Profesoara Lavinia Betea se întreabă cum „este cu putință să obligi un copil” de clasele primare și gimnaziale să aibă un program care să-l depășească pe cel al unui adult. Aceasta a spus, la DCNews, că elevul „are 6 ore, în general, la școală, pe care le petrece acolo, în bancă, apoi vine acasă și se dau o sumedenie de teme”.
„Și printre alte chestiuni pe care noi le dezbatem acolo, una este că aceia care fac manualele, programele de învățământ, planurile de învățământ nu țin seama de psihologia copilului. Cum este cu putință să obligi un copil în ciclul primar și, mai ales, în ciclul gimnazial, la un regim de muncă, depășindu-l pe cel al adultului? El are 6 ore, în general, la școală, pe care le petrece acolo, în bancă, apoi vine acasă și se dau o sumedenie de teme”, a precizat Lavinia Betea.
Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării, a declarat, la prezentarea raportului săptămânal, referitor la temele elevilor, ca dirigintele să aibă grijă de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca, într-adevăr, mai mult decât este cazul copiii”. Acesta a afirmat că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal.”
Recent, Ministrul Educației și Cercetării le-a transmis părinților îngrijorați că elevii primesc prea multe teme „să sesizeze dirigintele, directorul școlii”. Dacă nu primesc răspuns, să se îndrepte spre inspectorat și abia apoi la minister, a spus acesta.
Adriana Iancu, profesoară de Limba română și directoare a Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, a declarat, pentru Prima TV, că „temele nu trebuie privite numai din perspectiva aceasta a formării, a învățării imediate”. Aceasta este de părere că temele sunt „un exercițiu, în primul rând, pentru gestionarea timpului, pentru gestionarea atenției”.
Profesorul Flavian Georgescu a povestit că o mamă i-a cerut ajutorul în legătură cu programul copilului, deoarece elevul intrase într-o perioadă stresantă și nu se mai putea concentra. Potrivit profesorului, mama elevului i-a mărturisit că elevul are următoarele activități: „Lunea, de la 16 la 18, are engleză, imediat după ce se întoarce de la școală, de la 18 la 20 are germană, de la 20 la 21:30 face matematică și apoi pe la 10 se apucă de teme”. Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
Amintim că psihologul Suzana Pavlov a declarat pentru TVR Craiova că „părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar și pot să mai aibă și scăpări”. Referitor la programul elevilor de clasa a VIII-a, aceasta a spus că ei „stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme”.
„Unii copii reușesc să ia niște note foarte bune, își ating obiectivele și intră cu multă muncă la liceele pe care ei și le-au dorit și-și urmează parcursul lor, dar pierd cumva alte elemente, pierd interacțiuni sociale”, a menționat psihologul.
Foto: © Prostockstudio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
38 comments
Da…asta este chiar ok dar eu sunt clasa a 4-a și am 4 ore dar am și o zi 5. Când am 4 ore ni trebuie sa fie weekend ca să ne dea 35 de exerciții dintr-o carte. Ne a dat și 58 de exerciții la mate și la romana vreo 12. Sau cel mai puțin anul asta ne a dat 10 exerciții la romana și 13 la mate. Deci după 4-5 ore de scoala mai stau acasă 4-5 ore sa fac temele pentru a doua zi,plus ce avem la engleza din ziua anterioara la științe sau la geografie,istorie…Și păcat ca pe profesorii ii doare undeva sa citească lucrurile astea iar cine nu este în situație poate nu va intelege
Nu exista nici un motiv bun inafara arogantei sa ai de facut teme acasa sau sa ai de invatat acasa. Toate acestea se pot face la scoala, exista timp doar ca el este umplit cu prostii.
Din pacate, elevii de liceu de acum isi lasa manualele si caietele in banca la scoala sau vin cu un caiet unic. Majoritatea nu fac nimic pentru scoala decat daca sunt siliti. Asa ca ar fi cazul sa nu le mai plangem de mila si sa ii punem ca parinti responsabili sa lucreze pentru orele de a doua zi de la scoala.
ei merg la școală să stea cineva cu ei cât sunt părinții la munca. Daca nu sunt in stare sa le oferea in timpul programului, la revedere. Și eu refuz sa lucrez peste program.
