Cum a luat șpagă 3.000 de euro fostul șef al Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, ca să „rezolve un Bacalaureat” anul trecut / Instanța: Cel care a dat mita a primit între ciorne subiectele rezolvate la română, matematică și biologie / Pășcan a numit în comisia de examen și la supraveghere profesori care au ajutat candidații să fraudeze examenul

18.231 de vizualizări
Foto: ISJ Mureș
Sabin Gavril Pășcan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș în perioada 19 ianuarie 2021-3 august 2023, a cerut mită 3.000 de euro de la un bărbat pe care l-a întâlnit la un eveniment artistic, pentru a frauda examenul de bacalaureat. Toată acțiunea a fost premeditată, planificată și pusă în practică de Pășcan, care și-a încălcat toate sarcinile de serviciu, notează procurorii, numind în comisii și la supraveghere cadre didactice care l-au ajutat pe cel care a dat șpaga să ia examenul. Suma de 3.000 de euro a fost stabilită în timp ce Pășcan și bărbatul respectiv erau într-un magazin de bricolaj, la ieșirea din Târgu Mureș, potrivit acordului de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, încheiat de cel care a dat șpaga.

Instanța i-a acceptat demersul celui acuzat de dare de mită, de recunoaștere a vinovăției, și l-a condamnat la 1 an și 4 luni cu suspendare, plus 80 de ore de muncă în folosul comunității la primărie sau spital și un termen de supraveghere de 2 ani. Toate aceste detalii apar în dispozitivul hotărârii 127/2023 din 05.10.2023 pronunțată de Tribunalul Mureș, consultat de Edupedu.ro.

Prima întâlnire a celui care a dat șpaga cu Pășcan a fost la un eveniment artistic, în ianuarie 2023, conform hotărârii instanței. Cel care avea să îi dea mită 6 luni mai târziu, ca să poată trece examenul de bacalaureat l-a fi întrebat pe Pășcan „dacă poate să rezolve și un bacalaureat”, după ce l-a auzit pe șeful ISJ Mureș de la acea vreme vorbind cu o altă persoană că „orice se poate rezolva”, notează instanța.

În cursul lunii ianuarie 2023, cu ocazia organizării unui eveniment artistic, inculpatul (n.red. cel care a dat șpaga) îl cunoaște pe Sabin Gavril Pășcan – inspector școlar general, în cadrul ISJ Mureș, potrivit acordului de recunoștere a vinovăției semnat pe 28 iulie 2023, încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Tg. Mureş și cel care a dat mita.

„Cu această ocazie auzindu-l pe acesta în timp ce purta o discuție cu un alt domn, spunându-i că dacă evenimentul se va încheia cu bine ”orice se poate rezolva”, numitul care nu avea examenul de bacalaureat absolvit, l-a întrebat pe inspectorul școlar general Sabin Pășcan dacă se poate rezolva și un bacalaureat, răspunsul fiind pozitiv.

Ulterior, în cursul lunii februarie 2023 numitul a participat la un alt eveniment organizat tot de Inspectoratul Școlar Județean Mureș ocazie cu care a discutat din nou cu numitul Sabin Pășcan despre acest subiect, numitul Pășcan spunându-i să-l caute pentru a putea rezolva sau stabili detaliile promovării examenului de bacalaureat cam cu două săptămâni înainte de examen.

Ulterior, inculpatul o cunoaște pe o femeie, rudă cu inspectorul școlar general Pășcan și împreună stabilesc o întâlnire cu acesta, potrivit instanței. Întâlnirea a avut loc cu aproximativ două săptămâni înainte de a începe sesiunea de bacalaureat, în incinta magazinului Dedeman situat la ieșire din Targu Mureș spre Sighișoara. Acolo inculpatul (n.red care voia să „rezolve bacalaureatul”) a mers însoțit, conform hotărârii instanței.

