Cum s-ar putea desfășura orele de sport, după redeschiderea școlilor. Fotbalul se transformă în miuță, iar baschetul se joacă fără pase „fiecare cu mingea lui” – recomandările INSP

9.325 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Orele de educație fizică și sport se transformă, după redeschiderea școlilor, potrivit recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, publicate de Ministerul Sănătății. Documentul care detaliază măsurile care se iau în școli pentru clasele 0-XIII prevede că fotbalul se va juca la o singură poartă, cu maximum 4 elevi și portarul, adică se transformă dintr-un joc de echipă, într-o miuță sau un joc de pase la o singură poartă.  Baschetul se joacă fără pase și dribling, doar cu aruncare la coș, „fiecare cu mingea lui”.

Orele de sport „vor fi la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă”, prevede documentul.

Pentru orele de sport în care se joacă fotbal, noile reguli prevăd joaca la o singură poartă, atingerea mingii cu mâna este permisă doar portarului, iar repunerile din afara terenului se fac doar cu piciorul.

Jocul de baschet implică un sac special în care se in mingile, iar după joc mingile vor fi colectate în alt sac, apoi dezinfectate și puse în alt sac – proceduri pe care ar trebui să le facă profesorul de sport, cel mai probabil.

Cum recomandă INSP să aibă loc orele de educație fizică:

„Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă.

La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere și îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfășura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli:

Fotbal: se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucător este 5 (4 jucători de câmp și un portar) și doar portarul (care va purta obligatoriu mănuși) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingii în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat .

Baschet: fiecare elev avea mingea proprie și va arunca la coș, pe rând, păstrând spațiu suficient de mari față de colegii lui.

După terminarea orei de educație fizică, mingile utilizate vor fi colectate într-un sac special destinat, și vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (și care urmează a fi și el dezinfectat și pregătit pentru utilizarea ulterioară).

Pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu-și atingă fața, gura, ochii, nasul cu mâinile ne igienizate, păstrând un comportament civilizat.

La finalul orelor de educație fizică, toți elevii trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. Dacă nu este posibilă spălarea mâinilor este necesar să se efectueze igiena mâinilor cu un antiseptic pe bază de alcool.

Se va efectua curățenia, dezinfecția cu soluția vizate și aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi.”

Reamintim că același document recomandă clase de maximum 10-15 elevi, elevii să stea maximum 4 ore pe zi la școală, iar fiecare oră de curs să dureze cel mult 30 de minute, în condițiile în care jumătate din elevi învață de acasă online.

  • Precizăm că regulile sanitare impuse până acum de Guvern au la bază recomandări ale Institutului Național de Sănătate Publică

În timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de 4 metri pătrați, regulă impusă și la examenele din prezent. Specialiștii scriu că “este posibilă creșterea numărului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă”, însă nu este precizat ce înseamnă această creștere a numărului de elevi.

Descarcă, în format .PDF, documentul INSP  cu Recomandari pentru măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19.

Recomandari INSP – Masurile de protectie care trebuie aplicate pentru reluarea activitatilor in unitatile s…

 

  • NOTĂ: Campania #solidaritateCOVIDedu este un proiect al Edupedu.ro susținut de Fundația eMAG
  • Stakeholderii care cred în educație și vor să se alăture inițiativei #solidaritateCOVIDedu sunt invitați să ne scrie pe comunicare@edupedu.ro

 

Citește și:

Foto: Image by mokhtar akel from Pixabay


3 comments
  1. Nu iti vine sa crezi ce citesti.Oricum copiii mei sunt la o scoala unde profesorul de educatie fizica inainte de pandemie nu facea nimic ,,statea pe telefon” la ore impreuna cu elevii.Sunt sigura ca daca incep cursurile in toamna si au sa fie si ultimele ore , le ,,da drumul ” copiilor acasa,ia salariul ,asa ca Vivat scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum a distrus legea Educației Deca-Iohannis singura aplicație digitalizată care funcționa la obținerea gratuității studenților pe transportul din București – Youth TB. Aproape 130.000 de studenți trebuie să plătească integral abonamente de transport și să aștepte înapoi 90% din bani când sunt gata procedurile universităților / Ce soluție ar exista

Studenții din Capitală care circulă cu transportul în comun de suprafață – autobuze și tramvaie – au de plătit integral abonamentele de transport ale Societății de Transport București (STB), pentru…
Vezi articolul

Crește numărul de copii care sunt în clasele primare la 11 ani, deși ar trebui să fie la gimnaziu, arată datele Ministerului Educației / La fel și în cazul adolescenților de 15 ani care sunt în gimnaziu, deși ar avea vârstă de liceu

Rata elevilor care ar fi trebuit să fie la gimnaziu la vârsta de peste 11 ani, dar sunt cuprinși în învățământul primar, în anul școlar 2021-2022, a crescut ușor față…
Vezi articolul

Critici ale Consiliul Național al Elevilor față de proiectul cu regulile de acordare a burselor la care susține că „a venit constant cu propuneri”. Organizația solicită plata integrală a cuantumului minim al burselor și acordarea acestora și pentru premianții la competițiile județene

Consiliul Național al Elevilor (CNE) semnalează, într-un comunicat de presă de vineri seară, 25 august, după ce Ministerul Educației a pus în consultare publică noile criterii de acordare a burselor…
Vezi articolul