Cum arată planșele de la admitere Arhitectură București / Trei lucrări notate și picate cu 5 și 6 la „Ion Mincu”, primite la universități din Iași, Cluj și Timișoara cu note de 8 și 9

101.071 de vizualizări
Planșe Admitere Arhitectură / Foto: colaj Edupedu.ro – capturi Youtube.com/ Euronews
Mai multe planșe de la admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității „Ion Mincu” din București au fost prezentate de candidații din acest an, după cum se arată într-un material Euronews România. Recent, în scandalul admiterii cu rezultate republicate la Mincu, candidații nemulțumiți de note și părinții acestora au depus o plângere la DNA.

Absolvenții de liceu și părinții lor au făcut publice mai multe fotografii cu planșele pe care le-au pregătit în fața profesorilor la proba de admitere din 18 iulie, la o conferință de presă recentă, când o plângere a fost depusă la DNA față de neregulile de la admiterea 2024.

Potrivit acestora, planșe notate cu 5 și 6 au fost reproduse la admiterea în centre universitare din Cluj, Timișoara și Iași și admise cu note peste 9. Mai exact, o planșă notată la „Ion Mincu” cu 4,92 ar fi fost admisă în Iași cu 9,85. O altă planșă respinsă la UAUIM cu 5,04 ar fi admisă la Cluj-Napoca cu 9,21, iar o alta notată în București cu 5,92 – fost admisă la Timișoara cu 7,90.

  • De menționat că subiectele și cerințele sunt diferite de la o facultate de arhitectură la alta.

Candidații și părinții sunt nemulțumiți de notele mici după republicarea rezultatelor pe 23 iulie, în urma unei erori tehnice depistate la contestații – după cum susțin reprezentanții Universității „Ion Mincu” din Capitală. Detalii de context, mai jos în articol.

Foto: captură Youtube.com/ Euronews România

Proba planșelor realizate pe loc de candidat ar putea rămâne singura probă practică pentru candidați la admiterea din 2025 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), după ce ar urma să se renunțe la proba portofoliilor, cu 12 planșe realizate de candidat pentru diverse teme.

Iar asta în contextul în care profesorii de la comisiile de admitere observă în ultimii ani diferențe din ce în ce mai mari între planșele de la proba practică susținută la universitate și planșele pregătite din timp de candidați, a explicat rectorul Moiceanu pentru Edupedu.ro.

  • Amintim că circa 70 dintre candidații declarați inițial admiși duminică, 21 iulie, au fost apoi trecuți ca respinși. Au fost peste 730 de candidați care au susținut concurs la Facultatea de Arhitectură a UAUIM în acest an, potrivit tabelului cu rezultatele de la admitere.
  • O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale” – a explicat rectorul Moiceanu despre motivul pentru republicarea rezultatelor marți dimineață, 23 iulie, în ziua în care candidații și-au putut vedea planșele pentru a vedea că notele trecute pe ele corespund cu cele republicate de universitate.
  • La o zi după ce Ligia Deca s-a întâlnit la Ministerul Educației cu părinții candidaților nemulțumiți de turnura situației, oficialul și-a trimis corpul de control la Universitatea de Arhitectură.

Miercuri la prânz, 7 august, părinții și candidații nemulțumiți de neregulile de la admiterea din acest an au mers la DNA pentru a depune plângerea cu privire la modul în care au fost notate lucrările candidaților și a fost organizată admiterea la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

În același timp, universitatea transmite într-un comunicat că „este dreptul legal al acestora de a se adresa prin plângere instituțiilor competente” și anunță că atunci când va primi rezultatele corpului de control al ministrului Educației, le va face publice.

Citește și:
Plângere la DNA după neregulile de la admiterea 2024 la Facultatea de Arhitectură / Conducerea Universității „Ion Mincu” din București anunță că va face publice concluziile raportului de la controlul Ministerului Educației
Admitere la Arhitectură 2025. Proba portofoliului ar putea fi eliminată, spune rectorul Universității „Ion Mincu” din București. Marian Moiceanu: Nu putem controla originea lucrărilor. Fără a face procese de intenție, vedem că există o industrie a portofoliilor cumpărate
Surse: Corpul de control al ministrei Educației, trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de neregulile de la admitere
Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale
Nereguli la admiterea 2024 la Arhitectură, la Universitatea Ion Mincu din București. Rezultatele au fost publicate din nou marți, 23 iulie, după erori informatice la preluarea notelor – UPDATE / Zeci de părinți protestează

14 comments
  1. Saracul Gigi Moaca din seria lui ’68, care a avut ani de zile scola de pregatit vitorii Boboci de la Arhitectura, ce-ar mai “preda” acum?

