Cum încearcă Tudorel Toader să-și pună la adăpost funcția de rector la Universitatea din Iași, prin Carta universitară

3.197 de vizualizări
Foto: gov.ro
Senatul Universității Al.I.Cuza din Iași votează astăzi noua Cartă a Universității. Documentul, care modifică regulile după care va funcționa universitatea, stabilește și modul în care poate fi demis rectorul său. Reîntors de o lună la conducerea Universității, fostul ministru al Justiției Tudorel Toader încearcă să își securizeze postul de rector, îngreunând procedura prin care rectorul poate fi demis. Amintim că parte dintre profesori îi sunt ostili și au încercat încă de când Toader era ministru să forțeze o demitere a sa din funcția de rector. Comunitatea academică este, însă, mult mai puțin vocală de când Tudorel Toader s-a întors în universitate.

Senatul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași supune astăzi, de la ora 12, la vot o serie de articole care să modifice Carta Universității. Paradoxal, Tudorel Toader vrea să modifice același articol din Cartă care a fost și în vizorul contestatarilor săi: articolul 50, care prevede în ce condiții poate fi suspendat și apoi demis rectorul Universității.

Concret, propunerea de Cartă supusă la vot astăzi spune că “procedura de revocare a Rectorului poate fi declanșată la solicitarea scrisă a unei treimi din numărul membrilor Senatului. Solicitarea de revocare se analizează în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării. Hotărârea Senatului privind revocarea Rectorului se ia cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor săi.”

Articolul 50 din propunerea de Cartă Universitară. Vezi aici modificarile la Cartă ce vor intra astăzi la vot

Potrivit surselor Edupedu.ro, introducerea condiției „Solicitarea de revocare se analizează în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării” creează o condiție de decădere din dreptul Senatului de a mai vota revocarea, dacă solicitarea nu este analizată în termen de 30 de zile.

Practic, chiar dacă se încalcă contractul de management, dar solicitarea nu este analizată în 30 de zile, rectorul nu poate fi revocat”, spun sursele Edupedu.ro.

Contactat de Edupedu.ro, Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților Iași și reprezentantul studenților de la Drept în senatul universității, a confirmat modificările supuse astăzi la vot. Acesta a precizat că o solicitare de revocare a rectorului poate fi ușor întârziată, având în vedere că ea este analizată de Biroul Executiv al Consiliului de Administrație, format din rector, prorectori, director general administrativ și un reprezentant al studenților, precum și în al doilea rând de Consiliul de Administrație (CA), format din cei mai sus, plus decanii facultăților.

Amintim că același articol, care fixează procedura de revocare a rectorului, a fost la un pas să fie modificat la finalul anului trecut de contestatarii lui Tudorel Toader. În septembrie 2018, Senatul universității, care îi era potrivnic lui Toader – aflat atunci în poziția de rector suspendat și ministru al Justiției – a introdus în carta universitară faptul că rectorul poate fi demis dacă afectează imaginea universității, adică mult mai ușor. Ministerul Educației a respins, însă, de la avizare carta universitară, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Unul dintre motivele enumerate de Ministerul Educației, condus la acea vreme interimar de Rovana Plumb, în actul de respingere a cartei era legat chiar de posibilitatea demiterii mult mai facile a rectorului, pe care Senatul universității a introdus-o în cartă.

Acum, Carta supusă votului nu mai conține posibilitatea suspendării rectorului “pentru afectarea imaginii Universității”.

De menționat că protestele la adresa lui Tudorel Toader au încetat odată ce acesta și-a preluat funcția de rector. În perioada mandatului său de ministru al Justiției, studenți și profesori i-au contestat în repetate rânduri deciziile și i-au cerut demisia. Potrivit surselor Edupedu.ro, mulți dintre profesorii care au protestat în trecut nu vor să o mai facă, spunând că Toader mai are doar 8 luni până i se termină mandatul de rector.

Fostul ministru al Justiției poate candida la un nou mandat de rector, aflându-se în prezent la primul mandat. Legea educației prevede că “Durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Având în vedere că primul mandat al lui Tudorel Toader nu a fost complet, el suspendându-se pe perioada exercitării funcției de ministru al Justiției, oficialul poate să candideze încă de două ori la șefia universității, dacă legea nu se schimbă.

Citește și:

 

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înscrieri deschise pentru Școala de vară de la Măgurele care se desfășoară în 22 august – 5 septembrie 2024, la care sunt așteptați elevi de liceu și profesori de științe / Unde se fac înscrierile pentru elevi și profesori și care sunt temele de cercetare

Elevii de liceu pasionați de știință și profesorii de științe sunt așteptați să se înscrie la a șaptea ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele…
Vezi articolul