Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scrie G4Media.ro.
Ce a declarat Marian Neacșu la ieșirea de la negocierile, la care a fost șeful echipei guvernamentale, cu reprezentanții FSLI și FSE Spiru Haret, pe revendicările personalului din școli aflat în grevă generală din 22 mai: ”Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”.
Guvernul și Parlamentul, creșteri de salarii și sporuri pe bandă rulantă:
– Martie 2023: Toți bugetarii care lucrează cu fonduri europene au primit sporuri printr-o Ordonanță de urgență a guvernului Ciucă. Vezi aici detalii
– Mai 2023: Parlamentul a votat salarii cu până la 50% mai mari și creșterea numărului de angajați la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de salarii. Detalii aici
– Martie 2023: Parlamentul a votat acordarea unui spor la salariu de 25% pentru angajații Agenției Naționale de Integritate (ANI) pentru presupusă suprasolicitare neuropsihică. USR a atacat legea la CCR, care a declarat-o neconstituțională
– Aprilie 2023: Magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani. CItește aici mai multe detalii
– Martie 2023: Parlamentul a votat creșteri de salarii pentru angajații de la Academia de Științe Agricole și Silvice, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Citește aici mai multe detalii
Ce prevede PNRR pe acest capitol:
Reforma 4. Dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar în sectorul public
Una dintre măsurile prevăzute în Programul de Guvernare 2020-2024 constă în demararea unei ample evaluări a criteriilor care stau la baza salarizării în sistemul public, ca o condiție esențială a îmbunătățirii cadrului legislativ (Legea nr.153/2017). În acest sens, criterii precum complexitatea muncii trebuie evaluate, în mod obiectiv, fiind necesare corelări între muncă și nivelul de salarizare din sistemul public.
Obiectivul general al reformei sistemului public de salarizare vizează asigurarea unei politici de salarizare echitabile și sustenabile prin eliminarea discrepanțelor salariale existente în prezent în sistemul bugetar, restabilirea ierarhiilor funcțiilor în cadrul domeniilor de activitate, precum și între domenii de activitate, revizuirea sistemului de acordare a sporurilor, precum și instituirea unui sistem de stimulare a performanței.
În cadrul acestei reforme se vor desfășura următoarele acțiuni specifice:
(1) Realizarea unei evaluări globale a impactului Legii privind salarizarea unitară, inclusiv a unei evaluări a impactului fiscal al noii legi (până la 31 martie 2022);
(2) Adoptarea și intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară) (până la 30 iunie 2023).
Cine este Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului:
Cel care a negociat din partea premierului viitorul școlii, cu sindicatele, Marian Neacșu este singurul condamnat penal din echipa lui Ciucă, la 6 luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Premierul Ciucă nu a menționat nicio „condiționalitate PNRR“
Premierul Nicolae Ciucă le-a spus reprezentanților elevilor și părinților (pe care a încercat să-i învrăjbească față de profesori, după cum a declarat și liderul sindical Marius Nistor), că nu este înțeles de sindicatele din educație și că nici nu are cum să dea salarii mai mari angajaților din învățământ nu din cauza vreunui deficit bugetar sau a constrângerilor financiare, ci pentru un motiv mai degrabă etic. Nicolae Ciucă a spus că o majorare salarială în Educație a crea o inechitate pe care ar trebui apoi să o rezolve prin noua lege a salarizării.
„În momentul de față, dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege, pentru că asta este, este jalon PNRR și se va numi legea unitară a salarizării“, a declarat Nicolae Ciucă la consultările cu reprezentanții CNE și cei ai FNP.
10 comments
Grevă generală .
Se pare că suntem considerați asistați sociali. Daca noi nu ne ținem fermi pe poziție, înseamnă că ne merităm soarta. Sindicatele trebuie să spună nu tuturor jignirilor ce se aduc cadrelor didactice,fie prin vorbe , fie prin acțiuni. Acum e momentul sa obținem ce vrem. Cu cât suntem mai mulți cu atât vom reuși. .Ar trebui să strângem rândurile și să dăm dovadă de coloana vertebrala și să nu mai lăsăm pe nimeni sa ne calce în picioare.
Acest Marian Neacsu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte la 6 luni de inchisoare cu suspendare, pentru ca si-a angajat nelegal copilul la biroul sau de parlamentar.
Alt secretar general al guvernului nu s-a gasit ? Cine este demn si corect nu poate ocupa un astfel de post.
Rusine, minte pe fata !
Dar de ce sunt bani pentru judecatori? S-a aprobat de curand cresterea salariilor magistratilor cu 25%, care se aplica retoactiv pe ultimii 5 ani. Chiar asa ne mint pe toti? Pai magistrații cu salarii de 5000 de euro/luna nu erau la maximul grilei? Cine face grilele astea?
Părinți, profesori, elevi și sindicaliști din învățământ, susțineți greva pentru a stopa plecarea tinerilor la munca de jos în țările din Europa. Dați posibilitatea Școlii românești să producă specialiștii de altădată, altfel, atât viitorul tinerilor noștri este compromis cât și viitorul nostru ca națiune!
Budai nici nu s-a apucat sa faca grilele pentru legea salarizarii, nici macar nu-l incurcam.
PNRR a inceput anul trecut si au fost acordate alte mariri de salarii pe langa cele de anul acesta. Fix la profesori nu se poate pentru ca sunt prioritari.
Avem demnitate si nu vindem pe 2 arginti.
Auzi ce ne spune acest politician ‘redefinirea demnitatii profesorilor’.
De ce au stat 4 ore pentru cea mai mare palma primita? Cum asigura siguranta in scoli pentru elevi si profesori?
Dupa ziua de astazi vor fi mai multi profesori nemultumiti.
Multumim pentru rezumat! Ne mint pe fata!
Nu suntem asistati sociali!
MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE.
Aviz ”liderilor” care ar încerca să o dea la întors. Rămâneți singuri. Nu vă jucați cu focul!
Daca acum nu rezistam inseamna ca nu dam dovada de competente profesionale! O greva generala nu se obtine usor, si atunci e momentul sa nu cedam ! Trebuie sa ni se solutioneze toate cererile!