Eu as intreba-o pe dna profesor care plânge de mila copiilor cum a ajuns domnia sa profesor?stând pe facebook sau tik tok? Faceam in vacante sute de exercitii la mate si NU AM MURIT din contra COMPETITIA NE-A FACUT MAI BUNI CA INTELECT… stiam de RUSINE in fata părinților care MUNCEAU PE BRANCI nu traiau din ajutor social si bursele copiilor, ca NU AVEAM BURSE ca acum PT ORICE , mergeam la scoala si pt profesorul exigent care ne dadea DIRECTIA BUNA si pt cel care ne lasa mai libertini, ii iubeam pe toti pt ca fiecare A AVUT ROLUL SAU IN VIATA NOASTRA … dar niciodata NU AM MURIT DE PREA MULTE TEME SAU CA AVEAM DE INVATAT MULT… asta trebuia sa facem noi ELEVII .. ceea ce astazi s-a cam uitat de prea multa LENE SI PROSTIE. Sincer nu sunt pt sistemul vai saracii copii pt ca se vede CLAR. CA IES DOAR NULITATI DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE …. Dar asta se vrea… profesorii spun ca sunt pt trend ca doar timpul trece leafa merge nu merita sa te contrazici cu parintii care sunt LA FEL CA ODRASLELE LOR .. zero…. nu poti desființa moda meditatiilor pt ca fiecare face ce vrea cu banii lui….in fine… nimeni nu vrea REZULTATE CORECTE SI PALPABILE… care rezulta din respectarea unor reguli clare de toate partile implicate… si nu ii pasa nimanui de tine asa ca ne batem gura degeaba… cine vrea INVATA cu sau fara profesor, parinte sau bani….
Mai interesant este ca pt o dna profesoara din aceasta tara trista o chinuie intrebarea din titlu, dar intrebarea “cum este cu putinta sa avem cei mai mult analfabeti functionali din UE?”, o lasa rece….
Tocmai asa e posibil, cerand prea mult elevului acesta ajunge sa nu asimileze esentialul!
In principiu, toti, parinti si profesori, au dreptate, fiecare in felul lui. In Franta nu exista “saptamana verde” sau “saptamana altfel” in care copilul sa piarda timpul la scoala. De exemplu, in prima perioada pana la vacanta de toamna, orele de sport au fost inlocuite cu o zi pe saptamana de lectii de navigatie cu barcutele pe lac. In a doua perioada inainte de vacanta de iarna à fost o saptamana la munte. Au schiat, au facut orientare turistica, au invatat sa mearga cu rachetele pe zapada, au studio natura si mediul. A treia perioada au facut tenis de masa in sala de sport. Acum pregatesc bicicletele pentru perioada urmatoare cand vor face educatie rutiera si sport. Bicicletele si echipamentul vor fi verificate de un politist. Toate activitatile au fost sustinute financiar de scoala, de comitetul de parinti, de primarie si inclusiv de elevi, care au facut prajiturele la scoala si le-au vandut in fata scolii. Nu spun ca asa este perfect, doar ca se pot face si altfel incat sa se optimizeze timpul petrecut de copii la scoala si acasa in mod placut si atractiv pentru ei. Acesta este un exemplu trait de noi. Nici aici nu sunt toate scolile la fel… depinde de oamenii locului. Pana la urma, trebuie un sat intreg sa creasca un copil! Si satul asta se pare ca a inteles lucrul asta. Baiatul nostru este in clasa a IV-a si are 11 ani.
Un sistem de învățământ tâmpit că și cei ce comentează de asta votează că boiii tot pe astia
Este o mare greseala ca se compara munca unui adult la slujba/la locul de munca al acestuia cu activitatea unui elev de scoala la ore si cu temele de acasa.
Sunt doua chestiuni total diferite. Elevii NU muncesc la scoala sau facand teme acasa, ci isi dezvolta gandirea, memoria, caracterul etc., se educa si isi asigura baza unei culturi generale (DACA invata).
Cand se compara munca la serviciu a adultului cu efortul de invatare al elevului discutia despre scoala merge in derizoriu.
Dacă programa nu ar fi asa încărcată astfel încât sa nu mai fie ziua și lecția noua predata nu ar mai fi necesar nici aceste teme suplimentare în număr așa mare care presupun un studiu și exersare acasă pentru acoperirea golurilor de la clasa si aprofundarea materiei. Relaxați programa, exersați la clasă mai mult, discutați pe operele predate astfel încât sa înțeleagă și copiii materia predata și cum se aplică/interpretează un text. Rezultatele acestui stil de învățământ se vad de la an la an prin nepromovarea copiiilor de nivel gimnazial, precum si cel liceal, nr de copii care ajung din ce în ce mai mult la psiholog, forțarea părinților sa dedice un buget considerabil atât pentru meditații sau pentru doctori sau sporturi deoarece trebuie sa corectam poziția coloanei de la atâtea kg de manuale+culegeri+caiete de lucru suplimentare pe care trebuie sa le care zi de zi.
