Culmea ipocriziei. Ministerul Muncii justifică creșterea alocațiilor ca pe o inițiativă proprie: Deținem președinția UE și protecția socială trebuie să fie aliniată modelului european

SURSA: gov.ro

Ministerul Muncii scrie în nota de fundamentare pentru proiectul de modificare a legii alocațiilor că ”ținând cont de faptul că România, în acest an deține președinția Consiliului Uniunii Europene, este imperios necesar să ne asigurăm că modelul de protecție socială din România este unul aliniat modelelor de bune practici din statele membre”. Toată justificarea proiectului de Ordonanță adoptat în Guvern ignoră în totalitate faptul că această creștere a avut loc în Parlament și că amendamentul a aparținut PNL. Ministerul invocă în schimb sărăcia în rândul copiilor, ponderea alocației în salariul minim, raportate la indicatorii europeni.

Citește mai multe despre cum PSD insistă să-și însușească majorarea alocațiilor pentru copii, deși acest lucru s-a făcut prin adoptarea unui amendament al PNL cu voturile USR, PMP și UDMR pe G4Media.ro.

Ministrul Muncii Marius Budai SURSA: gov.ro

Iată cum motivează Ministerul Muncii Ordonanța de Urgentă pentru majorarea alocațiilor, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

SURSA: gov.ro
Premierul Viorica Dăncilă îl forțează pe președintele Klaus Iohannis să promulge Legea Bugetului de Stat pentru anul 2019

În deschiderea ședinței de Guvern prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat: ”sper că domnul președintele va promulga cât mai rapid Legea bugetului de stat în așa fel încât, de la 1 martie, să fie plătite alocațiile mărite pentru copii”. Potrivit surselor Edupedu.ro, deși în proiectul de OUG este scris că ”Modificările aduse Legii nr.61/1993, republicată, cu modificările și completările ulterioare , prevăzute la art. I din prezenta ordonanță de urgență se aplică începând cu 1 martie 2019”, în varianta adoptată de Guvern acest articol s-a transformat în ”prezenta ordonanță de urgență se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare publicării Legii Bugetului de Stat în Monitorul Oficial”. 

Poșta Română va primi aproximativ 35 de milioane de lei anul acesta, comision pentru livrarea la domiciliu a 46% dintre alocații. Despre acest subiect Edupedu a scris aici.

Nota de Fundamentare a OUG arată că bugetul total pentru plata majorării alocațiilor este de 2.21 miliarde lei pentru anul 2019, iar la această sumă se vor adăuga și sumele necesare pentru plata comisionului poștal (1,1%), în cazul plății la domiciliu prin mandat poștal și comisionul bancar, în cazul plății în conturi bancare(0,1%). Conform datelor administrative 46% dintre beneficiari, primesc alocația de stat la domiciliu și 54% au optat pentru plata în conturi bancare.

Dacă vrei să afli ce alocații dau celelalte state europene copiilor, citește aici.

Guvernul a avizat nefavorabil mai multe inițiative legislative în acest an, în legătură cu creșterea alocațiilor. De fiecare dată a invocat chestiuni de tehnică legislativă, precum și creșterea cheltuielilor și majorarea deficitului. Cea mai recentă este aceasta.

La rândul său Parlamentul a respins toate inițiativele legislative din actuala legislatură care aveau legătură cu creșterea alocației de stat pentru copii, indiferent de cuantumul creșterii sau de argumentele invocate.

În Programul de Guvernare al Executivului expresia ”alocație pentru copii” nu există, iar Guvernul Dăncilă nu are nicio măsură prevăzută în această lege pentru creșterea alocațiilor de stat pentru copii. Asta deși în același document stau scrise următoarele: ”Pentru a stopa efectele negative ale declinului alarmant al populației,
propunem un pachet de măsuri concrete pentru sprijinul copiilor și al familiilor din care provin. Guvernul consideră că investiția în copii reprezintă cea mai importantă investiție în viitor. De aceea, misiunea noastră explicită și prioritară este să asigurăm pentru toți copiii din România o viață cât mai bună și mai prosperă, respectându-le drepturile și șansele de a crește și de a se dezvolta într-o societate a drepturilor, libertăților și egalităților de șanse. Respectarea drepturilor copilului – prioritate explicit asumată de Guvern.

 

Exit mobile version