Cum resimt pandemia tinerii care vor să urmeze facultatea în străinătate, așa cum se întâmplă și cu mulți români. Un studiu Quacquarelli Symonds descrie șocul prin care trece învățământul superior global

4.037 de vizualizări
Foto: Gustavo Fring – Pexels.com
Aproape două treimi dintre tinerii lumii care intenționau să înceapă facultatea într-o altă țară și-au văzut planurile date peste cap anul acesta. Iar opiniile lor diferă profund, adesea, de ceea ce cred universitățile că ar trebui să le ceară cursanților și ce să le ofere acestora, în condițiile în care regulile de combatere a pandemiei Covid-19 au dat peste cap viața în campus și predarea față în față. Așa reiese dintr-un studiu internațional, consultat de EduPedu.ro, dat publicității de Quacquarelli Symonds (QS), compania britanică specializată în evaluarea instituțiilor de învățământ superior și care publică reputatul clasament QS World University Rankings.

Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor oferite de peste 66.000 de tineri dornici să învețe în străinătate, din 198 de țări și teritorii, transmise din februarie până în august. În a doua parte, sunt explorate opiniile a peste 1.700 de reprezentanți ai unor universități din lume.

Documentul arată evoluția modului cum tinerii au abordat diverse probleme legate de căutarea unei facultăți, de la precauție la începutul anului la opinii ceva mai clare pe parcursul verii. Opiniile lor dau măsura șocului prin care trec instituțiile de învățământ superior din țările occidentale, la care aspiră și mulți tineri români și care depind în mare măsură, financiar, de infuzia de bani adusă de studenții internaționali.

  • Cei mai mulți respondenți doresc să învețe în Marea Britanie (41%), SUA (38%), Canada (34%), Germania (24%) și/sau Australia (22%).
  • Cei mai mulți sunt interesați de Management și Afaceri (22%), Inginerie și Tehnologie (20%), Medicină și Stomatologie (7%), IT (6%), Științe Sociale (5%).
Cum le-au fost afectate planurile tinerilor care vor să dea la facultate

3 din 5 respondenți (61%) spun că pandemia le-a afectat planurile de studiu în străinătate. Doar 16% spun că planurile nu le-au fost afectate.În Februarie, doar 27% spuneau că aceste planuri erau afectate, iar 61% – că nu erau.

Studiu QS – Figura 1

55% spun că, în prezent, intenționează să amâne începerea studiilor cu un an. 10% pun că vor acum să învețe în altă țară decât cea pentru care optaseră inițial.

Studiu QS – Figura 2

Dorința de a învăța în alte țări rămâne: doar 6% spun că nu mai vor să învețe în străinătate.
În luna mai, 43% dintre respondenți voiau să-și înceapă studiile în 2020, iar 39% – în 2021. Tot atunci, doar 29% chiar se așteptau să înceapă în 2020, iar 48% – anul viitor. Procentele s-au schimbat considerabil în august: 29% își doreau să înceapă facultatea în 2020, iar 51% – în 2021, dar numai 19% chiar se așteptau să înceapă anul acesta, iar 54% – anul viitor.

Studiu QS – Figura 3
Cum le-au afectat restricțiile impuse de epidemie interesul pentru studiu în străinătate

În martie, aproape jumătate (42%) dintre respondenți spuneau că nu erau deloc interesați să facă facultatea online, din cauza coronavirusului. Pe măsură ce a trecut timpul, numărul celor care spun categoric „nu” a scăzut ușor, la 36%.

Studiu QS – Figura 4

Mai puțin de jumătate (45%) spun că ar mai fi interesați să înceapă studiile anul acesta, dacă anul începe cu predare online. (28% spun că nu ar mai fi interesați, 27% – nesiguri)

Ce cred elevii, respectiv universitățile despre taxe, dacă predarea începe online

La întrebarea dacă începerea facultății online, până când va fi posibilă călătoria pentru a participa la predarea față în față, trebuie să influențeze taxele universitare, o majoritate covârștitoare (79%) dintre respondenți pun că da. Dintre aceștia, 1 din 5 consideră că ar tarifele ar trebui să scadă cu 21-30% și tot atâția – cu 41-50%.

Studiu QS – Figura 5

Pe de altă parte, în rândul universităților – dintre care 72% au spus că se așteaptă la scăderea numărului de studenți internaționali, jumătate (48%) spun că nu iau în considerare o scădere a taxelor pentru studenții internaționali nou veniți, dacă aceștia încep școala online. Doar 19% spun că ar face-o, iar 33% nu știu să răspundă.

 

Studiu QS – Figura 6

De notată că, dintre universități, majoritatea se așteaptă la o formă combinată de predare, cu accent pe online:

  • 35% – preponderent online, cu unele activități față în față
  • 32% – jumătate online, jumătate față în față
  • 23% – preponderent față în față, cu unele activități online
  • 8% – totul online
  • 2% – totul față în față

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Șeful SIE, Gabriel Vlase, încearcă să-și albească doctoratul cu ajutorul unei instanțe de judecată. Presa a dezvăluit de două ori existența unor plagiate în lucrare și tot de atâtea ori Comisia de Etică de la Academia SRI a clasat cazul

În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat în judecată Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-o speță legată de lucrarea sa de doctorat. Conform…
Vezi articolul

10.000 de tablete școlare stau în depozitele Inspectoratului București, la o lună de la începerea școlii. ISMB: Toată lumea se mișcă greoi. Dorim ca până la sfârșitul săptămânii să repartizăm aceste tablete

10.000 tablete școlare stau în depozitele Inspectoratului Școlar al Municipiului București și astăzi, 15 octombrie, la o lună de la începerea școlii în sistem hibrid pentru majoritatea elevilor din Capitală.…
Vezi articolul

ANALIZĂ Finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație, în 2024, prevăzută de proiectele adoptate ale noilor legi Deca-Iohannis, ar urma să fie ratată cu mult în 2024, conform calculelor de impact bugetar pe baza datelor Guvernului

“Parlamentul României nu are de gând ca, peste șase luni, să voteze, atunci când se va discuta legea bugetului de stat, acordarea a 15% din bugetul general consolidat pentru educație”,…
Vezi articolul

INFOGRAFICE Profesorii ar putea întări competențele socio-emoționale ale elevilor prin feedback, activități extracurriculare sau întărirea sentimentului de apartenență la comunitatea școlară, dar puține cadre didactice se simt pregătite pentru astfel de lucruri – studiu internațional OCDE

Feedback-ul oferit de profesori elevilor întărește competențele sociale și emoționale ale acestora, iar profesorii i-ar putea ajuta considerabil mai mult pe elevi în dobândirea unor astfel de competențe, dar, de…
Vezi articolul

ANALIZĂ Bursele elevilor au ajuns în 2025 să coste bugetul 6,4 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât întreg bugetul Cercetării din România, prin criteriile impuse de legea Deca / Programul de guvernare Bolojan propune redimensionarea sistemului de burse la nivelul dinainte de lege, adică scăderea cu două treimi

Bugetul pentru bursele elevilor a ajuns în 2025 la o valoare record de 6,4 miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât bugetul Cercetării,…
Vezi articolul