Intreg sistemul trebuie reanalizat si adaptat astfel încât sa avem și rezultate bune și sa nu mai încercăm elevii și profesorii.
În momentul acesta solicitam un nivel ridicat de cunoștințe și aplicare a cunoștințelor la examene, dar nu oferim acel nivel la clasă.
Se pregătește terenul pentru reduceri de personal pentru că s+a cam ajuns la fundul sacului, și cum de speciali nu te poți atinge le vor da in cap profesorilor. Bineînțeles ar trebui făcută puțină curățenie, dar vor reduce tocmai din orele din care nu ar trebui să reduca. Din punctul meu de vedere religia nu ar mai trebui predată in scoli. Cine vrea religie să mearga la biserică. De ce să platim si preoți si profesori de religie. Educație sociala, încă o materie inutila.
Aia va doare pe voi! Reducerile de personal…
Programa e incarcata la maxim ptr a avea personalul de lucru. Elevul trebuie sa invete cantitativ nu calitativ! Cat de mult. Tot din toate, ca sa aiba personalul serviciu!
Daa, in loc sa îi ținem cat mai mult în mediul școlar, noi vrem să le dam o gură de oxigen de vreo 10 ore de joc pe telefon sau calculator. Lăsații sa învețe că asta trebuie să facă elevul și studentul, de aicea iasă plus valoarea. Numai la noi vezi treabă asta cu ” saracii elevi”, cum nu pot ei sa ducă rucsacul in spate că le îndoaie spatele. Bai luați exemplu de la Coreea de Sud, când la examen se oprește tara. Părinții își i-au liber de la serviciu, avioanele rămân la sol, trenurile și mașinile nu mai circulă pentru a nu tulbura liniștea elevilor de la examen. Dacă vrem o țară, elevii trebuie puși la munca de a învăța, de a-și iubi tara, de a fi civilizat, de a da buna ziua, conștientiza că numai astfel pot deveni oameni. Da no, trebuie și profesorii și părinții puși la treabă.
Inainte de a da atatea sfaturi invata lb romana. se pare ca sunteti putin certati. Banii pt recuperarea copilului ii dai tu? ai idee cate kg trebuie sa care copilul in spate zilnic? e copil, nu camila! Un copil are programul unui adult ,unde e normalitatea si copilaria ? Pt.ce atatea materii opționale? ca sa aiba si profesorii ore,sa aiba pe ce sa mai ia niste bani in plus? asa cum adultii vin obositi de la serviciu ,asa vin si elevii de la scoala,nu sunt roboti.
Sunt perfect de acord cu dvs.Mai bine ministerul s-ar hotărâ odată cu programa școlară și structurarea anului școlar și ar încheia “experimentele” astea pe care le fac cu acești copii… generații al căror drum este ratat de însuși statul român.Toate acestea nasc generații incompetente care nu vor fi capabile să scoată țara aceasta din hăul in care se află.
Tot în Coreea de Sud este atât cea mai mare rată a suicidului printre adolescenți, cât și cea mai mică rată a natalității la nivel mondial. Apropo, ambele statistici au legătură directă cu nivelurile enorme de stres și concurența acerbă la care sunt expuși copiii și părinții acestora. Nu consider exemplul lor decât în context de a învăța pe contul greșelilor vecinului.
ia pleaca matale Florine direct în Coreea, de Nord și nu te mai întoarce!
oare prostia de ce nu doare? dacă tu ești un tolomac care își pierde vremea pe telefon, asta nu înseamnă că nici copiii noștri nu au o pasiune, un hobby. Al meu face sport, fotbal și inot și ii este greu sa tina pasul cu școala și sportul. de ce nu mergi tu în Coreea dacă e asa bine acolo și ne lași pe noi în pace? crezi ca suferă tara cu un prost mai puțin? îți cumpăr eu bilet, doar sa ma anunți când faci un bine României și pleci.
