„Cheltuielile sunt mai mari atunci când ai copii și este mai greu să economisești, dar, în același timp, părinții sunt mai motivați să economisească pentru educația copiilor”, spune Nicoleta Deliu-Pașol, profesor de educație financiară la Școala de Bani, un program BCR, într-un interviu pentru Edupedu.ro, în care oferă un exemplu de plan de economisire pentru a-ți susține peste 10 ani copilul la facultate.
Edupedu.ro: Ce înseamnă consilierea financiară?
Nicoleta Deliu-Pașol: Am început cu educație financiară și ne-a dus practic la următorul pas, coaching financiar. Încercăm să ajungem la toată lumea, la cât mai mulți dintre români și pentru acest lucru ai nevoie de instrumente de masă și atunci ce facem? Îi transformăm pe colegii noștri în consilieri financiari dându-le anumite instrumente, adică, ai o serie de întrebări, pentru că principiile sunt aceleași, vorbești de bugetare, obiective de viață și modalitatea de ajunge la ele, după care, discuția este personalizată, pentru că oamenii au venituri diferite, stiluri de viață diferite, obiective de viață, dorințe și nevoi diferite.
Edupedu.ro: Dacă vreau să pun bani deoparte pentru facultatea copilului, cum are loc consilierea financiară?
Nicoleta Deliu-Pașol: Te întâlnești cu unul dintre colegii mei de la BCR, de exemplu, și începe discuția. Dacă ești client BCR și avem datele tale în sistem despre banii pe care îi primești, cheltuielile pe care le ai, discuția este și mai aplicată, dacă nu, putem să avem și o discuție mai generală despre venituri, câți bani primesc și câți bani cheltui.
După care, începem să ne uităm un pic la cheltuieli, pe ce cheltui banii aceia. Totul începe de la conștientizare. Trebuie să înțelegi unde ești, cum stai în acest moment. Acesta este primul pas în tot ceea ce înseamnă educație financiară, coaching financiar.
Apoi, urmează o discuție despre obiective de viață. Ce îți dorești? Să spunem că îți dorești să investești în educația copilului, să-l poți trimite la facultate. Noi vorbim acum mult de străinătate, dar sunt foarte mulți studenți care vin din orașe mici către orașe mai mari, către centre universitare mai mari.
Edupedu.ro: Îmi doresc să pot să-mi susțin copilul 3 ani la facultate. Cât mă costă?
Nicoleta Deliu-Pașol: Calculez să văd cât m-ar costa pe lună, proiectez niște sume, nu o să fie la virgulă și probabil în niște ani lucrurile se schimbă, dar trebuie să începi de undeva. După ce ajungi la suma finală, te poți întoarce să le rearanjezi.
Să spunem că pui 500 lei pe lună pentru cazare, mai pui 500 lei pe lună pentru mâncare și mai pui și o taxă sau alte cheltuieli, de 500 lei. O sumă rotundă ar fi 1.500 lei pe lună 300 euro.
Câte luni va sta la facultate? Punem 10 luni, deși e posibil să nu stea 10 luni copilul plecat neapărat. Deci, îți trebuie 3.000 euro pe an, 9.000 euro pe trei ani cât durează facultatea.
Să zicem că are 8 ani copilul, ca să avem un calcul rotund și ar trebui să pun bani deoparte timp de 10 ani. Ai nevoie de 9.000 euro, 10.000 de euro, sumă rotundă, în 10 ani, ca să fii sigur că poți să trimiți copilul la facultate.
Edupedu.ro: Câți bani trebuie să pun deoparte?
Nicoleta Deliu-Pașol: Sunt 1.000 euro pe an, 420 lei pe lună (n.red. echivalentul bursei de merit din prezent – 45 de lei pe lună) pe care trebuie să-i pun deoparte. Ajungi cu suma aceasta în viața ta de zi cu zi și te gândești cum pun acești 420 lei de-o parte în fiecare lună și aici începe o discuție pe bugetul tău, câți bani câștigi, câți bani cheltui, pe ce cheltui.
Ideea este că trebuie să-ți faci toate calculele acestea și să vezi până unde poți să ajungi. Pot să pun pe lună 600 lei, pot să pun 1.000 lei pe lună sau pot să pun și mai puțin. Mai bine pun mai puțin decât să nu pun deloc, pentru că orice sumă contează. Nu poți să pui 420 lei, acum pui 100 lei, 200 lei, tot e bine.
Poate nu reușești să pui decât 1.000 euro în 10 ani. Suma aceasta îi cumpără copilului tău patru luni, cinci luni, pentru că, dacă el din prima trebuie să găsească job, în prima săptămână, în prima lună, este un stres în plus.
