Cu mască tot timpul examenului? “Nu vom fi absurzi, dacă elevul dorește să bea puțină apă… Colegii noștri vor ști cum să procedeze” – anunță președintele Comisiei de Evaluare Națională 2020, Luminița Barcari

6.503 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Evaluarea Națională 2020 debutează mâine, 15 iunie, cu un set de reguli fără precedent. 172.532 de absolvenți de clasa a VIII-a vor susține pentru prima dată examenul de final de gimnaziu trecând printr-un triaj epidemiologic care îi va lăsa în examen doar pe cei cu temperatura egală sau sub valoarea de 37,3 grade, vor sta în clase la distanțe de 2 metri de ceilalți copii, în contextul pandemiei COVID-19. Vor putea elevii să-și dea masca jos, în timpul examenului?

Conform indicațiilor, masca rămâne pe figură. Dar nu vom fi absurzi, dacă elevul dorește să bea puțină apă sau eu știu… Colegii noștri vor ști cum să procedeze în orice situație“, a declarat duminică președintele Comisiei Naționale de Evaluare Națională 2020, Luminița Barcari.

În cadrul unei conferințe de presă susținute alături de ministrul Monica Anisie, secretarul de stat a detaliat procedurile organizatorice ale examenului de Evaluare Națională în condiții de pandemie.

Cei peste 170.000 de absolvenți de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională 2020 în 4.253 de școli care devin centre de examen. “Sunt pregătite cu numărul de pupitre necesare în funcție de suprafața sălii de clasă, 10 elevi, și păstrând acea distanțare fizică de 2 metri față, spate, stânga, dreapta, că există în fiecare sală unde vor fi elevi materiale dezinfectante
În fiecare centru există măști pe care elevii, după ce ajung în centru, le vor primi după ce li se măsoară temperatura și se dezinfectează. Vor primi acele măști pe care le vor purta în timpul examenului“, a declarat Luminița Barcari.

În ceea ce-i privește pe profesorii care vor fi găsiți cu temperatură peste 37,3 grade, secretarul de stat a precizat că “avem profesori de rezervă, profesori asistenți, astfel încât el va fi înlocuit în acea dimineață. Toată comisia va fi monitorizată în momentul când intră în centrul de examen. Înaintea copiilor vor fi monitorizați toți cei care intră în centru“.

Elevii “nu vor veni la ora 6:00. Cel mai devreme la ora 7:00, pentru că nu pot intra în centru înaintea comisiei“, a precizat Barcari. De remarcat că examenul de Evaluare Națională începe la ora 9:00 și durează 2 ore. Elevii trebuie să se prezinte la școală, pentru examen, până cel târziu la ora 8:30.

Ce se întâmplă cu elevii care vor avea peste 37.3 grade la Evaluarea Națională?

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat că “dacă există un elev care are peste 37.3, acel elev va fi îndrumat de către cadrul medical către medicul de familie, i se va anunța familia, apoi va fi lăsat să plece, după ce familia este anunțată și va prelua copilul. Dacă are 37.3 poate intra la examen“.

În toată perioada 2-12 iunie am avut în jur 42 de cazuri [de elevi cu temperatura peste 37,3 grade C – N.Red.] La pregătire au fost peste 70% dintre elevii care vor susține acum Evaluarea Națională“, a precizat Anisie.

“Tocmai pentru a elimina orice formă de, eu știu, să spună copilul că nu i s-a luat bine temperatura șamd – a fost prevăzută în procedura comună dintre Ministerul Educației și Ministerul Sănătății această posibilitate de a se lua succesiv [de 3 ori – N.Red.] temperatura la un interval de 2-5 minute”, a continuat ministrul.

Anisie a anunțat că “accesul în centrul de examen se va face până la ora 8:30. Fiecare unitate a stabilit un grafic în așa fel încât să nu existe la poarta școlii aglomerație și să respecte măsurile de combatere a îmbolnăvirilor. Prin urmare, la poarta unității de învățământ, a centrului de examen va exista un cadru medical care va realiza triajul epidemiologic și va îndruma elevii către sălile de examen, împreună cu un cadru didactic din comisia de examen“.

Pentru acei copii cu temperatura peste 37,3, recomand cadrelor medicale să repete succesiv de 3 ori acel procedeu de luare a temperaturii și să lase un termen de 2-5 minute pentru procesul acesta în care elevul este supus triajului epidemiologic“, a adăugat oficialul.