Problema e că programa școlară e încărcată cu tot felul de opționale: educație socială, educație pentru sănătate, superlative geografice, lectura că abilitate de viață, micii fizicieni etc. Consider cacecsyficient să se facă educație socială un singur an,în clasa a VII-a și să învețe ce este parlamentul, ce înseamnă consiliul județean, cu o diliul local, prefectura etc. Educație pentru sănătate se poate face in cadrul orelor de biologie și de dirigenție. Superlative geografice, la geografie și lectura la ora de limba și literatura. Cica vor sa bage și educație financiară. Aiureli! Înainte să înveți cum să-ți drămuiești banii, trebuie să înveți să-i câștigi. Uite așa, 4 opționale, 4 ore pe săptămână au căzut și elevii au un program mai lejer. Dna Berea a fost tot premianta și bursiera. Oare dumneaei n-a învățat muuuulte ore pe zi că să ajungă unde a ajuns?;
La partea de educatie pt sanatate si cea financiara nu poti sa spui ca sunt inutile. Eu mi-as dorit sa dorit sa am cateva cunostiinte. Nu e nevoie sa memorezi scheme, formule, def. ci sa intelegi conceptele si strategiile cele mai bune. Cui ii datoram ca in Ro, cand clasa muncitoare de rang peste moderat- inalt atinge acest nivel numai face nicio economie? Se vad foarte bine exemplele in jurul nostru : parinti carora asa de bine le merge ca nu mai fac deodata nicio economie, daca au un salariu foarte mare (indif dc domina sotul/sotia sau ambii au) si isi cumpara fara cap orice lucru la preturi exagerate, fara sa cantareasca calitatea lor neaparat, ex. de bicicleta de 7300 lei? (cand deja avea alte 2 perfect functionale si foarte bune), iar copiii invata aceasta tendinta : cer si lucruri oricat de scumpe ar fi.
Pe mine personal, nu m-a invatat din pacate nimeni sa analizez foarte bine orice varianta pe care o am si daca pot face economii, sa o aleg pe cea care imi aduce cele mai multe beneficii. Tocmai din cauza cond in care am trait, am fost fortat sa ma adaptez si sa caut mereu solutii.
La sanatate, numai vorbesc. Copiii de mici trebuie sa deprinda niste norme de sanatate. In prezent inca sunt si studenti de medicina si medici, care nu se spala deloc/ incorect/insuficient. Daca acea clasa de varf a sanatatii are asa o educatie subreda, ce te poti astepta de la restul populatiei si mediocrii? Eu de ex. voiam sa fiu informat mai din timp, tanar ma refer, ca pot avea acces la un vaccin gratuit, care ma va feri de cateva tipuri de cancer, vaccinul HPV mai exact.
As adauga ca ar utile inclusiv lectii de gatit pt copii.
Părinții scăpa de copii platindu le tot felul de meditații inutile. lăsați copiii sa se joace, interziceti-le celularul sau jocurile pe calculator, impinget-i la activități sportive, nu mai dați vina pe școală!
Bravo!
sunt burned ouț de la telefoane și rețele sociale. sa fim serioși, suntem Intr o economie în care competiția a crescut enorm in ultimii ani. daca i cocoloșim, nu vor face nimic. orice copil normal , serios și conștiincios vă desfide cu asemenea supoziții . vreți snowflakes?
Exista Legea 221/2019 pentru modificarea orelor de curs pentru elevi,dar nu are norme metodologice de aplicare.Sindicatele din învățământ nu o sa accepte niciodată scăderea numărului de ore,asta înseamnă ore mai puține pentru profesori.Scoala este pentru binele profesorilor nu binele elevilor.
Nu îi obliga nici un profesor pe copii, e treaba părinților acasă. Temele deja au devenit facultative, depinde de părinți ce
pretenții au la odraslele. . România educată!
În sfârșit un cadru didactic care are curajul sa spună ce încărcătură au de dus copiii in fiecare zi. Prea multe informații la clasa, prea multe teme acasă, prea mult timp acordat memorarii lecțiilor predate la clasa care trebuie reproduse în ziua urmatoare ,ii lasă pe copii fără copilărie.Nu se cere inventarea unui învățământ, acesta se poate prelua
din acele tari în care este eficient.
Parerile sunt impartite. Problema este ca la fiecare ora se preda o lectie noua. Programa este incarcata. Prin urmare, ar trebui in prima ora din saptamana sa predau pe Ion Creanga, a doua ora si a treia sa fac discutii despre opera lui, cu ceea ce au citit acasa elevii, adica o poveste si un fragment din “Amintiri din copilarie”. Sau predau substantivul o ora si ora urmatoare se fac doar exercitii. Iar acasa nu dau mai mult de doua exercitii. Din pacate, este vorba de 6 module pline de lectii si un management prost al timpului. De teme, acasa, este necesar, din nevoia de fixare a cunostintelor si de responsabilizarea elevului.
