Vacanțele sunt cele mai așteptate perioade ale anului și, fără îndoială, în lunile de vară majoritatea familiilor aleg să petreacă alături de copii câteva zile de concediu. Însă cum putem să ne bucurăm la maximum de tot ce înseamnă vacanța? Pentru a fi prietenoși cu mediul, dar și atenți cu buzunarul, un prim pas este planificarea eficientă a călătoriei, pornind de la buget calculat cu atenție și un bagaj ordonat, spune Irina Nițu, formator în cadrul proiectului “Școala de Bani”, derulat de Banca Comercială Română – BCR.
BCR prin Școala de Bani, împreună cu Asociația MaiMultVerde, a lansat recent un ghid de obiceiuri responsabile și prietenoase cu mediul și cu bugetul unei familii. Este vorba despre un curs structurat în 8 module video, ușor de parcurs și pline de informații utile și interesante. De la cum să economisești în privința utilităților, la cum să gestionezi mobila veche, cumpărăturile de haine sau de alimente, ori transportul sau vacanțele – toate într-un mod sustenabil pentru mediul în care respirăm, creștem și ne dezvoltăm.
În 2021, în România au fost înregistrați în total peste 10 milioane de pasageri care au folosit avionul ca mijloc de transport, potrivit datelor Eurostat. Aproape jumătate dintre aceștia au zburat în trimestrul al III-lea al anului, adică în lunile iulie, august, septembrie. Iar acest lucru se întâmpla pe un fond de criză pandemică. În plin sezon al vacanțelor, cel mai probabil anul acesta efervescența concediilor va fi și mai mare.
Zilele trec mai ușor atunci când știm că ne așteaptă o vacanță și de multe ori ne dorim atât de tare să ajungem în locul mult visat, încât uităm să ne gândim și la alte aspecte ce țin de prezența noastră acolo. Ca orice altă industrie, turismul are mai multe laturi, atât pozitive, cât și negative. De exemplu, ne bucurăm de apele calde și limpezi ale Mării Mediterane, însă tot aceasta este și cea mai poluată mare din Europa, unde zilnic ajung 730 de tone de plastic, distrugând ecosistemele. Chiar dacă suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește planificarea unei vacanțe anuale, cu siguranță ne aducem și noi „contribuția” la poluarea asociată turismului.
Până pleci în vacanță te poți înscrie gratuit la un curs pe ȘcoaladeBani.ro, unde descoperi, într-un format prietenos, cum poți fi parte din schimbare prin obiceiuri de consum mai responsabile și prietenoase cu bugetul tău.
Cum ne pregătim de vacanță?
În primul rând, organizăm un plan anual cu vacanțele copiilor, punem acolo și concediile noastre, zilele libere legale, să planificăm vacanțele de lungă durată și să explorăm cât mai mult zonele în care ajungem, pe partea de sustenabilitate, explică Irina Nițu.
Aici e foarte important calendarul școlar, pe el se bazează vacanțele copiilor. Practicăm ecoturismul sau „slow turismul”. Nu bifăm doar obiective turistice, petrecem timp în natură, consumăm produse locale. Este foarte bine pentru noi, dar și pentru economia locală; trebuie să investim – mai ales dacă mergem în vacanță în România – la noi în țară. Putem să contribuim și noi local, prin fiecare alegere pe care o facem.
Pentru pasionații de mișcare, o alegere poate fi cicloturismul, ori drumețiile, în felul acesta avem un impact redus asupra mediului și un impact mare asupra fizicului și sănătății noastre. Să nu uităm să alegem și un mijloc de transport sustenabil, având în vedere cât de mult a crescut prețul la carburant, rețeaua feroviară este utilă și face legături între multe destinații de vacanță. Să nu uităm și că peisajele văzute din tren sunt frumoase, infrastructura noastră este chiar bună față de alte țări, iar în tren stai relaxat, nu conduci, poți să socializezi – luați în calcul că dacă sunt limitări de viteză din cauza caniculei, timpul de călătorie se poate modifica pe traseu.
Cum pregătim bagajele?
Bagajele trebuie neapărat făcute din timp, este o operațiune grea, mai ales dacă ai copii. Trebuie să ținem cont de destinația de vacanță – care este, cât timp o să fim plecați, modalitatea de transport, vremea, activitățile de făcut în vacanță. Pe o listă putem bifa aspectele acestea. Îți iei strictul necesar. Nu stăm să cărăm bagaje multe – mereu ne facem listă. Un bagaj mic, ordonat și calculat este ideal, mai ales dacă folosim și – atenție – ambalaje reutilizabile în călătorie, sfătuiește Irina Nițu.
Un bagaj mic are și impact mic asupra mediului, plus că te miști mai ușor așa. O familie cu copii se poate gândi că trebuie să ia multe jucării cu ea, dar de fapt copiii găsesc multe jucării și la destinație.