Șpăgile vehiculate în Târgu Mureș pentru a lua bacul erau de 10.000-15.000 de euro

S-au întâlnit cu Sabin Pășcan, iar in urma discuțiilor, acesta i-a comunicat inculpatului că îl poate ajuta în schimbul unei atenții. Inculpatul i-a spus lui Sabin Pășcan că, dacă este vorba de suma de 10.000 sau 15.000 euro cum se vehiculează în oraș, nu își poate permite această sumă. Numitul Sabin Pășcan i-a spus inculpatului că nu este vorba de o astfel de sumă și i-a cerut să facă el o ofertă.

În aceste împrejurări inculpatul i-a comunicat că suma de care dispune este de 3.000 euro. Acesta i-a răspuns că este bine și că urmează să vorbească ulterior despre modalitatea de remitere a acestei sume si modalitatea de rezolvare a examenului de bacalaureat”, notează instanța în hotărâre.

Pregătirile pentru fraudarea bacalaureatului au început cu patru zile înainte de proba scrisă la Limba română

Potrivit calendarului oficial de Bacalaureat 2023, proba scrisă la Limba și literatura română a avut loc pe 26 iunie, la ora 9:00.

Cu patru zile înainte, „în data de 22.06.2023 inculpatul a fost contactat telefonic o rudă a lui Pășcan, ocazie cu care aceasta i-a relatat că vineri 23.06.2023, se va întâlni în Târgu Mureș și că trebuie sa îi ducă suma de 3000 euro. Inculpatul s-a prezentat la domiciliul numitei și i-am remis suma de 3000 de euro. După ce s-a întors de la Targu Mureș, inculpatul a fost contactat telefonic de fiica acesteia, care i-a comunicat că trebuie să se întâlnească. Cele două femei au venit la locuința inculpatului cu mașina. Din autoturismul cu care acestea au venit a coborât doar una dintre ele, care i-a explicat inculpatului metoda prin care va fi ajutat la promovarea examenului de bacalaureat.

Metoda explicată consta în primirea între ciorne a subiectelor rezolvate pe care el trebuia să le transcrie pe foaia de examen. În această modalitate inculpatul a fost ajutat la următoarele materii: română, matematică și biologie, promovând examenul de bacalaureat.

Subiectele și baremele ale căror rezolvări au fost primite de inculpat pot fi descărcate de aici pentru Limba română, Matematică și Biologie.

Pășcan a numit în comisii și la supraveghere profesori care i-au ajutat pe candidați să fraudeze bacalaureatul

Acuzarea a arătat că s-a probat faptul că numitul Pășcan Sabin Gavril, inspector școlar general în cadrul ISJ Mureș avea atribuții în ceea ce privește organizarea/coordonarea/asigurarea bunei desfășurări a examenului de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2023, atribuții pe care nu și le-a respectat având un comportament contrar acestor atribuții stabilind persoanele care vor face parte din comisiile de examen/ de supraveghere să fie cele care vor ajuta candidații la fraudarea examenului de bacalaureat.

Analizând întregul ansamblu probator administrat în prezenta cauză s-a constatat faptul că inculpatul a comis fapta de care este acuzat, recunoscând comiterea acesteia încă de la momentul audierii în calitate de martor în prezenta cauză, poziție procesuală menținută și cu ocazia audierilor în calitate de suspect și inculpat. Având în vedere cele expuse, s-a reţinut că săvârşirea infracțiunii reținute în sarcina inculpatului și vinovăția (sub forma intenției directe) acestuia sunt dovedite dincolo de orice dubiu”, conform hotărârii Tribunalului Mureș.

Reamintim, pe 3 august 2023 șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Sabin Pășcan, membru PSD, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită și instigare la abuz în serviciu.

Procurorii DNA scria atunci într-un comunicat de presă că „În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, în calitatea menționată mai sus, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfășurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.
În același context, inspectorul general școlar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

În data de 14 martie 2023, suspectul Pășcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui școlar de la o unitate de învățământ la alta, ar fi pretins părinților acestuia (soliști de muzică populară) susținerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceștia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susținut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soți.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”.

Cu o zi înainte de acest comunicat, șeful Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia: Nu doresc să mai continui pe funcția de inspector general, spunea acesta, și preciza că demisia nu avea legătură cu descinderile DNA din 25 iulie 2023. Întrebat despre percheziții, acesta spunea la acel moment: „Nu știm despre ce este vorba. Urmează să aflăm și noi despre ce este vorba”.


