Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a avut pe masă cazul de nepotism de la Olimpiada Națională de Muzică, semnalat de mai mulți profesori participanți la competiție. Asta arată un document primit la redacție după publicarea articolului în care am scris despre cum profesorul de muzică Cristian Petrișor a făcut parte din comisia de evaluare care l-a notat pe fiul său, înscris în competiție. Ce a făcut ISMB când a aflat de caz? Le-a transmis celor care au sesizat că nu era treaba lor și că vicepreședintele comisiei ar fi trebuit să gestioneze situația, după care nu a mai luat nicio măsură.
Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Vlad Drinceanu, cel care a aprobat componența comisiei de organizare a Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, și a subcomisiilor de la această competiție, semnează din partea ISMB răspunsul dat profesorilor. În răspunsul consultat de Edupedu.ro, Drinceanu practic ignoră cele semnalate și pasează responsabilitatea fără să facă o anchetă, fără să cerceteze cazul și fără să ia măsuri.
Că nu a fost luată nicio măsură și că nicio anchetă nu a fost declanșată – acestea au fost confirmate de inspectorul școlar general adjunct al ISMB, Teodora Bentz, cea care a fost președintele comisiei de organizare la această fază a olimpiadei pe București. Aceasta a declarat că la ISMB a fost semnalat cazul de nepotism al profesorului Cristian Petrișor, dar le reproșa profesorilor care au făcut reclamația că de ce nu au reacționat în timpul competiției și au făcut memoriul la câteva zile după ce s-a întâmplat jurizarea. În plus, Bentz a reacționat instituțional abia săptămâna trecută, când a fost întrebată de Edupedu.ro despre caz, abia atunci spunând că a început să ceară „note de relații” de la cei implicați în evaluare și organizare.
- Amintim că Inspectoratul Școlar al Municipiului București fusese sesizat despre încălcarea regulamentului la aproximativ trei săptămâni de la probele din ziua de 7 martie, după cum a declarat Teodora Bentz pentru Edupedu.ro.
În răspunsul primit de profesori, șeful ISMB Vlad Drinceanu citează din Regulamentul specific de organizare şi desfăşurare și lasă de înțeles că vicepreședintele subcomisiei se ocupă de buna desfășurare a concursului și că nu este în atribuțiile celor doi profesori membri care au sesizat să reclame eventualele nereguli sau încălcări de regulament ori metodologie-cadru.
”Conform art. 19, din Regulamentul specific de Organizare și Desfășurare a Olimpiadei Naționale de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale, vicepreședinții subcomisiilor ”îndeplinesc și următoarele atribuții specifice: a) răspund de corectitudinea desfăşurării concursului şi a evaluării probelor de concurs din subcomisii; b) coordonează activitatea de evaluare a lucrărilor din subcomisii; c) decid, după consultarea cu preşedintele (…) cu privire la criteriile de evaluare, menite să asigure calitatea şi corectitudinea aprecierii şi notării lucrărilor/ evoluţiei concurenţilor””, scrie în răspunsul ISMB de după sesizarea profesorilor.
La fel ca Teodora Bentz, și inspectorul școlar general Vlad Drinceanu lasă de înțeles în răspuns că vina aparține profesorilor reclamanți, care ar fi trebuit să semnaleze nepotismul în ziua olimpiadei, nu după. Drinceanu scrie că ”pe parcursul desfășurării olimpiadei, președintele executiv nu a fost contactat în vederea semnalării unor probleme privind corectitudinea desfășurării concursului sau evaluării probelor de concurs”.
”La finalul concursului, secretarul comisiei a predat organizatorilor mapa cu rezultatele finale asumate prin semnătură de către toți membrii juriului”, mai scrie în răspunsul ISMB.
Contactat de Edupedu.ro, Vlad Drinceanu nu a răspuns niciunui apel telefonic sau mesaj.
Coordonatorul la nivel național al olimpiadelor și concursurilor, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru, a declarat pentru Edupedu.ro că Ministerul Educației nu a fost informat despre cazul de nepotism al profesorului de muzică Cristian Petrișor, de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București. Dar, a precizat demnitarul, în astfel de cazuri o comisie de cercetare ar fi trebuit să fie făcută, la nivel de inspectorat școlar.
„Conform regulamentului, fiecare membru din comisia de concurs trebuia să completeze o declarație prin care declara ca nu are rude în concurs. Fiind vorba de etapa zonală, responsabilitatea pentru solicitarea acestei declarații revine președintelui comisiei județene, numit de către inspectorul școlar general. (…) La noi la minister nu a ajuns o astfel de sesizare”, a precizat Lixandru.
Întrebat „în acest caz, ce sancțiuni ar exista după ce notarea comisiei în care profesorul și-a evaluat propriul fiu a fost viciată?”, Florian Lixandru a spus că „în mod normal, se face o comisie de cercetare a presupuselor abateri săvârșite atât de membrul comisiei, cât și pentru președintele comisiei”. „Sancțiunile pot varia, de la avertisment pana la interdicția de a mai participa pe viitor în comisii sau chiar diminuarea salariului conform statutului personalului didactic”, a continuat el.
Profesorii care au sesizat neregula spun că au semnalat incompatibilitatea, dar că au fost combătuți de alți profesori din comisie și de cel vizat de acuzații
Întrebat de Edupedu.ro dacă a sesizat sau nu, pe loc, incompatibilitatea respectivă, atunci când și-a dat seama de ea, unul din profesorii din comisia de evaluare care s-au adresat apoi ISMB și Ministerului Educației spune că ”da, am ridicat problema pe loc”.
”Apoi ne-am gândit să îi credem pe cuvânt (n. red. pe ceilalți membri din comisie) atât timp cât Petrișor Cristian și restul susțineau că la această fază (n. red. zonală) nu se aplică prevederea legată de semnarea declarațiilor pe propria răspundere că nu avem rude în concurs, iar nimeni nu ne-a spus să semnăm astfel de hârtii. Este în regulament o trimitere la metodologie, dar nu am avut metodologia la îndemână ca să le arătăm exact articolul. Și chiar și așa, este destul de stufoasă și nu o poți parcurge când trebuie să asculți elevii de evaluat, trebuie să fii atent ca să poți să jurizezi. Deci metodologia am căutat-o ulterior și, în momentul în care am realizat, am făcut plângere”, a spus unul dintre profesorii avertizori pentru Edupedu.ro.
Context. Profesorul de muzică Cristian Petrișor, de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din București, a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, pentru clasele III-VIII, susținută între 7 și 10 martie, în condițiile în care fiul său, elev pe care îl și pregătește la clasă, a participat la această competiție, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Regulamentul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale interzice acest lucru. Contactat pentru un punct de vedere, profesorul care a fost în comisia care l-a evaluat și pe fiul său spune că „nu era nicio încălcare a regulamentului” și că nu avea ce să facă, dacă a primit hârtie de la inspectorat să se prezinte la comisie.
Atât inspectoratul școlar București, cât și Ministerul Educației ar fi fost sesizate de mai mulți profesori, despre incident. Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru a declarat că nu știa de situație, iar inspectoarea școlară generală adjunctă de la ISMB, Teodora Bentz, președintă de comisie la Olimpiada de Muzică, a declarat că a primit sesizare mai demult. Procedura de verificare a fost declanșată abia acum, când Bentz a fost contactată de Edupedu.ro.
Foto: © Miklmakmagnitka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.