Culmea șomajului în școli: Ministerul cere secretarilor să asigure permanența, după ce Premierul a anunțat că îi trimite în șomaj tehnic

14.637 de vizualizări
FOTO: gov.ro
Prin comunicatul dat de ministerul Educației vineri, 10 aprilie, instituția a cerut secretariatelor școlare și universitare să asigure permanența în privința documentelor necesare elevilor/studenților și familiilor acestora. Cererea instituției a venit la o zi după ce premierul Ludovic Orban a declarat la Radio România Actualități că personalul administrativ din școli, adică inclusiv secretarii, va intra în șomaj tehnic cu reducerea veniturilor la 75% din salariul de bază.

Iată directiva transmisă de ministerul Educației instituțiilor de învățământ:

„Secretariatele unităților de învățământ preuniversitar, precum și cele ale universităților vor asigura permanență în primirea/eliberarea de documente necesare elevilor/studenților, dar și familiilor acestora, folosind toate sistemele de comunicare disponibile. Această măsură vine în sprijinul limitării deplasărilor pe perioada stării de urgență”. Vezi documentul integral aici.

În același document, ministerul nu face nicio precizare de poziție în privința propunerii premierului Ludovic Orban, ci doar scrie că „în ceea ce privește posibilitatea trecerii în șomaj tehnic, federațiile sindicale au solicitat o analiză asupra personalului didactic auxiliar și nedidactic, în sensul exceptării acestor categorii de salariați de la această măsură.”

Reamintim că pe 9 aprilie, joi, premierul Ludovic Orban a declarat: „în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice.”

Potrivit estimării Edupedu.ro ar fi vizați aproape 60.000 de angajați în învățământul preuniversitar, care urmează să intre în șomaj tehnic, în ture de câte 14 zile.

Declarația Premierului vine după ce pe 7 aprilie, cu două zile înainte, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Luminița Rodica Barcari dărea asigurări în conferință de presă, alături de ministru, că niciun angajat din sistemul de învățământ public nu va avea veniturile afectate sau nu va fi trimis în șomaj tehnic.

Luni toate cele trei federații sindicate din Educație au trimis o scrisoare către premier în care îi explică acestuia care sunt atribuțiile personalului administrativ, înșirând pe 12 pagini tot ce fac angajații. Sindicatele cer să nu se aplice șomajul tehnic în învățământ.

FOTO: gov.ro


15 comments
  1. Dragi cititori,realitatea este ca profesorii nu vor sa munceasca,ei nu -si fac datoria la orele de curs nici in conditii normale,doar stiti ce nepregatiti sunt copiii vostri si cati bani cheltuiti cu meditatiie pentru a obtine rezultate cat de cat bune.Pentru situtia de acum ,pentru predarea on line ,exista numeroase aplicatii pentru predarea on line,dar profesorii ,in cea mai mare parte nu vor sa le utilizeze,isi plang de mila si au atitudinea unor elevi cu nota 2,nu stiu lectiile ,dar nici nu vor sa invete ca sa evolueze.Astia, stiu sa foloseaca o singura aplicatie on line,cea de introdus PIN.,pentru ridicat salarii,stresanta chiar si activitatea asta pentru ei.Rusine !

  2. Acestea trebuiau mereu deoarece în invatamit și celelalte numai ca statul nu are de unde numai pt speciile specialept alocații pensii și etc acum sa se facă dreptate sa stopam sa nu mai votam pe nimeni sa asigure traiul nostru ca și ei își asigura de pe pielea noastra

  3. Sunt profesor pensionar si am/am mai avut jumatate de norma – ore la liceul la care am predat 30 de ani in Bucuresti, sect.3. Mi s-a comunicat ca nu voi mai primi salariul decat pana pe 10 martie, data la care am fost prezenta la ore. Precizez ca am facut in aceasta perioada ore on-line cu elevii mei, am folderele cu toate lucrarile lor. Nu stiu cine le va pune ultimele note, cine le va incheia mediile (predau la 9 clase ). Nici macar pentru somaj tehnic nu suntem luati in calcul… Pur si simplu am fost rejetati, desi premierul spune profesorilor ca nu vor intra in somaj tehnic. Deci simplu, ni s-a intrerupt contractul de munca si nici la AJOFM nu putem apela deoarece am fost angajati la stat.

  4. Elevii trebuie sa faca un lucru simplu : sa repete din manual materia studiata in semestrul al II-lea pana la inreruperea scolii ! Parintii trebuie sa-i incurajeze !

  5. Tu te faci sau chiar nu intelegi? Chiar va trebuie desenat sa intelegeti odata ca ONLINE A FOST DOAR O RECOMANDARE, SALARIUL PE JIMATATE DIN MARTIE S-A DAT INTEGRAL DEOARECE PERIOADA VA FI RECUPERATA?? INTELEGETI ODATA CA PRIFESORUL NU ESTE ONG, CRUCEA ROSIE, UNICEF SI NU-SI PROPUNE SA CADTIGE VREUN MISS SI SA SALVEZE BALENELE, ECONOMIA TARII, EDUCATIA SI CE MAI VRETI VOI.Si omul asta mananca, are copii de hranit, curent de platit, abonamente si nu i le ofera nimeni.Ministerul a cerut predare online pe timpul, banii si nervii CADRELOR DIDACTICE.Restul e …tacere si …multa recuperare pe caldura.Sa ne auzim sanatosi, asta conteaza.

