Cum putem liniști copiii în fața războiului – sfaturi de la Centrul de Asistență Educațională Iași. “Principalul reper al copilului este părintele. Un părinte calm, echilibrat creează un sentiment de siguranță” pentru copil

154 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
În fața situației de război, copiii rămân cu cele mai multe traume, într-o experiență care marchează individul pe viață. În acest sens, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași a publicat pe pagina de Facebook mai multe sfaturi pentru părinți: cum să le vorbească celor mici despre război și cum să îi asigure că sunt ascultați, din punct de vedere emoțional?

Părinții trebuie sa fie conștienți că reprezintă “principalul reper al copilului, pilonul de referință” și, un părinte echilibrat, conectat cu fiul / fiica lui, creează un sentiment de siguranță, transmit cei de la CJRAE Iași.

De asemenea, adulții ar trebui să încurajeze un dialog sincer despre emoții, să le explice copiilor despre ce este un refugiat și cum îl poate ajuta, să îi asigure pe cei mici ca România este o țară sigură, ferită de pericol, întărind sentimentul de securitate.

Textul integral, postat mai jos:

“Toți oamenii au nevoie de securitate emoțională, aceasta fiind o parte componentă a securității umane generale. În cazul copiilor, satisfacerea acestei nevoi este cu atât mai importantă, cu cât, pentru a experimenta o stare de siguranță emoțională, au nevoie de adulți.

Ca părinte, nu este simplu să faci acest lucru când poate cel mai pregnant sentiment al ultimelor zile este nesiguranța. Așadar, cum am putea să ne securizăm emoțional copiii în contextul războiului?

  • Ne amintim că principalul reper al copilului, pilonul de referință este părintele. Un părinte calm, echilibrat, conectat cu cel mic creează un sentiment de siguranță.
  • Verificăm ceea ce știe copilul despre informațiile vehiculate în ultima perioadă în legătură cu conflictul armat. Putem folosi aceste date ca ancore pentru a construi un dialog echilibrat, întemeiat pe empatie, sinceritate, autenticitate.
  • Le normalizăm și le oglindim emoțiile (Te văd îngrijorat / Observ că îți este teamă), fără a le induce noi emoții neplăcute (Cred că este înfricoșător, cumplit etc).
  • Discutăm despre ce putem face pentru a-i ajuta pe refugiați (pentru cei foarte mici este recomandat să întrebăm înainte: Ce înseamnă un refugiat? De ce au plecat? De ce crezi că au venit în țara noastră? Întărim sentimentul de securitate, spunându-le că România e o țară sigură).
  • Ne amintim că este firesc să se joace de-a războiul, așa cum mulți copii o fac. Ei controlează astfel spațiul de joacă și se simt în siguranță, jocul având valențe terapeutice”, scriu cei de la CJRAE Iași.
Foto: CJRAE Iași – Facebook.com
Vezi și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii: Trebuie respectată distanța fizică de minim 1,5 m între elevi, nu cea propusă în normele Ministerului Sănătății / Organizația oferă consiliere primăriilor și școlilor din 150 de comune și orașe mici, în sprijinul a 30.000 de copii

Organizația Salvați Copiii România anunță că specialiștii săi vor oferi consiliere autorităților locale și unităților de învățământ din 150 de localități din mediul rural și urban mic, pentru ca acestea…
Vezi articolul

Proiect susținut de Adservio

Catalogul digital, soluția pentru eliminarea muncii de secretariat și hârțogăraia interminabilă din școli. Director: Mediile se calculează automat, putem face statistici pe clasă sau școală, putem comunica instant cu părinții și elevii

Cum ar fi pentru un profesor să elimine complet munca secretarială și toată hârțogăraia aferentă care îi ocupă o mare parte din timpul pe care l-ar putea utiliza în beneficiul…
Vezi articolul

Peste 12.000 de elevi din România sub coordonarea a 668 de profesori de gimnaziu și de liceu au participat la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS / Lista celor 65 de SuperBebra de anul acesta, plus rezultatele pe categorii de vârstă (P)

Cel mai mare eveniment global de programare creativă BEBRAS International Challenge este organizat anual de ECDL/ ICDL în România. Anul acesta, Săptămâna BEBRAS s-a desfășurat la începutul acestei luni în…
Vezi articolul