Mai multe planșe de la admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din București au fost prezentate de candidații din acest an, după cum se arată într-un material Euronews România. Recent, în scandalul admiterii cu rezultate republicate la Mincu, candidații nemulțumiți de note și părinții acestora au depus o plângere la DNA.
Absolvenții de liceu și părinții lor au făcut publice mai multe fotografii cu planșele pe care le-au pregătit în fața profesorilor la proba de admitere din 18 iulie, la o conferință de presă recentă, când o plângere a fost depusă la DNA față de neregulile de la admiterea 2024.
Potrivit acestora, planșe notate cu 5 și 6 au fost reproduse la admiterea în centre universitare din Cluj, Timișoara și Iași și admise cu note peste 9. Mai exact, o planșă notată la „Ion Mincu” cu 4,92 ar fi fost admisă în Iași cu 9,85. O altă planșă respinsă la UAUIM cu 5,04 ar fi admisă la Cluj-Napoca cu 9,21, iar o alta notată în București cu 5,92 – fost admisă la Timișoara cu 7,90.
- De menționat că subiectele și cerințele sunt diferite de la o facultate de arhitectură la alta.
Candidații și părinții sunt nemulțumiți de notele mici după republicarea rezultatelor pe 23 iulie, în urma unei erori tehnice depistate la contestații – după cum susțin reprezentanții Universității „Ion Mincu” din Capitală. Detalii de context, mai jos în articol.
Proba planșelor realizate pe loc de candidat ar putea rămâne singura probă practică pentru candidați la admiterea din 2025 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), după ce ar urma să se renunțe la proba portofoliilor, cu 12 planșe realizate de candidat pentru diverse teme.
Iar asta în contextul în care profesorii de la comisiile de admitere observă în ultimii ani diferențe din ce în ce mai mari între planșele de la proba practică susținută la universitate și planșele pregătite din timp de candidați, a explicat rectorul Moiceanu pentru Edupedu.ro.
- Amintim că circa 70 dintre candidații declarați inițial admiși duminică, 21 iulie, au fost apoi trecuți ca respinși. Au fost peste 730 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere.
- „O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale” – a explicat rectorul Moiceanu despre motivul pentru republicarea rezultatelor marți dimineață, 23 iulie, în ziua în care candidații și-au putut vedea planșele pentru a vedea că notele trecute pe ele corespund cu cele republicate de universitate.
- La o zi după ce Ligia Deca s-a întâlnit la Ministerul Educației cu părinții candidaților nemulțumiți de turnura situației, oficialul și-a trimis corpul de control la Universitatea de Arhitectură.
Miercuri la prânz, 7 august, părinții și candidații nemulțumiți de neregulile de la admiterea din acest an au mers la DNA pentru a depune plângerea cu privire la modul în care au fost notate lucrările candidaților și a fost organizată admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
În același timp, universitatea transmite într-un comunicat că „este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente” și anunță că atunci când va primi rezultatele corpului de control al ministrului Educației, le va face publice.