  6. Profesorii din scoala nr.193, sector 6 nu au lucrat nimic cu copiii, sunt in vacanta din 11 martie. De cursuri online nici vorba. Pentru ce sunt platiti, de ce nu îi trece in somaj tehnic?

  7. se face economie din nimic, in invatamat trebuie crescute salariile. mai ales acum se vede clar ce inseamna lipsa educatiei , la fel si in sanatate. nu le ai pe astea nu ai nimic. mai suferam noi daca orban si citu erau mai educati ? economie reala ar fi sa taie pensiile speciale, atentie speciale nu militare , si banii de la partide, de la ong-ri si asta se poate face imediat.

  8. Repet…cum au predat online educatoarele! Referitor la obligarea secretarilor din școli sa asigure permanenta, in ipoteza în care ar fi trimiși în șomaj tehnic obligarea lor, și a altor salariati, sa muncească este o ilegalitate, munca la negru …eu personal nu voi accepta acest compromis. Sunt in șomaj, stau acasă, nici măcar nu voi răspunde la telefon!

  9. E f simplu pt cine are putina minte!!! Permanenta se realizeaza prin rotatie, personalul fiind impartit in doua echipe … doua saptamani o echipa, alte doua saptamani alta echipa!!!! Un articol, de-a dreptu’ penibil!!!

    1. O secundita, domnu’ profu’, ca multi din cei ce scriem aici nu suntem retardati.Se pare ca nu ati citit circulara trimisa in scoli, poate nu v-a fost trimisa.Permanenta, permanenta cate doua saptamani.Problema este ca in circulara se detaliaza cu exemple ce documente trebuie eliberate pe permanenta in caz ca cer: parintii, elevii, autoritatile locale sau alte autoritati.Ce te faci cand ai in rural un contabil care este si secretar sau ma intreb cum completeaza si elibereaza un secretar situatii financiar-contabile daca nu este pregatit. E ca intr-o primarie in care departamentul de asistenta sociala nu stie sa faca ce face inginerul agricol sau referentul.E ca si cum m-ai pune pe mine sa predau 2 saptamani matematica, eu fiind profesor de muzica.Nu ar avea nimeni de comentat daca permanenta ar fi doar permanenta.Ideea este ca se cere sa dai, faci documente de secretariat sau financiar-contabile.Si stiti ce presupune acest lucru mai ales in aceasta perioada: eliberare de foarte multe documente situatii, calcule mai mult online, deci implicit transmitere de parole, semnatura electronica intre secretar si contabil, eventual director.Si cel mai important: fiecare stie sa faca ce a fost pregatit.Nu invers.Vreau sa vad un director sau secretar care, cu un contabil aflat in somaj tehnic, calculeaza el salarii, facturi, rapoarte.E penibil.

      1. Am pus si eu mai sus aceeasi intrebare in mai multe vorbe.Nu ma mai mira nimic: se dau ordonante dimineata, se anuleaza sau schimba seara, vin circulare care peste 2 saptamani se contrazic, premierul da oameni in somaj si taie salarii, ministrul de finante spune ca nu stie de aceste lucruri.Mai vrei logica si coerenta?

  10. Este halucinant ce se întâmplă. Fiul meu este în clasa a VIII a si a făcut doar orele cu diriginta, în rest nimic de când s-a întrerupt școala. Este ciudat cum profesorii își încasează salariile fără să facă nimic, chiar nimic.
    Situația sunt convins că nu este singulară, același lucru fiindu-mi relatat și de alți părinți care au copii la alte școli.
    S-a tot vehiculat online-ul dar acesta este folosit de un număr infim de profesori pentru care este frustrant ca, colegii lor să-și încaseze leafa fără să facă nimic.
    Sunt foarte convins că nu prin nemuncă poate crește calitatea educației.

    1. Asta e valabil, probabil, la clasa fiului d voastră. Alti elevi au fost bombardati cu materiale, informatii, fise de lucru, sesiuni video.

    2. Doamnă, nu ar fi în condițiile în care s-ar recupera în iunie – iulie. Dar pentru asta, trebuiau trimiși acum în concedii. Dacă în iulie vor avea pretenția la concediu – asta ar fi cu adevărat halucinant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii anchetați pentru fapte de violență fizică ori verbală la adresa elevilor sau colegilor de cancelarie nu vor mai preda la clasă pe perioada cercetărilor, dar vor primi salariu, potrivit noii legi a Educației / Dispare observația scrisă și sancțiunile pot fi cumulate, până la desfacerea contractului de muncă

Nu vor putea preda la clasă pe perioada anchetei disciplinare, dar vor primi salariu profesorii care sunt anchetați pentru că ar fi comis fapte de violență fizică sau verbală la…
Vezi articolul