Cum îi facem pe copii să nu mai copieze eseuri făcute cu ChatGPT pentru temele de la școală? Sorin Ion: Rezolvarea acestei situații stă în formarea profesorilor. Mai mult de jumătate din aceștia din România vor fi formați să aibă competențe digitale, prin PNRR

Foto: captură - Youtube.com

Soluția pentru ca elevii să nu își mai rezolve temele cu ajutorul platformelor de inteligență artificială precum ChatGPT este formarea profesorilor, care să își dea seama care texte sunt generate online și care sunt creație proprie, spune secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, la o conferință organizată marți, 26 septembrie, de Ministerul Cercetării (MCID). Formarea ar urma să se realizeze prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru 100.000 de profesori, mai mult de jumătate din totalul acestora, potrivit oficialului.

Întrebat la dezbatere de secretarul de stat Eduard Mititelu din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) despre combaterea fenomenului „copy-paste de elemente generate de inteligența artificială” în Educație, Sorin Ion, responsabil cu învățământul preuniversitar, a răspuns că recent a discutat despre acest aspect la o dezbatere cu directori, profesori de informatică și reprezentanți ai industriei de software, unde un părinte a ridicat această problemă:

„(…) Una din întrebări a fost, de fapt, a fost o poveste: „Copilul meu a avut un eseu de făcut despre apă”, asta este era tema. „A întrebat ChatGPT, i-a făcut un eseu foarte frumos, pe care a luat și o notă foarte bună”. Și întrebarea sau îndoiala omului era „să fiu fericit că a luat o notă foarte bună sau să fiu profund nefericit pentru că într-un fel sau altul a copiat, adică a folosit o copiuță mai avansată”. Acum răspunsul ar fi cam următorul: în acest moment evaluăm cu instrumente de ieri și răspundem cu instrumente de mâine.

E clar că principala problemă în această în rezolvarea acestei situații este formarea oamenilor. Și iarăși revin la subiectul care pe noi ne… sau care nouă ne face mare plăcere să-l pomenim de fiecare dată – finanțările din PNRR. Avem acolo formare pe competențe digitale pentru 100.000 de profesori. Ca să ne facem o idee ce înseamnă 100.000 de profesori, înseamnă mai mult de jumătate din cei existenți și cred că asta este soluția, să formăm oamenii să încerce să nu trateze inteligența artificială ca pe un inamic și să și-l facă aliat”, a spus Sorin Ion.

„Cum vom face asta? Rămâne de văzut, pentru că, așa cum elevii învață să folosească ChatGPT și știu deja, trebuie să-i învățăm și pe profesori să facă același lucru și, eventual, să și recunoască un text produs de inteligență artificială, ceea ce nu-i deloc ușor”, a adăugat acesta.

Secretarul de stat din Educație a continuat: „E o provocare pentru noi și, atunci când ne-am propus formarea pe competențe digitale a mai mult de jumătate din profesorii din România, acesta este unul dintre obiective, să-i învățăm să utilizeze inteligența artificială în scopul ușurării muncii și să nu o privim exclusiv ca pe o un mijloc de a copia”.

Context. Și ministra Ligia Deca a declarat recent pentru Edupedu.ro la lansarea raportului „Education at a Glance” 2023 că profesorii din țară vor fi formați pentru predarea pe noile planuri-cadru și cu noile programe școlare de liceu până în toamna anului viitor când ar urma să fie gata. Întrebată în ce fel, având în vedere că prin programul CRED a format 47.000 de profesori în 5 ani, Deca a spus:

VIDEO Intervenția secretarului de stat Sorin Ion, de la minutul 27:20:

Citește și:
Elevii din statele care performează la testele PISA au mai multe ore de științe decât media OCDE – raport Education at a Glance 2023 / Ligia Deca: În noile planuri-cadru ar fi de dorit să găsim niște formule în care să creștem apetitul pentru știință și curiozitatea copiilor. Proiectul care vizează predarea fizicii în mod experimental ajută enorm pentru alegerile pe care elevii le fac mai târziu
BREAKING Peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern / Jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan / Reforma guvernanței sistemului amânată aproape 2 ani
Noile planuri-cadru pentru liceu ar fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, susține Ministerul Educației, care a pus în dezbatere „calendarul reformei curriculare”, după ce a întrerupt-o în urmă cu doi ani
Exit mobile version