Cum e posibil ca Lucian Bode să rămână în Guvern după plagiat și tăcerea față de violența domestică? Explicația: vulnerabilitatea comună cu premierul Ciucă

1.358 de vizualizări
Cristian Pantazi / Foto: Arhiva personală
Lucian Bode și-a plagiat doctoratul, a decis o comisie a Universității Babeș Bolyai, dar PNL îl apără. Lucian Bode a tăcut în scandalul ordinului de restricție al lui Silviu Mănăstire, tace și PNL alături de el. În ciuda protecției mediatice cvasi-totale cumpărate cu banii PNL, cele două scandaluri erodează puternic imaginea partidului care se pretinde liberal și care continuă comedia ”României Educate”. Totuși, Bode pare cimentat pe scaun, deși însuși președintele Iohannis spunea la deschiderea anului universitar că “Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”.

Lucian Bode e al patrulea ministru PNL din guvernul Ciucă implicat într-un scandal de plagiat. Primul a fost Florin Roman, care a demisionat rapid. Al doilea – Sorin Cîmpeanu, și el plecat după ce președintele Iohannis a dat semnalul decisiv. Al treilea e însuși premierul Nicolae Ciucă, care a refuzat să plece din funcție și a început o bătălie în justiție. Bode a ales și el calea instanței, ca și Ciucă.

Premierul e beneficiarul al trucării procesului de repartizare aleatorie a dosarului, prin metoda ”coperta”, după cum a explicat G4Media. Dosarul său a ajuns la un judecător care a fost promovat în mai multe funcții guvernamentale de PNL, formațiunea al cărei președinte este, în prezent, chiar Nicolae Ciucă. Mai mult: până anul trecut, judecătorul Marius Iosif și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, numit în funcție de același Ciucă, au fost membri ai aceleiași Loje Masonice. Judecătorul a anulat toate sesizările de plagiat din dosarul lui Ciucă.

Lucian Bode vrea să scape de acuzațiile de plagiat tot în justiție, iar PNL face zid în jurul lui. Cel puțin pentru moment.

Altfel, o demitere sau remaniere a lui Bode pe motiv de plagiat ar însemna recunoașterea faptului că și premierul Ciucă, afectat de aceeași problemă, trebuie să plece și el. Ceea ce, evident, Nicolae Ciucă nu vrea. Ba, dimpotrivă, premierul luptă acum pentru două mize și mai mari: să păstreze șefia PNL și după ce pleacă de la guvern în mai 2023 și să își asigure postul de candidat la prezidențiale în 2024.

Cu alte cuvinte, Ciucă e legat ombilical deocamdată de Bode prin intermediul aceleiași vulnerabilități: plagiatul academic. Nu poate pleca unul fără celălalt, deși ambii ar trebui să demisioneze urgent pentru a nu slăbi și mai tare funcțiile pe care le dețin și imaginea clasei politice în general.

Articolul complet, pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Niciun proiect nou finanțat din fonduri europene nu e propus de Ministerul Educației pentru 2023, potrivit bugetului pe care Ligia Deca îl consideră “acoperitor” / Politicile și prioritățile instituției – copiate în mare parte din fișa de buget propusă acum un an, sub predecesorul Sorin Cîmpeanu

Fișa de buget aferentă Ministerului Educației, pentru 2023, nu menționează niciun proiect nou finanțat din fonduri europene, pe care această instituție să îl deruleze de anul viitor. Documentul menționează doar…
Vezi articolul

Gradația de merit trebuie regândită, creșterile salariale automate ar trebui limitate, iar salariile pentru diversele grade didactice să fie revizuite – măsuri propuse de OCDE pentru corelarea salariilor cu performanța profesorilor

„România va trebui să stabilească o legătură mai strânsă între promovare, salarizare și performanță”, dacă își dorește ca regulile pentru evoluția în carieră a cadrelor didactice și creșterile salariale planificate…
Vezi articolul

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul

EXCLUSIV Președinta institutului internațional privind frauda academică IRAFPA, în afacerea de plagiat a ministrului Bode, verificată integral doar cu softuri: “Procentul de plagiat identificat cu software nu înseamnă mai nimic” / “Adevărata metodă” e compararea textelor, pe care o pot face doar specialiștii

Programele de detectare a plagiatului ar trebui să aibă un rol limitat investigațiile asupra cazurilor de plagiat și “adevărata metodă constă în compararea textelor asupra cărora planează suspiciuni, iar specialiștii…
Vezi articolul