Cum afectează fibromul uterin sarcina?

20.604 vizualizări
Ce este fibromul uterin? Cum se tratează? Ce trebuie făcut în cazul unei sarcini? La aceste întrebări a răspuns Dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog, membru al Societății Europene de Cardiologie și Radiologie Intervențională și șef al Secției de Radiologie Intervențională ARES București.

Vreau să rămân însărcinată, dar am fibrom uterin! Cum îmi poate afecta sarcina?

Fibromul uterin este o tumoră benignă care nu se poate transforma în cancer. Această tumoră este alimentată constant cu sânge și, netratată, va crește în dimensiuni și va provoca o serie de simptome supărătoare și complcații. Dincolo de acestea, fibromul uterin poate pune în pericol o viitoare sarcină. Femeile care își doresc un copil și își plănuiesc viitoarea sarcină dar sunt diagnosticate cu fibrom uterin ar trebui să discute cu un medic specialist în Obstetrică și Ginecologie despre modul în care pot trata această afecțiune. În cele mai multe dintre cazuri, în funcție de mărimea fibromului și localizarea acestuia în uter,  pot surveni complicații în timpul sarcinii. Din acest motiv, este de preferat ca fibroamele să fie tratate înainte ca femeia să rămână însărcinată pentru a elimina cât mai multe riscuri.

 

Cum afectează fibromul uterin sarcina?

Specialiștii sugerează că fibroamele care alterează forma cavității uterine reduc  șansele de a rămâne însărcinată cu până la 70%. Astfel, femeile care își doresc un copil dar au fibrom uterin, sunt sfătuite să trataze fibromul/ fibroamele pentru a îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinate.

În timpul sarcinii, hormonii din corp au rolul de a îngroșa uterul pentru o acomodare cât mai bună a fătului. În majoritatea cazurilor, acest aflux de hormoni cauzează și creșterea fibroamelor. De fapt, unele fibroame pot crește îndeajuns de mari încât pot bloca alimentarea fătului sau vor ocupa mult mai mult spațiu din uter. În oricare dintre cazuri, riscul cel mai semnificativ este AVORTUL SPONTAN.

În același timp, fibromul uterin poate cauza dureri abdominale acute și sângerări, mai ales dacă este poziționat aproape de placentă. În ultimul trimestru de sarcină, femeile cu fibrom au un risc mult mai mare de a dezvolta travaliul prematur, implicit o naștere prematură care poate cauza anumite deficiențe de dezvoltare a copilului.

Dacă perioada sarcinii decurge normal în ciuda prezenței fibromelor, pot să apară complicații în timpul nașterii. De regulă, fibroamele pot determina bebelușul să nu stea în poziție normală, să stea în poziții transversale sau să blocheze progresul travaliului și expulzarea placentei. Acest lucru poate conduce la necesitatea efectuării unei operații de cezariană pentru a evita complicațiile.

Cazurile cele mai complicate pot determina chiar și scoaterea uterului (operatia de histerectomie) dacă, în timpul travaliului, apar hemoragii sau alte complicații.

Cum se tratează fibromul uterin?

Una dintre opțiunile de tratament ar putea fi miomectomia, intervenție chiurgicală care presupune scoaterea fibromului. Unul dintre riscurile cele mai mari ale acestei operații este că, în timp ce fibromul este scos, uterul poate fi cicatrizat, fapt care poate determina ulterior dificultăți de implantare a embrionului.

Un alt risc al acestei intervenții este acela de reapariție a fibromului în decurs de 10 luni de la intervenția chirurgicală; acest lucru se poate întâmpla dacă fibromul nu a fost scos în întregime. De asemenea, această intervenție slăbește pereții uterului, lucru care poate compromite o viitoare sarcină.

Embolizarea fibromului uterin este o procedură intervențională care nu implică tăierea, cicatrizarea uterului sau reapariția fibromului, ceea ce înseamnă că organele reproductive și țesuturile rămân intacte și complet funcționale pentru a vă asigura o viitoare sarcină normală.

Dr Rares Nechifor

”Procedura de embolizare se efectuează fără anestezie generală, are o durata de 30 de minute, iar spitalizarea pacientei este de 24 de ore. Este o soluție nedureroasă și sigură. Practic, se ”taie” alimentarea cu sânge a fibroamelor. Când acestea nu mai sunt hrănite, sunt resorbit. Mai exact, se usucă, scad în dimensiune şi, în final, dispar de tot” potrivit medicului Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională la Centrele Ares.

Dacă ești una dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin și îți dorești să rămâi însărcinată este important să discuți cu medicul tău ginecolog. Fără un tratament adecvat, fibromul uterin îți poate reduce fertilitatea, îți poate afecta întreaga perioadă a sarcinii și nașterea propriu-zisă.

 

Edupedu.ro cu susținerea Centrelor ARES a lansat o secțiune dedicată educației pentru sănătate. Vedeți aici mai multe informații esențiale despre sănătatea inimii, care se derulează în cadrul campaniei “ARES – Educăm inimi” 

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Evaluare clasa a IV-a 2019

Testarea elevilor la ortografie în primul an de gimnaziu, concurs național de scriere și recomandări pentru profesorii de limbă – măsuri propuse de ministrul Educației din Franța pentru „îmbunătățirea stăpânirii” scrisului și cititului

Elevii care intră în primul an de gimnaziu din Franța vor fi testați și la ortografie în cadrul Evaluării Naționale de la clasa a V-a pentru ca profesorii să poată…
Vezi articolul

Revizuirea programei școlare dintr-o perspectivă feministă. De exemplu, informații despre emanciparea femeilor și politica pro-natalistă a regimului Ceaușescu, la istorie – recomandare din Egalitatea de gen în educație. Raport de monitorizare a politicilor publice

Proiect de cercetare pentru revizuirea programei școlare dintr-o perspectivă feministă, module privind egalitatea de gen în pregătirea psihopedagogică a viitorilor profesori, formarea responsabililor cu egalitatea de șanse din școli, inființarea…
Vezi articolul

Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare din Legea 153/2017, potrivit Ministerului Educației – document / Un profesor debutant are 2.400 de lei net pe lună

Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare, conform unui răspuns al Ministerului Educației pentru Prefectura județului Hunedoara, document obținut de Edupedu.ro. Luând în calcul creșterea…
Vezi articolul