Oricât de mică este plasa de siguranță pe care poți să i-o oferi este foarte bună și de aceea nu trebuie să te descurajezi dacă poți să pui doar 20 de lei, ori 200 lei într-o lună deoparte. Orice ban pus deoparte se adună, și mai ales când îl lași acolo, și cu cât începi mai devreme, cu atât e mai ușor. Am luat exemplul cu 10 ani, dar gândește-te că începi cu 18 ani înainte, de când se naște copilul și pui 50 lei.
Ce mai este foarte important, tu pui deoparte banii aceștia doar pentru acest obiectiv, nu sunt toți banii tăi pe care economisești. Trebuie să fii foarte atent să ai un fond de urgență, pentru că în momentul în care apare o problemă, se strică mașina, se îmbolnăvește cineva din familie, ai nunți, botezuri, vei intra în banii puși deoparte pentru facultatea copilului. Din acest motiv, trebuie să ai și un fond de urgență.
Copiii pot să muncească în vacanța de vară, sunt tot felul de job-uri pe care le pot face, unde mai pot și ei contribui cu ceva, inclusiv la fondul acesta. În România, avem o problema cu acest aspect, ni se pare că dacă ne trimitem copiii la muncă de la 16 ani, spune ceva foarte rău despre noi. Pare că problema este că o să zică alții despre noi că nu avem bani și trebuie să-l trimitem să lucreze 4, 6 sau 8h/zi. Nu este așa, piața muncii devine din ce în ce mai flexibilă și piața muncii din România deja a evoluat foarte mult. Noi, la BCR, am organizat un program de internship de 4 ore plătit, pentru licee, și erau foarte încântați elevii că muncesc și primesc bani.
Dacă ne uităm la toate filmele americane cu liceeni, pe toți îi vedem că lucrează pe vară ca să-și strângă bani de mașină. Să începem și noi să ne responsabilizăm totuși copiii. Toată experiența aceasta și întâlnirea lor cu zona de muncă și de responsabilitate un pic mai devreme ajută.
Edupedu.ro: Au încredere românii în experți, consilieri financiari?
Nicoleta Deliu-Pașol: Există o reticență la nivel de societate, am văzut acest lucru în foarte multe studii. Oamenii preferă să apeleze la prieteni și la cunoștințe, în loc să apeleze la experți. De la montat aragazul în casă, până la deciziile financiare, preferăm prietenii și cunoștințele în locul experților. Cred că este o problemă de încredere, dar sper să putem să o construim împreună, pentru că este ceva care are impact în toate.
Marele avantaj al vremurilor pe care le trăim este accesul la informații. N-ai încredere în consilierul de la bancă? Du-te la un coach financiar independent. N-ai încredere nici în acesta? Ascultă trei video-uri pe YouTube pe temele respective. În momentul în care treci prin cinci surse de informații, îți este foarte ușor să vezi linia roșie ca să poți să iei decizia și poți să-ți dai seama dacă expertul acela a avut dreptate. Nu te duce pe soluția ușoară să întrebi un prieten, pentru că s-ar putea ca și el să fie la fel de nepriceput, să aibă fix aceleași blocaje pe care le ai si tu. Cred că soluția este să vezi cât mai multe surse, nu să te duci pe o sursă unică.
Vă prezentăm un grafic simplu pentru a ilustra planul de economisire pentru a susține copilul la facultate în 10 ani, explicat de Nicoleta Deliu-Pașol, Director de Comunicare BCR
Acest plan implică economisirea a 1.000 euro pe an sau 420 lei pe lună pe o perioada de 10 ani. Vom presupune că ai un copil în vârstă de 8 ani și ai nevoie de 10.000 de euro în total.
Avem în vedere următoarele costuri lunare la facultate:
- Cazare: 500 lei
- Mâncare: 500 lei
- Taxă sau alte cheltuieli: 500 lei
Graficul arată cum se adună suma necesară în fiecare an pentru a atinge obiectivul de economisire.
Poți observa că pui deoparte 1.000 euro în primul an și adaugi câte 1.000 euro în fiecare an până la al zecelea an, când vei avea suma de 10.000 euro, suficientă pentru a susține copilul la facultate.
4 comments
Precis la asta s-a gandit ministerul cand “a reusit” sa incadreze la bursa de merit si pe elevii cu 1.95 : sa le dea si lor sansa sa devina studenti eminenti ! :)))
BCR este o banca. O banca taxeaza sau ofera dobanzi. Din acest exercitiu lipseste.
aha , ATI pus ochii pe bursele copchiilor . nu va iese planul ii baterie la cap pe urma ca daca au 10000 de euro la voi , puteti voi sa le imprumutati SI sa ii faceti datori la voi cu 100000. mai a drecu ., cum va sticlesc ochii la cutia milei . scoateți popa dator pana la coada.
la cum merge treaba in RO, ii pui deoparte bani la nastere si la majorat ii cumperi un fular cu ei…
haideti sa nu fim copii…