Cum ratează România fondurile pentru sprijinirea tinerilor care nici nu învață, nici nu muncesc / 2 milioane de euro investiți în 4 ani, din aproape jumătate de miliard disponibili – raport CE

Foto: Pixabay.com

Sprijinul oferit din bani europeni tinerilor români care nu sunt nici angajați, nici nu urmează programe de educație sau formare profesională pare irosit: nivelul investițiilor în astfel de operațiuni și cel al participării la programe este dezastruos, după cum reiese din cel mai nou raport al Comisiei Europene privind instrumentele de sprijin și finanțare pentru angajarea tinerilor, precum și din fișa pentru România anexată acestui document. Situația, așa cum este descrisă în studiul CE, se bazează pe date strânse înainte ca pandemia Covid-19 să îi lovească și mai mult pe tinerii din medii defavorizate. Evaluarea vine în continuarea altor avertismente privind eșecurile în domeniu pe care le întâmpină România, una dintre țările europene cu cele mai mari rate ale sărăciei în rândul tinerilor.

Pentru 2014-2018, rezultatele din România sunt printre cele mai slabe la nivel european, reiese din Raportul-cadru, iar fișa de țară anexată acestuia descrie dimensiunile dezastrului.

Potrivit acesteia, “în perioada 2014-2018, UE și România au cheltuit un total de 2 milioane de euro în investiții din FSE / ILMT pentru a atinge acest obiectiv” al îmbunătățirii accesului la locuri de muncă pentru tineri. “Drept urmare, în România au avut loc 22.866 de participări la activități de ocupare a tinerilor”.

Banii disponibili pentru Romania – Anexa pentru Romania a raportului CE
Dezastrul, în cifre, conform datelor furnizate în raportul CE:

497 de milioane de euro sunt bugetați pentru sprijinirea tinerilor, inclusiv finanțarea națională, în perioada 2014-2020. 421 de milioane reprezintă contribuția UE. 302 milioane euro sunt alocați prin ILMT (din total 329 milioane euro, incluzând finanțarea națională). Or:

Cauza acestor eșecuri constă, potrivit documentelor citate, în întârzierile de implementare, cauzate incluiv din complementaritatea limitată și lipsa de coordonare cu alte inițiative de finanțare.

Contextul socio-economic prezentat în cazul României:
In Romania, rata somajului in randul tinerilor creste pe masura ce creste nivelul educatiei – raportul CE

Ce spune raportul-cadru despre România:

Evaluarea europeană vine în contextul în care, de ani de zile, se fac auzite avertismente legate de rateurile autorităților în privința programelor de sprijin pentru angajarea tinerilor. Amintim:

– Octombrie 2018: Datele arătau că România nu cheltuise niciun euro din alocarea de 323 de milioane de euro pentru programul Garanția pentru Tineret, care se încheia la finalul acelui an.

– Ianuarie 2019: Consiliul Tineretului din România cerea Guvernului și Comisiei Europene să găsească soluții pentru ca banii alocați să ajungă la tinerii NEET, în condițiile în care România a contribuit la program cu 27 de milioane de euro, îi fuseseră alocați peste 300 de milioane de euro, dar cheltuise sub 300.000 de euro

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version