10 comments
  1. Și gândiți-vă că arătarea asta este în prezent profesor la un liceu de prestigiu din Târgu Mures.

  2. Am plecat din invatamant anul trecut pentru ca nu mai suport ceea ce vad in sistem..directorii, inspectorii..peste tot aranjamente, spaga, coruptie, mizerie…apoi la clasa multi copii care vin degeaba la scoala si pt care dirigintii si directorii ne ard doar sa dam note bune…Asa nu se mai poate, nu mai este invatamant…este haos,gasca de corupti pe viata…
    sa nu ne miram ca tara asta va disparea …

  3. Daca s-ar investiga si matrapazlacurile de la pretransfer si detasari in asa-zisul interes, mai degraba dezinteres, v-ati cruci. Dar se stie.
    Cum sunt luate locurile de catre spagari cu interventii la cei dedicati din inspectorate.
    Pe nimeni nu mai interesează sa aiba oameni cu competenta ci doar sa isi ia spaga si aia sa se faca ca muncesc.
    Asa ca nimic nou cand pica astia. I s-a interzis cumva dreptul de a profesa? Nu. Mare chestie. Ramane si cu banii.

  4. Amuzant cît de bine, cît de profesionist se descurcă procurii cu infractorii mărunți din diverse domenii, dar îi lovește brusc damblaua și uitarea cînd au de a face cu balene ca varanul ori bunicuța.

  5. A primit cu suspendare și munca în folosul comunității?Pai e liber la fraudă,neamule!!Credeam ca măcar interdicție în învățământ pe viata va primi dar daca e doar cu suspendare,nu e mare lucru!Parfum!

  6. Toată lumea știe ce se face și cum se face!!Peste tot se fac astfel de șmecherii trebuie sa dai banul.Atat.De asta nici nu mai învață și se fac doar ca învață, vin la școală și fac presiuni asupra profesorului sa aibă note mari și apoi plătesc frumușel pentru notă de la bacalaureat,3000 de euro este o suma pe care oricine o poate avea,și apoi o ia înaintea unuia care a învățat cu adevărat. La liceele tehnologice au 10 pe banda rulanta și dacă le dai note mai mici dirigintele de la clasa vine și face scandal,directorul face scandal ca de ce la dai 4 sau doar un 5.Auzi?!doar 5!!Și ei nici de 5 nu sunt.
    Apoi se duc și își cumpără bacalaureatul,prin dirigintele de la clasa în colaborare cu directorii.
    Simplu.

  7. Pușcărie pe viata pentru ce a făcut!Asta merită. Cum a ajuns acolo?Cine l-a pus?
    De el se știe dar sunt peste tot astfel de cazuri.
    La simulări se decide cine va merge mai departe și cine nu.De aceea mulți profesori ii lăsa să copieze ,mai ales la liceele cu nivel slab apoi fac ei o evaluare separată, neoficială și ii triază.In acest triaj sunt băgați și cei care au bani pentru ca altfel cum reuseste unul care a luat 4 sau 5 la EN sa ia 8 sau mai mult la Bacalaureat?Plătește examenul!Se știe. Toată lumea știe cât de corupt este sistemul și toți închid ochii de aceea și a ajuns la acest nivel.
    Poveștile cu:Crede și vei reuși! sunt pentru creduli si pentru low IQ.Adevărul este ca trebuie sa înveți și dacă nu ai cu ce sa înveți nu vad cum ai reuși sa iei o nota asa mare.Cum sa ia unul care nu a luat 5 la EN (deci materia de clasele 5-8 nu o știe!!!) și la bacalaureat a reușit să ia 6,7,8 etc?!?Cum?!
    Toate liceele ar trebui monitorizate și de AI.Cred ca AI ar fi cea mai impartială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Orban către miniștri, în prima ședință de guvern: Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple. Aștept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcții

“Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple, păstrați doar oamenii competenți”, le-a transmis premierul Ludovic Orban miniștrilor săi, în declarația susținută la începutul primei ședințe de guvern.…
Vezi articolul