 8 mii pot fi doar profesori suplinitori și peste 4.400 nu au reușit să ia nici măcar nota 5

Rezultatele de la Titularizare 2023 au fost publicate marți la ora 11:00 de Ministerul Educației, iar acestea arată că 11.448 de lucrări scrise au fost peste media 7. În acest…
Vezi articolul
Daniel David / Foto: UBB

Daniel David: Nu vreau să văd nici prim-ministru, niciun politician că se dă model de vaccinare, pentru că generează reacție inversă. Politicienii noștri au făcut niște relaxări complet halucinante peste vară, s-au pregătit complet aiurea pentru toamnă

Campania de comunicare a vaccinării a fost abordată greșit la noi în țară, ceea ce a făcut ca procentul mare de nehotărâți în privința vaccinului să rămână nevaccinați, în loc…
Vezi articolul

Temele din vacanța de vară: Rolul lor este de consolidare a cunoștințelor și de prevenire a pierderilor, nu de transfer de responsabilitate de la învățător la părinte – avertizează cercetătorul Dacian Dolean. „Ușoară tendință de diminuare a abilităților la matematică” în vacanța de vară, pentru elevii care trec în clasa a II-a

Rolul temelor de vacanță este de consolidare a cunoștințelor și de prevenire a pierderilor, „nu de învățare de conținuturi noi”. „Ele nu ar trebui să fie văzute ca un transfer…
Vezi articolul