Cum găsești prețuri bune pentru vacanțe
Să programezi vacanța din timp, ideal ar fi să programezi cam cu un an de zile înainte. Vacanțele ar trebui să fie, în principiu, făcute cu un buget economisit, fără să ne îndatorăm. Dacă ai ca familie 4.000 de lei pe lună, spre exemplu, poți să te ghidezi după următoarea regulă. Chiar dacă pare complicat: în fiecare lună ai cheltuieli pe care ți le pui pe foaie – lor le aloci 50% din buget. 20% din banii de pe o lună sunt economii și investiții, care pot fi folosiți la vacanțe, iar 30% diverse dorințe. În felul acesta, poți aloca circa 800 de lei pe lună vacanțelor – sumă care, într-un an, poate ajunge la aproape 10.000 de lei.
Ca să mai economisești, poți să cauți din timp vacanțe early booking, vacanțe all-inclusive, ca să mai iei cu tine doar bani de cheltuială. Cu planificarea rezolvi lucruri de acest gen. Creditele pentru vacanțe nu sunt de încurajat. Deci setarea bugetului corect și alegerea din timp a unui „all-inclusive”, cu defalcarea bugetelor pe zile. Prețurile au crescut, așa că e necesară o planificare cu marjă de eroare, pentru o siguranță crescută.
Un alt lucru foarte important: încheierea unor asigurări de călătorie. La ce te ajută? În cazul în care apare un incident neprevăzut, se îmbolnăvește cineva în călătorie sau faci accident de mașină, o asigurare te scutește de cheltuieli foarte mari. Dacă ajungi la spital, asigurarea de călătorie îți acoperă costuri.
Asigurarea storno – soluția călătorilor pentru problemele din aviație
Când îți faci o rezervare, încă ceva: te poți uita și după asigurările storno. În anumite condiții te pot ajuta să recuperezi o parte din bani dacă vacanța nu s-a putut efectua din motive obiective, cum avem acum situațiile cu aeroporturile. Asigurarea storno se poate achita odată cu vacanța, în platforma folosită / cu agenția colaboratoare.
Ce facem odată ajunși la destinație. “Rămânem coerenți cu noi înșine, nu ne delăsăm”
În primul rând, nu cheltuim excesiv, nu cheltuim toți banii pe care îi avem sau pe cei pe care nu îi avem, intrând pe cardul de credit deja. Peste 50% dintre turiști cheltuiesc majoritatea fondurilor de vacanță pe mâncare și băutură la restaurante, conform unui studiu al unui site internațional specializat în turism, expedia.com. Astfel că o modalitate bună de a ține cont la buget este să te gândești: ‘Cât de mult pot să și mănânc în vacanță?’. Evident că pot să-mi fac poftele, ca turist, dar în niciun caz vacanța nu înseamnă mese nesfârșite.
Pentru familiile cu copii: Să verificăm și ce activități putem face în mod gratuit la destinație, alt lucru important. Parcuri, muzee, expoziții în aer liber, activități distractive care, de obicei, în locurile populare, au cost de intrare.
Un alt lucru important: să verificăm ce beneficii au cardurile noastre. Mai nou, sunt carduri care au asigurare de călătorie sau intrare gratuită în zonele speciale din aeroporturi. Indiferent că sunt de debit sau de credit. Putem să ne informăm din contul nostru, accesat online, sau la bancă.
La finalul vacanței: să verifici pe ce s-au dus banii, plățile. În unele aplicații de internet banking există posibilitatea de a calcula încasările și cheltuielile dintr-o anumită perioadă, iar de acolo poți să generezi o statistică. În acest fel îți observi comportamentul financiar. Încă ceva legat de card – ca români încă trebuie să ne educăm puțin, avem obiceiul de a umbla mai mult cu bani lichizi. Însă în Europa poți plăti cu cardul mai peste tot. Mulți oameni pleacă la ei cu cash bine pus în bagaje, bagaje care pot fi uitate sau pierdute. Îți iei o sumă cash la tine, ca siguranță, dar poți plăti cu cardul ca să și ții evidența online. Plus că, dacă un card este pierdut, poate fi blocat prin legătură cu banca, mai spune Irina Nițu.
Un alt detaliu: Să te asiguri că ai toate documentele de plecare pregătite – buletin, pașaport. Băncile, acum, au asigurări și pentru instrumente de plată și bunuri, cu anumite limite de despăgubire. Ele pot fi folosite și pentru telefoane, portofele pierdute, cu acte, carduri. Informați-vă despre toate și vacanța nu poate fi decât una reușită în astfel de cazuri.
Află cum să faci alegeri mai responsabile în vacanță sau la cumpărături pe ȘcoaladeBani.ro