Cum recunoști aritmiile? Despre senzația că “ți-a stat inima” sau că “îți flutură în piept”

43.085 de vizualizări
Ce sunt aritmiile cardiace, cum pot fi recunoscute și care sunt cele mai frecvente a explicat pe larg Dr. Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog la Centrele Ares. Vezi mai jos informații esențiale despre aritmiile cardiace, într-un ghid online realizat de medicul specialist.
“Cum recunoști aritmiile?

Cele mai importante simptome în tulburările de ritm sunt palpitațiile. Acestea pot fi izolate atunci când este vorba doar de extrasistole. Omul simte bătăile anormale sau pauza de după extrasistolă.

În tahicardiile paroxistice, pacienții resimt un debut și un final bruște, simt tahicardia ca o succesiune de bătăi regulate în piept. După accesul de tahicardie apare nevoia de a urina.

În fibrilație, pacienții simt că bătăile inimii sunt neregulate, foarte rapide și pacienții povestesc despre o senzație de fluturare în piept. Dacă debutează cu o frecvență foarte mare, pot să apară lipotimia (leșinul) sau chiar sincopa – își pierd starea de conștiență pentru că nu mai există debit cardiac pentru circulația cerebrală. Se asociază o senzație de oboseală excesivă sau lipsă de putere.

Un simptom extrem de alarmant este sincopa. Ea presupune absența pulsului și a respirației. Câteva secunde, omul nu este conștient, nici nu respiră, nici nu are puls. Ea se produce în general în tahicardia ventriculară sau în fibrilația ventriculară, când nu mai există deloc debit cardiac pentru circulația cerebrală.

Cele mai des întâlnite aritmii – Senzația că “ți-a stat inima” sau că “îți flutură în piept”

Tulburările supraventriculare cele mai frecvente sunt extrasistolele. Extrasistola este o bătaie anormală, o bătaie mai rapidă decât bătaia normală din centrul de comandă, care reușește totuși să se transmită prin nodul atrioventricular și trece mai departe. O simțim ca pe o bătaie care vine mai repede și, de obicei, resimțim mai ales pauza post extrasistolică, adică simțim un gol după, acea senzație că ”ți-a stat inima”.

Extrasistolele sunt foarte frecvente. La 1% dintre oameni ele pot să apară pe un EKG în repaus, fără nicio semnificație, iar dacă ar fi să monitorizăm întreaga populație cu holter, între 45-60% dintre oameni au extrasistole. Nu trebuie, așadar, să ne sperie. În general, extrasistolele apar la inimile sănătoase. În unele cazuri, extrasistolele ventriculare pot să apară pe fondul unor cauze patologice.

Un alt tip de aritmie foarte frecvent este fibrilația atrială. Fibrilația este o boală electrică în care impulsurile apar cu o frecvență foarte mare, undeva într-o zonă stabilită anatomic, la nivelul atriului stâng. Frevența undelor de fibrilație este de 400-600 pe minut. Pulsul pe care îl resimte pacientul în fribrilație, 150-160, este rata cu care acestea trec prin filtrul nodului atrioventricular.

Fibrilația poate apărea, mai rar, pe cord morfologic normal (o inimă sănătoasă) în condiții de stres: nopți pierdute, exces de consum de alcool, exces de consum de substanțe excitante. Cel mai des apare pe fond patologic, fie la oamenii care au ischemie miocardică, boli tiroidiene, diabet, hipertensiune, fie odată cu înaintarea în vârstă.

Flutterul atrial poate să apară pe o inimă sănătoasă sau pe fondul unor patologii, în condiții similare cu fibrilația atrială. Spre deosebire de fibrilație, are un alt circuit, în atriul drept. În general ritmul este regulat și se transmite regulat către ventriculi, în timp ce fibrilația este complet haotică și neregulată.

Tahicardiile paroxistice supraventriculare sunt relativ frecvente, mai ales la copii și oameni tineri, care nu au o problemă patologică a inimii, ci una pur electrică. Fie reintrări în nodul atrioventricular, fie fascicule accesorii, cu care se nasc. În anumite condiții, fie la efort fizic, fie la stres emoțional, aceste fascicule aberante generează și transmit tahicardia. Tahicardiile iau naștere și se opresc foarte brusc. Pacientul simte că începe o tahicardie, cu 200 de bătăi pe minut și ritm perfect regulat. El resimte bătăile foarte intens în piept și apoi acestea se opresc brusc. Tahicardia poate să dureze o jumătate de oră sau chiar mai mult.

Tulburările de conducere pe cord normal apar uneori la atleți. Poate fi vorba de blocurile atrioventriculare de grad 1 sau 2, tip Wenckebach. Cel mai adesea însă, aceste tulburări sunt patologice (blocuri atrioventriculare de gradul 2, tip 2 și de gradul 3) și se tratează prin implantarea unui stimulator cardiac.”

Aritmiile cardiace sunt anomalii ale sistemului electric al inimii. Asta înseamnă că inima bate mai repede sau mai încet decât normal, în anumite cazuri neregulat.

Edupedu.ro cu susținerea Centrelor ARES a lansat o secțiune dedicată educației pentru sănătate. Vedeți aici mai multe informații esențiale despre sănătatea inimii, care se derulează în cadrul campaniei “ARES – Educăm inimi
Citește și:

Aritmiile cardiace – Ce se întâmplă când inima bate neregulat? Sfaturi și tratament


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii de matematică pot trimite propuneri de probleme pentru faza județeană a Olimpiadei Naționale până pe 10 februarie, anunță Societatea de Științe Matematice / Calendarul concursurilor și olimpiadelor școlare 2024, încă nepublicat

Profesorii de matematică din țară pot propune probleme pentru fazele Olimpiadei Naționale de Matematică până pe 10 februarie în cazul fazei județene de și până pe 10 martie – pentru…
Vezi articolul

Profesorii care merg marți la școală nu trebuie să depună nicio solicitare de ieșire din grevă, ci doar să se prezinte ca de obicei și să semneze condica – indicațiile sindicatelor pentru procedura de grevă generală suspendată

Cele două mari sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” transmit într-un comunicat de presă comun, că profesorii care au fost în…
Vezi articolul

EXCLUSIV Planul național de intervenție educațională: Până la finalul lunii aprilie în fișa postului tuturor cadrelor didactice vor fi incluse “atribuții specifice și indicatori de performanță” pentru predarea online

Școlile au primit de la Ministerul Educației un document numit “Plan național de intervenție educațională pentru situația suspendarii cursurilor în învățământul preuniversitar din România”. Acesta a fost trimis de autoritate…
Vezi articolul