VIDEO Cum recunoaștem Fake News? Cum deosebim adevărul de fals? Răspunsuri pentru întrebările părinților

Accesul la internet deschide copiilor și adolescenților o lume infinită de lucruri interesante pentru descoperit și, cel puțin teoretic, îi ajută să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea în care trăim. Pe de altă parte, vedem zilnic exemple de site-uri, articole, materiale video care prezintă evenimentele sociale, politice, economice într-un stil care nu corespunde principiilor jurnalistice și ne întrebăm, ca părinți și specialiști în educație: care sunt consecințele știrilor contrafăcute asupra tinerei generații, ce vor înțelege ei din ceea ce văd acum online și, mai ales, ce decizii vor lua pe baza informațiilor incorecte/neadevărate care ajung la ei?

Totodată, studiul „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat în 2020 de Salvați Copiii pe un eșantion de 5.000 de copii, arată că aproape 40% dintre respondenți au fost afectați de informațiile false (39,5%). Aproape o treime dintre copii cred că la TV sau pe site-urile de știri nu pot fi prezentate știri contrafăcute. Jumătate dintre copii verifică rar sau niciodată valoarea de adevăr a informațiilor găsite online. În această perioadă, principalele subiecte de care copiii sunt stresați sunt cele intens mediatizate: sănătatea membrilor familiei (teama de moarte) și situația școlară (teama de eșec), fiind însoțite adesea de stări de confuzie, anxietate, teamă și neîncredere.

Pentru a înțelege mai bine ce putem face ca părinți, profesori sau specialiști care lucrează cu copiii pentru a combate acest fenomen ce apare tot mai frecvent pe internet, Salvați Copiii România a organizat o dezbatere online interactivă și constructivă despre fenomenul știrilor contrafăcute în lume și în special în România.

Invitații – Sorin Costreie (Profesor de Filosofie la Universitatea din București, Prorector și Consilier al premierului pe probleme de educație și cercetare) și Florin Grozea (Antreprenor, Fondator MOCAPP- Platforma de Influencer Marketing), au dat răspunsuri la întrebările părinților. Moderatorul a fost Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii Romania. 

Întrebările au fost pe următoarelor subiecte:

Abilitatea de a gândi critic în mediul online este una dintre competențele digitale principale de care tinerii au nevoie, însă în programa școlară din România activitățile de tip debate (dezbatere/ argumentare) nu sunt încurajate suficient de mult. Așadar, devine responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că formăm de azi o generație capabilă să se informeze corect și să ia decizii bune, pentru binele propriu și al societății în general.

Participarea a fost gratuită și nu a necesitat înregistrare prealabilă. 

__________

De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, prin programul “Ora de net”, Salvați Copiii a derulat activități de informare, prevenire și consiliere pentru copii și părinți, a colaborat cu autorități centrale și locale, alături de care a inițiat programe de studiu naționale și a implementat activități inter-disciplinare la nivel regional. Peste 550.000 de copii și 150.500 de adulți (cadre didactice, părinți și specialiști) au fost implicați în activități educaționale din 2008 până în prezent. 

Acest eveniment face parte din seria „Părinte responsabil în era digitală”, derulat de Organizația Salvati Copiii și Nepi RockCastle.

Exit mobile version