Cum a modelat un alfabet vechi de 1.600 de ani identitatea armeană – reportaj BBC / „Mashtots a conceput alfabetul pentru ca acesta să poată fi folosit la traducerea Bibliei în armeană”

205 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Alfabetul armean nu este doar un sistem de scriere: este, de asemenea, un sistem numeric utilizat pentru calcule matematice și pentru înregistrarea datelor calendaristice, precum și un motiv de mândrie națională, transmite BBC într-un reportaj, scrie G4Media.ro.

Era o dimineață de toamnă târzie când am pornit din Erevan, capitala Armeniei. După ce am condus timp de aproximativ o jumătate de oră prin munții Armeniei, șoferul a oprit mașina, iar Sofya Hakobyan, ghidul meu, mi-a făcut semn să cobor din vehicul.

În stânga mea, masivul înzăpezit, cu patru vârfuri, al Muntelui Aragats se zărea în depărtare, cu contururile sale indistincte în soarele cețos. De la marginea autostrăzii se întindeau terenuri ierboase până la baza celui mai înalt munte din Armenia. Peisajul părea dezolant – o întindere de pământuri înalte de culoare maro-nisipoasă, bătute de vânt și presărate cu tufișuri ofilite – dar câteva sculpturi de piatră de dimensiuni umane amplasate pe pantele blânde dădeau o notă misterioasă întinderii dezolante.

„Ne aflăm în Parcul Alfabet. Acesta a fost construit în 2005 pentru a marca cea de-a 1.600-a aniversare a alfabetului nostru armean”, a declarat Hakobyan.

Statuile, sculptate în piatră de culoare roz stins, galben pastel și negru deschis, erau gravate cu flori și simboluri. Unele dintre ele erau în grupuri, altele erau în poziții solitare, iar Hakobyan m-a condus spre o statuie în formă de U cu o floare delicată în partea dreaptă jos. „Acesta este «A»-ul nostru armean cu majuscule”, a spus ea cu o mișcare amplă a mâinii.

„Ceea ce vedeți în jurul nostru sunt celelalte litere ale alfabetului nostru, care a fost inventat de acel om – Mesrop Mashtots – [cu puțin mai mult de] 1.600 de ani în urmă.”

I-am urmat privirea până la o sculptură impunătoare a unui bătrân cu barbă. Înfășurată într-o haină vaporoasă, statuia roz, mai mare decât natura, avea expresia unui ascet: liniștită și ușor blazată. Mi-am amintit de acest bărbat. Cu două zile în urmă, îi văzusem statuia la intrarea în Matenadaran.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și copiii de grădiniță refugiați din Ucraina au pregătite 360 de locuri în școli din Timiș unde se studiază ucraineana ca limbă maternă, anunță Inspectoratul Şcolar Judeţean. Inspectorul Marin Popescu: Sunt foarte mulţi copii de grădiniţă

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat, miercuri, că au fost identificate şi pregătite 360 de locuri în unităţi de învăţământ din opt localităţi din judeţ, unde…
Vezi articolul

Mai multe organizații civice protestează față de invitarea lui Petre Roman și a lui Teodor Brateș la o conferință la Facultatea de Filosofie: Este inadmisibilă transformarea mediului academic într-o tribună a imposturii morale

Mai multe organizații civice au transmis marți un comunicat de protest față de invitarea lui Petre Roman, primul premier post-decembrist, și a lui Teodor Brateș, fost redactor-șef al TVR în…
Vezi articolul

Elevii din mediul rural i-au cerut ministrului David să revizuiască educația civică și sistemul de decontare a transportului spre școală, plus să existe o corelare mai bună între discipline și Masa caldă să fie extinsă la nivel național / Formarea profesorilor în domeniul educației digitale și a gândirii critice – o altă cerință

Reprezentanții Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision România au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, să revizuiască sistemul de decontare a transportului, să finanțeze alocarea de autobuze școlare în…
Vezi articolul