Calendarul sesiunii “normale” de Evaluare Națională 2020:
2-5 iunie 2020 Înscrierea la evaluarea națională
15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă
18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor
23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor
27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Foto: © Inquam Photos – Octav Ganea
Această fotografie a fost pusă la dispoziția Edupedu.ro de INQUAM Photos, în contextul pandemiei COVID-19
Citește și:

 


3 comments
  1. Stimată Doamnă, vorbiți despre copiii noștri, nu despre câini sau alte animale de companie. Cum adică ,,nu vom fi absurzi dacă elevul dorește să bea puțină apă”?Poate vreți să vă și mulțumim pentru rezonabilitate…Vă rugăm, nu ne mai jigniți! Evident că nu înțelegeți că atitudinea dumneavoastră jignește. Nici noi nu suntem nici absurzi, dar- mai ales- nici cretini. Înțelegem riscul pandemiei, ne protejăm copiii, ne protejăm pe noi înșine, înțelegem și respectăm ideea de distanțare socială încercând să-i protejăm pe semeni…dar nu ne putem proteja, iată, de nivelul discursului dumneavoastră. Noi căutăm aici informații utile pentru copii, nu indicații umilitoare.

  2. Porii măștilor chirurgicale sunt de ordinul micronilor, particulele virale sunt nanoparticule (de 1000 de ori mai mici), deci trec prin masca cam cum ar trece o cireașă prin inelul unui coș de baschet
    Masca opreste secretiile provenite din stranut si tuse, secretii care pot ajunge pe mainile altor persoane și de acolo pe față, ochi, nas
    Va mintiti singuri si ii mintiti pe elevi, profesori, parinti ca este ok cu masca
    Masca doar ii sufoca pe elevi pentru ca se strange in ea dioxid de carbon pe care il reinhaleaza in procent mai mare si oxigenarea scade
    Masca ii impiedica sa respire corect, la efort intelectual intens, pot aparea probleme circulatorii, inima va trebui sa pompeze mai mult sange sa poata oxigena creierul
    Masca ii impiedica sa fie lucizi, le poate cauza stare de lesin de la hipoxie,cianoza tegumentelor (devin gri albastrui la față) chiar vreti asta ? vreti neaparat sa chemati SMURD ul si resuscitarea la examene ? Fiti oameni și renunțați la mască sau la examene !
    Nu argumantati ca medicii tin masca pe figura și pot , pentru ca medicii daca au nevoie de o pauza cheama un coleg, au mana a II a cum se spune, langa ei, pregatita sa le preia operatia, au persoane sa ii inlocuiasca, in plus sunt obisnuiti si platiti pentru asta
    Nu comparati adultii cu niste copii speriati si stresati si de la care vreti performanță
    Dati-le voie sa dea examenul fara masca , daca doriti neaparat examene
    Masca ii poate imbolnavi , nu de covid, de inima si de plamani, pe viață, cronic

    1. Oricum se pare ca strigam la pereti! Dintr-o clasa intreaga, unul, maxim 2 parinti interesati de acest aspect. Tac toti pe sanatatea copiilor lor, scaldandu-se in ignoranta si minciuna…mi-e sila sa-i numesc colegi de generatie cu mine! Sa va fie rusine maxima tuturor parintilor care ati ingaduit, prin lipsa voastra de atitudine, sa se ajunga aici!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Liviu Papadima, despre subiectele la limba română de la simularea Evaluării Naționale 2024: Verifică algoritmi pe care copiii îi deprind cu ajutorul meditatorilor, decât să intre în esența problemei, să fie capabili să înțeleagă ce citesc și să se exprime logic

Profesorul Liviu Papadima, pe al cărui text „Pisica mea în sala de lectură” l-au avut de analizat elevii la proba de limba română la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, crede…
Vezi articolul

Simulări pentru Evaluarea Națională 2022 și Bacalaureat 2022 organizate la sfârșitul lunii pentru elevii din județul Brăila, de către inspectorat. La nivel național nu există niciun calendar al acestora

Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a/a XIII-a de la școlile și liceele din Brăila susțin simulări pentru Bacalaureat 2022 și Evaluarea națională 2022, potrivit unei…
Vezi articolul

ANALIZĂ Unul din trei elevi care a dat Evaluarea Națională în 2018 a avut medii mai mici cu peste 3 puncte la examen, față de media de la clasă. Mediul economic propune schimbarea notării

Comparația dintre media obținută de elevii de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională din 2018 și media pe care au avut-o la clasă în gimnaziu arată că notarea…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Elevii din clasele primare și gimnaziu, care au ”abateri de la program”, vor sta mai mult la școală din semestrul 2

Elevii din învățământul primar și gimnazial care au ”rămâneri în urmă de la nivelul clasei”, vor face ore suplimentare, în școală. Declarația a fost făcută miercuri, 2 ianuarie, la Antena 3 de…
Vezi articolul