Cum pot petrece părinţii timp de calitate cu cei mici, fie că sunt alături de copii, fie că sunt la distanţă, nevoiți să muncească în alte țări / Studiu național Salvați Copiii România: în 2022, 536.000 de copii aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate (P)

Împreuna totul este mai bine! - o campanie pentru susținerea copiilor singuri acasă - salvați Copiii

Conform datelor unui sondaj realizat de Salvați Copiii în iulie 2023 în rândul beneficiarilor programului organizaţiei destinat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, mai puțin de jumătate (48%) dintre părinții care lucrează în alte țări vin/au venit în această vacanţă să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar restul de 16% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară. În acest context, cu sprijinul PEPCO România, Salvați Copiii derulează, pe parcursul lunii august, o campanie amplă de conștientizare a importanței comunicării şi timpului de calitate părinte-copil, fie că părinţii sunt la distanţă, fie că sunt aproape de cei mici.

Când pleacă mama, simt că nu mai am aer. Aceste cuvinte descriu cel mai bine un fenomen care a devenit una dintre mărcile României postcomuniste: copiii rămași în țară, cel mai adesea în grija rudelor, pentru că unul dintre părinți sau chiar ambii sunt nevoiți să munească în alte țări. Conform studiului național realizat de Salvați Copiii România în 2022, 536.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate – date valabile pentru perioada iulie 2021- iunie 2022, Evaluarea situației copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate  – studiu sociologic reprezentativ național, Salvați Copiii.  Dintre aceștia, aproximativ 184.000 de copii sunt total lipsiți de îngrijirea părintească, având ambii părinți sau părintele unic susținător al familiei monoparentale la muncă peste hotare. Pentru acești copii, precum și pentru părinții plecați, ecranul telefonului a devenit o cameră de întâlnire.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile, 7% o dată/săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar. Procentul copiilor care comunică cu părinţii o dată/săptămână sau mai rar creşte la 20% în cazul copiilor aflaţi la vârsta adolescenţei.

Rămâneți împreună! – cum pot petrece părinţii timp de calitate cu cei mici, fie că sunt alături de copii, fie că sunt la distanţă, nevoiți să muncească în alte țări

Conform datelor unui sondaj realizat de Salvați Copiii în luna iulie 2023 în rândul beneficiarilor programului organizaţiei destinat copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, mai puțin de jumătate (48%) dintre părinții care lucrează în alte țări vin/au venit în această vacanţă să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar restul de 16% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară.

În acest context, cu sprijinul PEPCO România, Salvați Copiii derulează, pe parcursul lunii august, o campanie amplă de conștientizare a importanței comunicării şi timpului de calitate părinte-copil, fie că părinţii sunt la distanţă, fie că sunt aproape de cei mici. Sub egida mesajului „Împreună totul este mai bine!”, copii, părinţi reîntorşi din străinătate, bunici sau alte rude în grija cărora au rămas copiii în ţară participă la activităţi recreative, de socializare şi de consiliere susţinute de echipele Salvaţi Copiii din 6 centre locale din judeţele Suceava, Iaşi, Vaslui, Hunedoara şi Mureş. Pe lângă localităţile în care activează centrele educaţionale Salvaţi Copiii din cele cinci judeţe, campania a fost extinsă şi în alte 25 localităţi, preponderent din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare şi consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Chiar dacă părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe și-și lasă copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absența fizică să nu fie dublată de absența emoțională. Părinții trebuie să facă parte din viața copiilor lor, să vorbească cu ei, să-i asculte, să petreacă împreună timp, chiar dacă sunt la distanță. Miza noastră este aceea de a încuraja apropierea dintre părinte și copil, chiar și acolo unde distanța geografică este mare.”, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Pentru a reduce impactul negativ pe care plecarea la muncă în străinătate a părinţilor îl poate avea asupra copiilor rămași acasă, ghidul de activităţi realizat în cadrul campaniei îşi propune să ofere părinţilor sfaturi și exemple de activități și jocuri pe care să le facă cu copiii atunci când se întorc acasă, pentru se reconecta, sau pe care le pot face de la distanță. Ele pot fi de fapt de ajutor tuturor părinților, pentru a petrece timp de calitate cu copiii.

Copiii sunt prioritatea noastră la nivel de comunitate. Susținem îmbunătățirea calității timpului lor liber, a dezvoltării și educației lor şi ne bucurăm că prin această campanie putem ajunge la cât mai mulți copii şi părinţi, oferindu-le resursele de care au nevoie pentru a se reconecta şi a crea momente speciale în timpul petrecut împreună în luna august. Ghidul creat de specialiștii Salvaţi Copiii România este o resursă foarte valoroasă pentru că depășește granița timpului şi a locului. Sunt foarte multe activități care se pot desfăşura şi în mediul online, ceea ce le va permite atât părinților, cât şi copiilor să-şi creeze rutine sănătoase de conectare care să ducă la o stare de bine pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate pe tot parcursul anului, nu doar în perioada concediului”, Bogdan Grigoriu, Operations Manager Pepco România.

