Cum a ajuns George Simion, liderul partidului extremist AUR, să vorbească în fața elevilor Colegiului Gheorghe Lazăr, în prima zi de școală? Directoarea Ionela Neagoe: “A decis el, personal”, să vină / “În mintea mea a fost scandalul cu filmatul cu telefon, că nu e primit” să vorbească

George Simion la Colegiul Gheorghe Lazăr. Directoarea Ionela Neagoe, în spate - dreapta / Foto: Captură Facebook.com - George Simion

“Nici nu am putut să judec. Mi s-a scurs sângele în picioare și în mintea mea a fost scandalul cu filmatul cu telefon, că nu e primit. Despre ce vorbim?”, explică Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național Gheorghe Lazăr din București, decizia sa de a-i da cuvântul liderului partidului extremist AUR la ceremonia de deschidere a noului an școlar, organizată luni la acest liceu. Ea spune că George Simion “nu a fost invitat de școală” și a decis singur să vină, iar ea, ca directoare, “probabil că trebuia să aleg varianta în care mă filmează și mă face cu ou și cu oțet că nu îl las în școală. Asta ar fi fost varianta cea mai bună”.

George Simion a fost unul dintre oficialii care au luat parte, luni, la evenimentul organizat de Colegiul Lazăr cu ocazia începerii noului an școlar, moment amplu mediatizat în urma unor relatări că politicianul a fost huiduit de către unii dintre elevi. Simion însuși a postat pe contul de Facebook un clip montat, în fond un material de promovare politică, legat de prezența la deschiderea noului an școlar. El a folosit materialul – în care apar mulți elevi ai liceului – pentru a sugera că nu ar fi fost huiduit.

Întrebată de Edupedu.ro dacă a existat un acord al școlii pentru apariția mai multor elevi în materialul video de propagandă politică publicat de George Simion pe Facebook, directoarea Ionela Neagoe a răspuns: “Pentru asta cineva trebuie să ia atitudine. Eu ce să fac? Pot să fac asta, ca școală? Fac, dacă asta este și pot să fac asta”. Ea a indicat faptul că există acorduri pentru apariția lor în contextul activităților educative din cadrul școlii și că nu a știut că echipa parlamentarului filmează.

Reprezentanta liceului a spus că “nu sunt de acord cu extremismul. Eu sunt un om care dorește să educe copiii”, iar situația de luni a fost una în care “nu m-aș fi gândit vreodată că se poate ajunge la așa ceva”. “Probabil că trebuia să aleg varianta în care mă filmează și mă face cu ou și cu oțet că nu îl las în școală. Asta ar fi fost varianta cea mai bună”, a arătat ea ea. Tot ea a continuat: “Am zis că dacă suntem decenți și spune ca deputat trei vorbe, cum a și spus, să învățați și să rămâneți în țară… Nu a avut alt mesaj”.

Potrivit Ionelei Neagoe, “eu la aceasta activitate nu aveam nevoie nici de Simion, nici de ministru, nici de nimeni. Nu aveam nevoie! Lazărul este despre altceva, cu totul altceva, de ce nu suntem lăsați în pace? Suntem folosiți de fiecare. Credeți că George Simion nu știa ce se întâmplă? Credeți că nu știa că ori îl refuz și face scandal, ori îl las să vorbească? Știa foarte bine ce se întâmplă. Și toată lumea știa, toți cei care au fost prezenți. Nimeni nu a spus, nici măcar prefectul”.

Interviul, pe larg:

Rep.: Cine a decis venirea lui George Simion la Colegiul Gheorghe Lazăr?

Ionela Neagoe: Nu a decis-o nimeni. A decis-o el, personal. Nu a fost invitat de școală. A fost elevul școlii și este deputat în această țară, care nu i-a dat nicio interdicție.

Rep.: Dacă nu l-a invitat nimeni, atunci de ce i-ați dat cuvântul?

Ionela Neagoe: Pentru că a venit și a spus că dorește, în calitate de deputat și de fost lăzărist, să le adreseze copiilor niște cuvinte.

Rep.: Sunteți de acord ca o persoană care a promovat violența și care a avut inclusiv…

Ionela Neagoe: Doamne, deja este prea mult.

Nici nu am putut să judec. Mi s-a scurs sângele în picioare și în mintea mea a fost scandalul cu filmatul cu telefon, că nu e primit. Despre ce vorbim? 

