Universitățile de medicină și farmacie și universitățile care au în structură facultăți de medicină și farmacie își declară disponibilitatea de organizare și participare în webinarii și sesiuni de informare destinate personalului din sistemul național de educație, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației, primit de Edupedu.ro Anunțul vine cu doar o zi înaintea expirării termenului limită dat profesorilor de către școli și minister pentru a-și declara disponibilitatea la vaccinare.
Comunicatul ministerului este unul de mulțumire la adresa facultăților de medicină, deși până în acest moment nicio instituție de învățământ superior și nici Ministerul Educației nu au organizat sesiuni de informare pentru profesori.
„Ministerul Educației mulțumește învățământului superior medical românesc pentru disponibilitatea de implicare în promovarea informațiilor corecte în legătura cu vaccinarea anti Covid-19, precum și tuturor universităților care și-au oferit sprijinul pentru organizarea centrelor de vaccinare”, scriu reprezentanții ministerului.
Aceștia anunță disponibilitatea declarată de universități de organizare de webinarii destinate profesorilor.
„Prin prisma importanței reprezentată de corecta informare privind vaccinarea, în scopul creșterii siguranței sanitare în școli, universitățile de medicină și farmacie și universitățile care au în structură facultăți de medicină și farmacie își declară disponibilitatea de organizare și participare în webinarii și sesiuni de informare destinate personalului din sistemul național de educație.”
Informația că abia acum universitățile sunt disponibile să facă sesiuni de informare pentru profesori vine foarte târziu, cu doar o zi înaintea expirării termenului limită dat de Ministerul Educației tuturor școlilor, inspectoratelor școlare și caselor corpului didactic de a prezenta situația cu personalul dispus să se vaccineze.
Concret, pe 5 ianuarie, prin Adresa nr. 23 de la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, ministerul a cerut o raportare numerică cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţamânt, și ministrul a anunțat că datele vor putea fi luate în calcul în decizia de deschidere a școlilor.
În această perioadă, din 5 ianuarie până pe 13 ianuarie, nu a existat nicio informare a profesorilor organizată de universități sau de instituții de învățământ, ori de ministerul Educației.
În aceste condiții în județul Botoșani, de exemplu, doar 46% dintre profesori vor să se vaccineze anti-COVID-19, potrivit șefului inspectoratului școlar.
Nevoia de informare a cadrelor didactice era cunoscută autorităților din Educație încă din decembrie, când un sondaj făcut pe 13.356 de profesori de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” arăta un procent dezastruos în ceea ce privește disponibilitatea de vaccinare a profesorilor.
Mai exact, 56,3% dintre aceștia spuneau că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19. De asemenea, 43,2% declarau că își doresc să revină la școală și să predea față în față înainte de începerea campaniei de vaccinare.
În comunicatul de miercuri seara mai scrie că Ministerul Educaţiei „a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.”
Foto: edu.ro
7 comments
Eu sunt deacord cu decizia personala de a nu va vaccina , deși de la vaccinurile impuse de stat pe vremea lu Ceaușescu nu ati murit, iar de la miile de medicamente luate din farmacii asemenea dacă ati fi citit reacțiile adverse v ati fi tratat cu ce!? A si daca copii mi se îmbolnăvesc de la scoala sau cursurile sunt suspendate cand veți avea covid pot sa va dau în judecata ce ziceți?
@Mimi
1) Produse in graba, chiar si unele vaccinuri clasice au creat probleme majore. Vezi, de ex., Incidentul Cutter, in urma caruia zeci de mii de copii s-au imbolnavit de polio, unii chiar foarte grav.
2) Cand un medicament poate avea reacții adverse, e problema ta daca-l iei sau nu.
Vaccineaza-te si tu si copiii, asa ai rezolvat si ultimul punct. Doar vaccinul e eficient, nu ?
3) Cel putin pentru mine, Dictatura (neo-)Comunista nu e o soluție. Daca ai nostalgia ceaușeștilor, poți sa încerci, voteaza neo-marxistii “curcubei” [sau curcu(B)oi ? ].
Ce facem cu medicii care nu vor sa se vaccineze ?
O veste si mai imbucuratoare vine din ,,lumea stiintifica”, care, fiind nevoita sa tina pasul cu vremurile, reactioneaza prompt. Cica s-a inventat rucsacul izoleta care, la o simpla sesizare a pericolului se va deschide sub forma de cort (ceva de genul airbag-urilor de la masini, pentru cine sta mai prost cu imaginatia) spatiu creat fiind (se intelege) complet izolat antivirusi, purtatorul putand sa-si duca viata linistit in acesta pe timp de vara. Inca n-au rezolvat cu incalzirea dar pana la un nou val vor gasi ei ceva solutii ca doar deaia sunt ,,cercetatori”. O fi adevarat sau e un zvon al adeptilor teoriilor neconspiratoare? Fiind un pamflet, postarea tre’ inteleasa ca atare (de cine mai poate evident).
Să înceapă prin a înțelege că noi profesorii nu suntem împotriva vaccinarii. Suntem împotriva administrării unui vaccin netestat suficient. Si suntem împotriva asumării ca e posibil sa aibe efecte adverse dar ca nu putem sa ii dam in judecată pentru daune…
@PV
Vorbiti pentru dvs, nu in numele tuturor.
PS: “Să aibă”…
Comic !