Cum ne-au schimbat telefoanele mobile creierul. Experimentul cu cercuri numerotate și capacitatea de a ne aminti / Un adult din SUA își verifică telefonul, în medie, de 344 ori pe zi

1.523 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Telefoanele inteligente au revoluționat modul în care comunicăm, modul în care relaționăm unii cu alții și, în general, au făcut o mulțime de lucruri mai convenabile. Un raport recent a constatat că adulții din SUA își verifică telefoanele, în medie, de 344 de ori pe zi – o dată la patru minute – și petrec în total aproape trei ore pe zi pe dispozitivele lor.

Problema pentru mulți dintre noi este că o sarcină rapidă legată de telefon duce la o verificare rapidă a e-mailului sau a fluxurilor de socializare și, dintr-o dată, suntem absorbiți de o derulare nesfârșită, notează BBC. Cu cât telefoanele noastre devin mai utile, cu atât le folosim mai mult. Cu cât le folosim mai mult, cu atât mai multe căi neuronale se stabilesc în creierul nostru care ne conduc la a ne ridica telefonul pentru orice sarcină pe care o avem la îndemână – și cu atât mai mult simțim nevoia de a ne verifica telefonul chiar și atunci când nu este nevoie.

Într-un studiu recent, cercetătorii le-au cerut participanților fie să își pună telefoanele lângă ei, astfel încât să fie vizibile (cum ar fi pe un birou), fie în apropiere și departe de vedere (cum ar fi într-o geantă sau într-un buzunar), fie într-o altă cameră. Participanții au îndeplinit apoi o serie de sarcini pentru a-și testa abilitățile de a procesa și de a-și aminti informații, capacitatea de a rezolva probleme și de a se concentra.

S-a constatat că aceștia au avut performanțe mult mai bune atunci când telefoanele lor se aflau într-o altă încăpere în loc să fie în apropiere – indiferent dacă erau vizibile, pornite sau nu. Acest lucru a fost valabil chiar dacă majoritatea participanților au afirmat că nu se gândeau în mod conștient la dispozitivele lor.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“România are decalaje importante față de marea majoritate a țărilor Uniunii Europene, în domeniul cercetării și inovării, din cauza subfinațării cronice din ultimele 3 decenii”, atrage atenția Asociația Ad Astra, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului cercetării și inovării, Ioan Boloș

Lipsa fondurilor alocate cercetării, a reformelor în domeniul științific au dus “la un adevărat exod al unora dintre cei mai capabili oameni din țară”, atrage atenția Asociația Ad Astra a…
Vezi articolul