Au fost aici poliția, prefectul, primarul, nu a zis nimeni nimic. Nu am știut cum să reacționez. Deja e prea mult. Nu sunt de acord cu nimic. Eu susțin copiii aceștia, eu iubesc copiii aceștia, eu nu fac politică, nu am fost niciodată în politică. Tot ce am făcut a fost să-mi iubesc meseria și acești copii și această școală.

Deodată sunt o “nulitate”, sunt “extremistă”, “rasistă”, “xenofobă”, “nemernică”… Când eu îmi dedic existența acestei școli și acestor copii. Unde fac lucruri minunate și fac pentru că sunt eu aici. Lazărul este de când lumea și pământul, dar ce se întâmplă acum nu a fost niciodată – și se întâmplă de ani de zile.

Rep.: Cum vă raportați la ideologia promovată de George Simion?

Ionela Neagoe: Nici nu mă interesează, nici nu-l urmăresc. Și nu sunt de acord cu extremismul. Eu sunt un om care dorește să educe copiii cu niște valori.

Rep.: Au existat profesori care să ia atitudine după ce l-au văzut pe George Simion la liceu?

Ionela Neagoe: Nu, nu a existat niciun profesor care să ia atitudine, niciun profesor nu a protestat, niciun profesor nu m-a acuzat de ceva, toată lumea a înțeles că nu am avut de ales.

Rep.: Nici față de prezența lui George Simion?

Ionela Neagoe: Nu. Niciun profesor nu a spus nimic.

Rep.: Nici părinții nu au luat atitudine?

Ionela Neagoe: Nici părinții nu au luat atitudine. Ați văzut dumneavoastră în filmulețul care circulă un părinte care să vină, un om, copii… Nu ați văzut nimic, pentru că toată lumea a fost decentă. Eu cred că lumea a înțeles situația în care am fost pusă. 

Rep.: A fost vreun acord al școlii pentru filmarea în cadrul școlii, de către echipa lui George Simion, precum și pentru și filmarea elevilor?

Ionela Neagoe: Eu nu am știut că a filmat. Nu a avut niciun acord cu mine că filmează.

Rep.: Și nu a existat niciun acord cu elevii să fie filmați și incluși într-o…

Ionela Neagoe: Noi avem acorduri cu elevii, semnate de la început, pentru tot ceea ce se întâmplă în școală, pentru toate activitățile educative. Acum, eu, pentru deschiderea anului școlar, eu trebuie să am acord de la părinți?

Rep.: Este vorba despre apariția mai multor elevi în cadrul unui material video de propagandă politică.

Ionela Neagoe: Da, pentru asta cineva trebuie să ia atitudine. Eu ce să fac? Pot să fac asta, ca școală? Fac, dacă asta este și pot să fac asta…

Niciun părinte nu s-a sesizat, nimeni nu a făcut nimic. Ca să gestionezi peste 300 de oameni și să știu fiecare ce filmează în școală, credeți că este posibil pentru un om ca mine? Aș putea să-l gestionez pe Simion, ce să fac? Cum să fac?

Nu m-aș fi gândit vreodată că se poate ajunge la așa ceva. Probabil că trebuia să aleg varianta în care mă filmează și mă face cu ou și cu oțet că nu îl las în școală. Asta ar fi fost varianta cea mai bună. 

Nu încurajez, nu am relații de parteneriat cu el, nu mă interesează. Nu m-ați văzut, uitați-vă pe Facebook-ul meu, nu am apărut niciodată cu cuvinte extremiste. Eu încurajez copiii, nu îi disprețuiesc, nu mă interesează să fac aprecieri la felul de a se îmbrăca. Nu sunt eu, nu mă definește asta.

Rep.: Există o politică a școlii cu privire la cine poate să ia parte și cine nu poate să ia parte la evenimentele școlii?

Ionela Neagoe: Nu, nu avem. Domnul ministru a declarat că intrarea e liberă.

Rep.: Nu, eu vorbesc despre…

Ionela Neagoe: Despre speech-uri? Nu, nu există nicăieri. Cine s-a gândit la asta? Nici nu m-am gândit să fac un document.

Rep.: Veți avea în vedere?

Ionela Neagoe: O să am în vedere. Dar să văd cadrul legal. Eu nu știu dacă eu pot să interzic. Puteam să interzic prezența prefectului, de exemplu? Răspundeți-mi dumneavoastră la întrebare.

Rep.: Eu pun întrebările, ca jurnalist.

