Copiii cu vârste cuprinse între opt și 17 ani petrec între două și cinci ore pe zi pe internet, potrivit unui studiu realizat de autoritatea de reglementare a comunicațiilor, Ofcom, citat de BBC. Timpul petrecut online crește odată cu vârsta, scrie G4Media.ro.
Aproape toți copiii de peste 12 ani au un telefon mobil și aproape toți urmăresc videoclipuri pe platforme precum YouTube sau TikTok.
- Patru din cinci adolescenți care intră online spun că au folosit instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT sau MyAI de la Snapchat.
- Aproximativ jumătate dintre copiii de peste 12 ani cred că a fi online este un lucru bun pentru sănătatea lor mintală, potrivit Ofcom.
Dar există o minoritate semnificativă pentru care nu este așa. Unul din opt copii cu vârste cuprinse între opt și 17 ani a declarat că cineva a fost răutăcios sau i-a făcut rău pe rețelele de socializare sau pe aplicațiile de mesagerie.
Comisarul pentru copii din Marea Britanie a declarat că jumătate dintre copiii de 13 ani pe care echipa sa i-a intervievat au declarat că au văzut materiale pornografice „hardcore, misogine” pe site-urile de socializare.
Ce controale parentale sunt disponibile online?
Părinții îngrijorați de ceea ce văd copiii lor pe internet pot lua câteva măsuri practice simple.
Cea mai evidentă este de a învăța despre funcțiile de control, pe care două treimi dintre părinți declară că le folosesc, potrivit Internet Matters, o organizație pentru siguranță înființată de unele dintre marile companii de internet din Marea Britanie.