În cadrul campaniei, ghidul este promovat şi în rândul şcolilor partenere Salvaţi Copiii, pentru a stimula crearea cadrului propice pentru organizarea de astfel de activităţi în cât mai multe şcoli sau comunităţi locale. Acesta conţine şi o secţiune specială de jocuri şi activităţi care se pot organiza în curtea şcolii cu copii şi părinţi.

Beneficii care pot fi obținute petrecând timp în mod repetat, unu la unu cu copiii

Timpul de calitate petrecut împreună le arată copiilor că sunt importanți și, de asemenea, este benefic pentru buna lor dezvoltare. Iată trei beneficii uimitoare care pot fi obținute „în mod magic” doar petrecând timp în mod repetat, programat, unu la unu cu copiii.

1. Mai puține probleme comportamentale – Copiii care petrec timp de calitate cu părinții lor prezintă o probabilitate mai mică de a avea probleme de comportament în familie și la școală. Probabilitatea de a avea conflicte severe în familie scade dacă ei simt că sunt membri iubiți și respectați ai familiei. Timpul de calitate presupune un „timp” în care membrii familiei discută, se cunosc mai bine, își cunosc suferințele și se sprijină unii pe ceilalți.

2. Echilibru emoțional – Copiii au nevoie să se simtă iubiți și îngrijiți. Este necesar ca părinții să fie cu adevărat prezenți în viața copiilor lor și cel mai bun mod de a face acest lucru este să petreacă timp cu ei în mod regulat, nu doar în anumite ocazii sau în momentele de criză. Cei mici învață cum să interacționeze cu ceilalți în funcție de ceea ce văd acasă, în relație cu părinții. Maniera cea mai corectă și sănătoasă de a le arăta copiilor iubirea este de a petrece timp de calitate împreună ca o familie. Pe părinţii care muncesc în străinătate, comunicarea permanentă (preferabil prin apel video), consecvenţa şi previzibilitatea, angrenarea în activităţi specifice comune, chiar de la distanţă, precum şi perioadele de revenire în ţară îi pot ajuta să fie prezenţi în viaţa copiilor.

3. Sănătatea fizică – studiile au arătat că petrecerea timpului cu copiii le îmbunătățește şi sănătatea fizică.

Idei pentru conectarea emoțională într-o manieră naturală a părinţilor cu cei mici

• Conectați-vă zilnic cu copilul dumneavoastră – fie față în față înainte de școală sau muncă, fie printr-o poză făcută în ziua respectivă, fie printr-un apel video sau printr-un mesaj!

• Exprimați-vă emoțiile pozitive față de copilul dumneavoastră, spuneți-i cât îl iubiți și-l apreciați! • Creați-vă mici rutine – un telefon înainte de culcare, (dacă părintele este plecat), o poveste de seară, o plimbare prin cartier etc.!

• Consolidați comportamentele pozitive ale copiilor prin transmiterea de aprecieri!

• Mâncați în familie (dacă părintele este departe încercați să vă conectați pe aplicațiile online)! Acest lucru permite familiei să comunice.

• Rezervați timp pentru a face o activitate cu copilul, lăsați-l să aleagă!

• Jucați-vă cu copilul chiar și câteva minute!

• Spuneți glume și râdeți cu copilul. Râsul este grozav pentru îmbunătățirea sănătății emoționale! • Rezervați timp pentru a vă asculta copilul (online sau față în față)!

Dragi părinți, vă îndemnăm să descărcaţi ghidul Salvaţi Copiii! Acolo veți descoperi resurse care vă vor ajuta să vă reconectați cu copiii voștri prin jocuri și distracție. Să aduceți zâmbete pe fețele lor și să creați amintiri prețioase împreună!

Dragi învăţători şi profesori, vă îndemnăm să accesaţi ghidul şi să îi invitaţi pe părinţi la diverse activităţi alături de copii. Prin încurajarea mișcării, a sportului, relaxării și învățării, într-un alt mod, prin practicarea diverselor jocuri se dezvoltă gustul și bucuria de a fi împreună.

Vă îndemnăm să transformați astfel școala și curtea școlii într-o veritabilă resursă de învățare prin petrecerea timpului de calitate ÎMPREUNĂ, părinți și copii!

***

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

Peste 14.000 de copii şi 9.000 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 130.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

Parteneri şi susţinători Program Protecţia Copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în alte state: Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Autoritatea Națională pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție, Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Poliția de Frontieră Română, DIGI România, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, inspectorate școlare, direcții generale de asistență socială și protecția copilului, servicii publice de asistență socială, școli.

Despre Organizația Salvați Copiii:

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Exit mobile version