Ionela Neagoe: Dar puteam să interzic? Era o oficialitate, care și-a anunțat dorința să vină. Puteam să-l interzic?  

Rep.: Dar în cazul lui George Simion este vorba și despre…

Ionela Neagoe: Dar la prefect puteam să interzic? La primar puteam să interzic? Nu știu să existe undeva un document în care să se interzică. 

Că nu se face politică în școală? Da, nu se face. Însă nimic nu a fost politic. Nu a fost un discurs politic. 

Rep.: Nu a avut un discurs politic, dar este un politician cu un istoric de violență și liderul unui partid cu mesaje extremiste. 

Ionela Neagoe: Tocmai asta am vrut să evit. Să nu fie scandal. Nu am crezut că se poate ajunge… Am zis că dacă suntem decenți și spune ca deputat trei vorbe, cum a și spus, să învățați și să rămâneți în țară… Nu a avut alt mesaj.

Rep.: Aveți ceva să le transmiteți acum elevilor sau părinților, după experiența de ieri?

Ionela Neagoe: Lazăr este despre altceva. Despre cu totul altceva. Despre muncă, despre determinare, despre libertate de exprimare, despre orice altceva, dar nu despre asta. Și nu înțeleg de ce nu se face un document oficial, la nivel de minister, să se interzică prezența personalităților la deschiderea anului școlar. Să se interzică, domnule! Școala să fie scoasă, să nu vină nimeni. 

Rep.: Credeți că e necesară interzicerea personalităților în general? Sau este necesară evitarea personalităților cu discurs extremist și cu istoric de violență? Personalitățile pot fi și un model.

Ionela Neagoe: Eu la această activitate am avut-o [invitată] și pe Dana Rogoz, care le-a vorbit elevilor în calitate de model și fost lăzărist. Eu la această activitate am avut un trailer și prezentarea filmului Metronom, pentru copii, pentru adolescenți, căci este despre trecut, despre adolescenții din perioada comunistă. Acestea-s valorile mele.

Eu la aceasta activitate nu aveam nevoie nici de Simion, nici de ministru, nici de nimeni. Nu aveam nevoie! Lazărul este despre altceva, cu totul altceva, de ce nu suntem lăsați în pace? Suntem folosiți de fiecare. Credeți că George Simion nu știa ce se întâmplă? Credeți că nu știa că ori îl refuz și face scandal, ori îl las să vorbească? Știa foarte bine ce se întâmplă. Și toată lumea știa, toți cei care au fost prezenți. Nimeni nu a spus, nici măcar prefectul, domnule, e un moment în care nu… Nu a avut nimeni nicio atitudine, un curaj. Și eu trebuia să aleg între a-l lăsa să filmeze și a face scandal pe holuri și a-l primi la școală, la deschidere. Am ales prost, e adevărat. 

De aici și până a spune că eu sunt de acord cu extremismul… Doamne ferește! Nimic din ce spuneți nu mă definește. 

Rep.: Eu nu am spus nimic. Eu am pus întrebări. 

Ionela Neagoe: Tocmai, că întrebările au un anumit scop, nu-i așa?

Rep.: Au scopul să vă ofere dumneavoastră posibilitatea să vorbiți și să oferiți lămuriri.

Ionela Neagoe: Și de ce nu m-ați întrebat ce altceva s-a mai întâmplat la Lazăr?

Rep.: Pentru că în acest caz este relevantă situația cu George Simion, un politician extremist care a apărut în fața unor elevi.

Ionela Neagoe: Dar statul român știe că este extremist? Cine l-a catalogat extremist? Cineva trebuie să-l catalogheze și să-i spună “nu ai voie nici în stânga, nici în dreapta”. De ce nu se întâmplă asta? Dar o linșează toată lumea pe Neagoe. Neagoe trebuia să ia atitudine și nu știu ce să facă. Încă o dată: am ales prost, e adevărat. Timpul nu poate fi dat înapoi.

Rep:: Dacă mai aveți ceva de adăugat, vă rog să o faceți.

Ionela Neagoe: Nu mai vreau să adaug nimic. Am un gust amar și atâta muncă pe care o depun și peste care se așază mizeria.

Rep.: Acum nu vorbim despre munca dumneavoastră, ci despre acest caz particular, ceea ce s-a întâmplat ieri.

Ionela Neagoe: Tot despre acest lucru vorbeam, cu mizeria.

Exit mobile version