  2. Probabil că acești tineri nu și-au permis să facă “pregătire pe linia de la Bucale” 🙈😁practica cunoscuta a profesorilor de acolo mai ales pentru cei din provincie și nu numai, adică să faci naveta un an sau doi la “Capetala” să găsești un profesor de acolo pe care să-l atingi săptămânal cu niste bănuți ( pardon voiam să zic să te instruiască in linia de design agreată in buricul tîrgului🤪) Adică nu te trezești tu micul Picasso,sa le strici piața de chiciuri trebuie sa te învețe cum se face o mizerie ca la carte. Dovada superbele clădiri din București și țară din ultimele decenii. Părinții trebuie sa înțeleagă dacă doresc un învățământ cel puțin decent și echitabil trebuie să facă un efort și să se îndrepte spre alte meleaguri, la noi nu e loc fara sa îl umpli pe unul din răsfățații sorții de la arte sau arhitectura de mălai. Pentru maimuțoii aia de profesori dacă nu va mai place ce faceti si singurul motiv pentru care mai veniți e pentru banii aia de la “meditații”, de ce nu plecați lăsați pe alții poate ăia au mai multă vocație.

  3. La Timișoara se da admitere din geometrie descriptiva nu doar desen liber.e irelevant articolul,asa cum ați scris, sunt cerinte diferite

  4. vad ca parintii au devenit experti si in arhitectura, dupa legislatie, fotbal si politica.

    fara suparare, dar plansele astea sunt de 4, max 5..cand o sa dea schita de schita peste ei..noptile nedormite plus alte materii..o sa fie o mare dezmagire…

    cand o sa termine 6 ani de munca si investitii..cand o
    sa fie obligat sa fie “ucenic” vreo 2 ani ca sa isi ia dreptul de semnatura..cand o sa iasa intr o lume si o societate in care se construieste la sfatul meseriasulu si a bugetului, cand o sa viseze la proiecte marete si bienale..o sa se convinga ca presiunea si dorinta parintilor nu e si chemarea lor..

    in fine, mult succes..

    semnat – absolvent mincu 20
    07..ps. am plecat in anul 1 vreo 40 in grupa, iar la final am ajuns vreo 20..din care doar vreo 5 fac arhitectura si reusesc sa traiasca, supravietuiasca…

  5. Vorbiti aici de plansele de mapa de lucrari, pt ca altfel nu mi explic cum se poate “reproduce”aceeasi plansa pt admitere la mai multe facultati din tara … ceea ce este din capul locului o minciuna. La Facultatea de arhitectura din Iasi admiterea e numai pe baza de examn la proba de desen si nu si pe portofoliu de lucrari asa cum e la Mincu. Iar notele puse pe plansele de mai sus sunt corecte, astea nu sunt lucrari de nota 9 nici pe departe. Daca lucrarile postate mai sus sunt dintr-o mapa de lucrari (portofiliu) e bine ca concuretii respectivi sa mai stea un acasa sau sa se orienteze catre altceva. Si domnul Lefter daca nu te pricepi stai naibii in banca ta si nu mai arunca vorbe aiurea. Plansele afisate in vitrina facultatii despre care vorbea cineva mai sus sunt notate pt solutia arhitecturala nicidecum pt valoratia perspectivei … alta Mărie, e facultatea de arhitectura nu de arte plastice! 🙂

  6. @Alex C, tu ești un frustrat?
    Pai copii ăștia nici nu au început, mie îmi arată că acești copii sunt talentați.
    Tu ce pregătire ai de te dai cocoș?

  7. Lucrarile sunt intr-adevar foarte slabe; mi se pare incredibil ca au primit note mai mari in alta parte. Sa speram ca acesti viitori arhitecti vor ajunge macar la un nivel mediu in cei 6 ani petrecuti la facultate. Mult succes.

    1. 1. Din ce postură vorbiți dacă afirmați că lucrările sunt slabe? Sunteți cadru didactic al Universității?
      2. Cerințele au fost diferite de la o facultate la alta. Nu aveau cum trimite aceleași planșe in 2-3 locuri.

      1. La 1., ca neica-nimeni care habar n-are de arhitectură, lucrările astea mi se par de doi lei. Probabil cât au și plătit candidații pe ele pe olx.