Părerea nu poate fi deloc împărțită, domnule profesor! Ideea textului este (daca ați inteles-o) ca un copil are 6 ore la scoala, urmând ca, acasă, sa studieze (aici întra învățat lecții și făcut teme pentru a doua zi) încă vreo 4 ore. Întrebarea era, câți adulți vin acasă, după cele 8 ore de munca, și continua aceeași activitate?!
Mai trebuie menționate urmatoarele:
– numărul de ore în clasele de liceu este, frecvent, 7;
– în vacante trebuie umplute caiete/cărți cu teme;
– copilul/tânărul mai are nevoie și de timp pentru joaca, activități creative, sport, socializare, etc. (când?!).
Înainte sa ma contraziceți, va pot spune cât durează temele pe zi pentru nepotică, aflată în clasa a doua, ori câte teme are de făcut în vacanțe.
Domnul ministru (rupt de realitatea învățământului preuniversitar) tot menționează numărul maxim de ore pe care trebuie sa le aloce copilul pentru teme (o ora pentru clasele primare; 2 ore pentru gimnaziu; foarte departe de ceea ce se intampla). De asemenea, nu este de acord cu introducerea de noi materii (de salutat) dar a propus, deja, o serie de discipline opționale (care, în sistemul romanesc de invatamant, vor deveni automat obligatorii…).
Pentru incheiere, o intrebare retorica (intrebarea se poate adresa in cazul multor profesii), soferul de TIR își ia autovehiculul cu el în vacanta?!
Eu, am crezut dle DD ca nu esti un “pacalici”. Dirigintele nu este seful profesorilor unei clase! Dumneata prin rolul asumat, in schimb ( banii, functia) ce va revin trebuie sa va asigurati, ca copiii nostri vor invata suficient la scoala ,incat sa nu fie nevoie de meditatii, lucru in ture ca si adultii, inclusiv in wk, iar la sfarsit de scoala sa poata sa isi gestioneze un parcurs integru al vietii in tara lor. Din multe puncte de vedere ati esuat la fel, ca predecesorii! Scolile din marile orase arata ca niste gherete ceausiste azi, 2025 Cluj Napoca
Eu cred că este necesar și ore de religie și de educație socială…ne “plângem”că sunt stresați copii din cauza religiei sau a educației sociale!dar de stat cu orele pe telefon, laptop,calculator nu sunt stresați?au teme “multe”?dar orele care le pierd pe rețelele sociale nu sunt inutile?sunt tot mai mulți copii care nu mai învață deloc și asta nu este bine deloc
Păi, să fie pregătiți din timp să lucreze „pe plantație”. De ce ar citi ce vor când ajung acasă, de ce s-ar juca, de ce ar face un sport care le place? Nu mai bine fac lucruri care nu îi interesează, doar de frica „bățului”? Sistemul „educațional” pare că e gândit pentru pregăti roboței, nu Oameni.
Este și opinia subsemnatului.
Sa imi aratati un adult care poate atinge energia unui copil !
Sanatatea unui copil sta in activitatea pe care o desfasoara ! Problema nu o reprezinta cele 6 ore de școală sau cele doua ore de teme !
Problema este activitatea pe care parintele o are impreuna cu copilul sau copilul impreuna cu alti copii in timpul ramas !
Daca il lasi isi va consuma energia cu telefonul, calculatorul , televizorul etc !
Ca mare dreptate mai aveți! Hai sa-i îmbolnăvim, mai bine!
Sunt atâtea activități pe care le poate desfășura. Dacă părinții sunt dispuși sa-si aloce din timpul lor, în loc sa stea ei pe telefon și sa le arunce și lor unul, din comoditate.
Solicitarea lor la maxim cu teme nu face decât sa le producă, celor mai mulți dintre ei, repulsie fata de scoala. Ori sa-i îmbolnăvească la propriu.
S-a pus problema asta de nenumarate ori si nu ii pasa nimanui. Si ne miram ca unii copii care chiar isi doresc sa faca tot ce li se cere ajung in depresie, burnout de la varste fragede…sau au ganduri negre!
Da. Și asta fix din cauza școlii! Nu a murit nici un copil din cauza temelor ci a prostiilor de pe Tik Tok. Pe telefon au timp să stea ore întregi, dar ca să facă o temă dau în depresie!
Mai sunt si ore de sport, desen, religie, etc.