Cum a fost fraudat Bacalaureatul în 2022 la un liceu din Mehedinți. Membrii comisiei au oprit temporar camerele video, pentru a da candidaților cu care aveau înțelegeri rezolvările subiectelor / O persoană a fost reținută pentru 24 de ore, potrivit DIICOT

1.988 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți și procurorii D.I.I.C.O.T. Mehedinți au efectuat, pe 26 iulie, 9 percheziții, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, potrivit unui comunicat DIICOT.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate 10 telefoane mobile, un laptop, 9.000 de euro, 2.600 de lei, precum și mai multe bunuri folosite la activitatea infracțională.

În acest caz au fost audiați 8 suspecți, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea unui inculpat pentru 24 de ore și luarea măsurii controlului judiciar față de cinci inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile.

Acuzațiile aduse: 

-„săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, perturbarea -funcționării sistemelor informatice, 

– divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, 

-luare de mită, 

-dare de mită, 

-trafic de influență, 

-cumpărare de influență, 

-folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și omisiunea sesizării.”

Din cercetări a reieșit că, la nivelul unei instituții, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat în scopul fraudării examenului de bacalaureat, sesiunea august –septembrie 2022, conform DIICOT. 

Cum au acționat persoanele suspectate

În acest sens, s-ar fi acționat asupra sistemului de supraveghere video amplasat pe holurile centrului de examen, în toate cele trei zile ale probelor, prin oprirea acestora, cu caracter temporar, la diferite intervale de timp, moment în care membrii comisiei, împreună cu liderul grupului infracțional, ar fi furnizat candidaților cu care aveau înțelegeri, rezolvările subiectelor de examen.

Au supravegheat modalitatea în care aceștia au redactat lucrările astfel încât să nu fie surprinși având asupra lor soluțiile, au intervenit asupra sistemului de supraveghere video și/sau au înlesnit aceste operațiuni.

La sediul  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au fost conduși pentru audieri 8 suspecți.

Ulterior, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea unui inculpat pentru 24 de ore și luarea măsurii controlului judiciar față de cinci inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile.

Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mehedinți, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului reținut.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, conform DIICOT.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daria Hărăbor, studentă la Harvard, într-un mesaj către elevii de la Naționala de Astronomie: Punctajele de la olimpiadă nu arată care dintre voi este cel mai inteligent, care este cel mai pasionat sau care ar trebui să continue o carieră pe acest domeniu. Eu le văd ca pe un kilometraj care îți arată cât de departe ai ajuns

Daria Hărăbor, studentă la Harvard, a spus elevilor prezenți la festivitatea de premiere de la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică 2024 faptul că punctajele obținute „nu arată care dintre…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul

VIDEO “Fă-o pentru mine! Vreau să am încredere în educația pe care o primesc. Ies la vot pentru că nu mai vreau să ies în stradă.” Elevi de liceu îndeamnă tinerii să meargă la vot pe 26 mai

Mai mulți elevi de liceu s-au implicat în campanii pro vot pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, demersurile fiind organizate de diverse organizații pe paginile de socializare. Consiliile elevilor din…
Vezi articolul

Piesa “Zonă minată”, a Teatrului pentru copii “Gong” din Sibiu, în premieră la Festivalul Național de Teatru din București / Dramaturgul Mihaela Michailov: Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu va prezenta joi premiera spectacolului “Zonă minată” în regia Simonei Ţăruş, la Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de…
Vezi articolul
Mircea Miclea / Sursa foto: Ciprian Hord

VIDEO Mircea Miclea, despre cum se definește succesul învățării: Dacă eu la școală primesc o notă mare pentru că am reprodus două sau trei propoziții notate în caiet, treptat, eu îmi fac o teorie cum că învățarea înseamnă acest lucru – a reține 3-4 propoziții

Psihologul Mircea Miclea, fondator al școlii cognitive în psihologia românească, a explicat cum se definește succesul învățării în rândul elevilor. Invitat la Starea Nației, Mircea Miclea a spus că fiecare…
Vezi articolul