Povestea modificării articolului 66, alin 1, din Legea Educației, cel care prevede scăderea numărului de ore pentru elevi, a fost spusă de fostul ministru Liviu Marian Pop în felul său. Acesta a fost inițiator al proiectului de lege contestat acum de Președintele Iohannis și retrimis Legislativului, iar într-o declarație recenta pentru Realitatea TV, senatorul a declarat că s-a inspirat în stabilirea numărului de ore din cele trei modele de sistem de învățământ: finlandez, Coreea de Sud și Singapore. Respectivul articol este de fapt preluat integral din textul inițial al Legii nr 1 din 2011.
Declarația fostului ministru al Educației, Liviu Marian Pop, este următoarea, potrivit sursei citate: ”Eu îi invit pe cei care contestă acest proiect de lege să ia Legea educației din Finlanda, din Coreea de Sud și din Japonia. Cele trei modele de sistem de învățământ, finlandez, Coreea de Sud și Japonia, știm cu totii că…. Singapore, pardon, nu Japonia. Modelul finlandez este foarte simplu. Copilul stă în școală între 6 și 8 ore și nu mai are temă pentru acasă și nu face nimic profesorul, și nici elevul, după ora 16:00 sau după ora 17:00″.
Iată varianta de text (lege cu articol unic) depusă în mai 2018 la Camera Deputaților de Liviu Pop și Ecaterina Andronescu, plus alți 37 de senatori PSD:
Iată varianta din Legea nr 1 din 2011, așa cum apare ea în forma inițiatorului, forma depusă de Guvern (premier Emil Boc, ministrul educației Daniel Funeriu):
Singurele modificări au fost că în loc de ”maximum 20 de ore pe săptămână” inițiatorii din 2018 au scris ”în medie 20 de ore pe săptămână”.
Ecaterina Andronescu a fost cea care în 2012 a eliminat din Legea Educației exact același articol pe care-l propune azi, cel cu reducerea orelor de școală.
Reamintim că într-o declarație pentru Edupedu.ro, senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru al Educației și inițiator al acestui proiect de modificare a Legii învățământului, a susținut că în elaborarea textului s-a consultat cu mai mulți experți în curicullum: “Da, cu toți. E irelevant cine. Nu vi-i pot spune, pentru că nu am acordul lor”, a declarat Pop.
FOTO: Facebook.com/Liviu Marian Pop
Citeste si:
-
Ecaterina Andronescu a fost cea care în 2012 a eliminat din Legea Educației exact același articol pe care-l propune azi, cel cu reducerea orelor de școală
-
Tăierea orelor de școală – respinsă de Iohannis. Consilierul prezidențial pe educație: Legea care reduce din pix numărul de ore va fi trimisă la reexaminare. Ar urma un val de concedieri
-
Tăiere drastică a orelor de școală: Scădere cu până la 9 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu, într-un proiect inițiat de Pop și semnat de Andronescu