        La 2., logic că nu pot fi aceleași planșe. Dacă e portofoliul, cum le-au reprodus? Au fost acceptate copii xerox în celelalte locuri? Dacă sunt cele de la proba de examen, cum au ajuns la alte facultăți? Așa că – basme, ca de obicei.

        PE DE ALTĂ PARTE, înțeleg perfect frustrarea candidaților care au fost admiși apoi respinși. E exact cazul Anei Bărbosu, cu medalia de gât pentru un minut, apoi lăsată fără medalie pentru un truc dovedit mult prea târziu ca greșit folosit. Doar că elevii aceștia nu vor primi o medalie/admitere într-un final. Poate doar dacă vor încerca din nou anul viitor.

        Din punctul ăsta de vedere, universitatea a greșit enorm – trebuia să fie absolut siguri că publică rezultatele verificate și când au descoperit greșeala, să fi găsit o metodă care să nu pedepsească pe cei de bună credință care s-au trezit aruncați de pe liste după ce se terminase perioada de înscriere la majoritatea celorlalte facultăți.

  8. din pacate…. trebuie sa ne uitam la ce pozitie ocupa Facultatile romanesti in topul QS World 1000 si vom intelege cate ceva. Mie mi se pare absurd ca la o facultate sa ti se ceara LA INTRARE competente DE NIVEL AVANSAT. ORIUNDE PE PLANETA TREBUIE SA AI NISTE COMPETENTE OARECARE (MAI ALES DE CREATIVITATE SI DORINTA DE MUNCA) SI APLICI. La FACULTATE te invata ei tot ce trebuie. Mai exact…poti sa fi tabua rasa in materie de computer si sa intri la automatica, tabula rasa de desen si sa intri la arhitectura. Daca esti un elev serios vei invata acolo. Pai asa..ce merite mai au onoratii profesori universitari? doar sa dezvolte ceva ce elevii stiu? poai unde mai este munca de dezvoltare a competentelor?

  9. Lucrările sunt foarte slabe și este surprinzător că au fost supranotate la alte școli de arhitectură din țară. Schițele sunt lucrate, întradevăr, dar reprezintă niște simple copii după niște reviste mai vechi de arhitectură, care arată ca un mix la plezneală. Foarte slabi la capitolul imaginație, acești viitori arhitecți ai Iașului, Clujului și Timișoarei.

    1. Marcel, la examen contează corectitudinea lucrării, nu imaginația autorului.
      Pentru asta fac 6 ani de învățământ superior.
      Din sumedenia de studenți, abia dacă alegi 1-3 persoane buni pentru a fi arhitecți, asta după 6 ani de studii și alți 5-6 ani de muncă.
      Pe ce lume trăiești?
      Dacă sunt copii după reviste ar trebui excluse. Nu subpunctate. Dacă sunt schițe ale unor clădiri existente, ar trebui lăsate și notate.
      Acum aștept un link către revistele alea vechi de arhitectură.

      1. Prin postarea asta incercati sa castigati mila oamenilor care nu stiu cum se desfasoara admiterile la arhitectura. Ce legatura au plansele de la Bucuresti cu admiterile din restul tarii, avand in vedere ca fiecare admitere e diferita. Ce treaba ar avea celelalte facultati sa puncteze admiterea de la Bucuresti.
        Cine nu stie cum functioneaza admiterile la arh. si citesc articolul pentru prima data, ar putea sa-l ia de bun , nu mai scrieti informatii eronate.

    2. Va invit sa va uitati in vitrina facultatii de Arhitectura Mincu unde au cateva lucrari de 7, 8 si 9 expuse ca sa vedeti ca si cei care au intrat au avut o grafica slaba, multe din lucrari nici macar nu sunt aduse in stadiul de hasura. Sunteti cumva din comisie si acest articol a atins o coarda sensibila? Sau v-au intrat toti elevii de la meditatii si nu va intereseaza de ceilalti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați. Ministerul solicită prioritate pentru educatorii, învățătorii și profesorii care vor începe școala fizic pe 8 februarie

Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele…
Vezi articolul

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Robert Schwartz, Deutsche Welle @SuperTeach: În Bavaria au fost angajați acum aproape 800 de profesori suplinitori, suplimentari, pentru a prelua locul unor profesori din grupe de risc care nu pot veni la școală

“În Bavaria au fost angajați acum aproape 800 de profesori suplinitori, suplimentari, pentru a prelua locul unor profesori din grupe de risc care nu pot veni la școală”, a spus…
Vezi articolul